Οικονομία » Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατήφορος για τον Γενικό Δείκτη με το βλέμμα στη Ρώμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατήφορος για τον Γενικό Δείκτη με το βλέμμα στη Ρώμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κατήφορος για τον Γενικό Δείκτη με το βλέμμα στη Ρώμη

Στον απόηχο των εξελίξεων σε Ρώμη- Βρυξέλλες και αμερικανικά ομόλογα το ξεκίνημα της συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η εκτίναξη του ιταλικού 10ετούς στα υψηλά 4,5 ετών συντηρεί τις ανησυχίες από Μιλάνο μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζεται περισσότερο ευάλωτος από άλλους. Την ίδια στιγμή και η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ακολουθεί ανοδική πορεία φτάνοντας το 4,56%.

Εως τις 12.031 νωρίτερα ο DAX, σε πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια στην Wall Street. Από τις 2.886 μονάδες τα futures του S&P 500 κατά 0,25% χαμηλότερα.

Με αυτά εκτός θα ήταν παράλογο εντός να περιμένει ένα ξεκίνημα της εβδομάδος διαφορετικό από αυτό που γίνεται με πωλήσεις κυρίως σε τράπεζες, αλλά και σε blue chips.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, σε σχέση με τα αυξημένα μεγέθη των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων, με 38% της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με κατανομή σε «ταξίδια-αναψυχή», «βιομηχανικά προϊόντα», «τηλεπικοινωνίες» και «πετρέλαιο- φυσικό αέριο».

Χαμηλότερα με διευρυνόμενες απώλειες και οι τέσσερις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το μείον 4,48% του τραπεζικού (στις 10.50′) να αποτυπώνει εύγλωττα το επίκεντρο του προβλήματος. Μεγαλύτερες οι απώλειες για Πειραιώς και Eurobank με την πρώτη σε νέα χαμηλά- στα 1,258 ευρώ- ενώ στα 0,56 ευρώ διόρθωνε η Eurobank.

Χαμηλότερα Alpha Bank, στα 1,19 ευρώ και Εθνική στα 1,612 ευρώ. Ωστόσο ρευστοποιήσεις δεν συνεχίζονται μόνο στις τράπεζες καθώς με πωλητές είναι και στο σύνολο τους τα blue chips με το μεγαλύτερο τζίρο να έχει γίνει σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo αλλά και σε Ικτίνο, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -2,64%, Coca Cola, Intralot, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.

Ενδεικτικό το ότι στις 11.00΄ σε μόλις 1+1 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι αγοραστές (Sarantis με συν 0,55% στα 7,28 ευρώ και Fourlis σταθερός στα 5 ευρώ), σε 4+2 του FTSEMid Cap (σταθεροί ΚΛΜ, Πετρόπουλος, Τεχν. Ολυμπιακή, Πλαίσιο χωρίς μεταβολή και Νηρέας, ΟΛΘ που δεν είχαν…ανοίξει καν)

Πρακτικά από τις 45 μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο, στις 11.00′, ήταν μόνον ο Sarantis.

Συντριπτική υπέρ των πωλητών η σχέση ανοδικών/πτωτικών με 7/48 και 143 χωρίς μεταβολή.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr