Πολιτισμός » Η «Oikia Friki» έρχεται στο Θέατρο Τεχνών

Η «Oikia Friki» έρχεται στο Θέατρο Τεχνών

Η «Oikia Friki» έρχεται στο Θέατρο Τεχνών

Ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου «Oikia Friki» στο Θέατρο Τεχνών. Οι παραστάσεις θα γίνουν από τις 12-14 και από τις 19-21 Οκτωβρίου από τις 9 το βράδυ.

Η «Oikia Friki» αποτελεί μια πικρή διαπίστωση για την ωμή βία ως αποτέλεσμα της μικροαστικής ανίας και πλήξης. Είναι μια μαύρη κωμωδία που έχει ως αφορμή την πικρή διαπίστωση της ωμής βίας ως αποτέλεσμα της μικροαστικής ανίας και πλήξης. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για έναν έντεχνο συνδυασμό της σκληρότητας, απαιτητικότητα και αρρώστιας του σύγχρονου αστικού τοπίου, όπως επιδεικνύεται στα έργα της Σάρα Κέιν, και του μαύρου χιούμορ σε συνθήκες δυσοίωνης καθημερινότητας, υπαρξιακού φόβου και αντιμαχίας για τον έλεγχο του Χάρολντ Πίντερ. Σε ένα τέτοιο κείμενο, οι λέξεις γίνονται όπλα, οι παύσεις απειλή και η σιωπή θόρυβος. Οι εξωφρενικές κωμικές στιγμές αναδεικνύουν την κενότητα της καθημερινότητας, το αδηφάγο κυνήγι της επιτυχίας και την ανικανότητα διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου μας. Μέσα από το έργο, βλέπουμε με άλλο μάτι τη βία, σχεδόν ως βιολογική ανάγκη, ως μόνο αποκούμπι στη φθαρμένη ανθρώπινη ύπαρξη που, όσο κι αν εξελίσσεται, όσο κι αν εξετάζει και αυτοεξετάζεται, παραμένει το ίδιο πρωτόγονη και κτηνώδης στο πέρασμα των αιώνων. Βασισμένοι στο σοκαριστικό έργο του Ντέιβιντ Γκίζελμαν «Χερ Κόλπερτ», κάνουμε μια ακόμα βαθύτερη βουτιά στις ανάγκες των ανθρώπων του σήμερα, οι οποίοι διψούν για γέλιο, αγάπη, όνειρα. Όλες οι νευρώσεις της κοινωνίας φορτωμένες πάνω σε χαρακτήρες που ασφυκτιούν από το ίδιο τους το είναι. Τόσο μεγάλη η ανάγκη ύπαρξης νοήματος στη ζωή που κλονίζει την ίδια την ύπαρξη. Η ωμή βία λέει πολλά για τη ζωή μας, θα σοκαριστούμε και θα γελάσουμε πολύ με αυτόν τον ιδιόρρυθμο παραμορφωτικό καθρέφτη που μέσα του καθρεφτίζεται η κοινωνία του σήμερα. Ένα έργο που ισορροπεί μόλις και μετά βίας ανάμεσα σε λογική και ψυχασθένεια. Τόσο πολύ κοντά στο σήμερα όσο και κοντά στο πάντα. Μέσα από μια απλή ιστορία, προβάλλονται ένα σωρό προβληματισμοί και αυτό που κάνει το έργο σπουδαίο είναι ότι θέτει τους προβληματισμούς, αφήνοντας τα συμπεράσματα στους θεατές. Κάθε χαρακτήρας αντικατοπτρίζει και ένα ολόκληρο κοινωνικό ρεύμα, καθένας από αυτούς είναι ένας από εμάς. Γεμάτοι φοβίες, νευρώσεις, άγχος και πλήρως ανικανοποίητοι, όπως ακριβώς οι άνθρωποι του σήμερα ανά τον κόσμο, παρά τις διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης ανά τις περιοχές του κόσμου. Σε έναν κόσμο που οι αξίες στο σύνολό τους όχι απλά αμφισβητούνται αλλά ξεριζώνονται με πρωτοφανή κυνισμό και απάθεια, η νέα εποχή περνάει τον σύγχρονο άνθρωπο στην αποδοχή ως φυσιολογικής όχι μόνο της απάθειας αλλά και της απόλυτης αδιαφορίας. Το έργο αναζητά αυτό που θα αφυπνίσει την ίδια την ανθρωπότητα από αυτή τη δυνατή χειμερία νάρκη της παθητικότητας και της τυφλής υπακοής στο εικονικό και πλασματικό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του σήμερα. Είναι ένα προκλητικό, μα πάνω απ” όλα, αστείο έργο.

Ζγούρη Ειρήνη
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ:
Ένα δείπνο για φίλους που από την πόρτα κιόλας, τίποτα δεν προμηνύει οτι θα είναι φυσιολογικό. Το έργο πολύ χαρισματικά κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο μέσα από ένα σωρό αναπάντεχες συγκρούσεις, ανατροπές και έξυπνους διαλόγους. Όλο το έργο είναι μια τρελή, ιλιγγιώδης πορεία πρός το αναπόφευκτο. Οι ήρωες, δέσμιοι και ελεύθεροι ταυτόχρονα, ψάχνουν στα τυφλά τον πραγματικό τους εαυτό. Με πολύ απολαυστικό τρόπο για το κοινό.
Πρόσωπα του έργου:
Στέφανος Φρίκης (ο οικοδεσπότης) Ήρα Νομικού (η σύντροφος του οικοδεσπότη) Βλαδίμηρος Στεργίου (ο καλεσμένος) Λυδία Στεργίου (η συνάδελφος της συντρόφου του οικοδεσπότη) Λάμπης (Ο Ντελίβερι) Κος και Κα Νικολάου (ο προϊστάμενος των κοριτσιών και η γυναίκα του)
Συντελεστές Παράσταση

ΖΓΟΥΡΗ ΕΙΡΗΝΗ
Σκηνοθεσία ΣΠΟΥΔΕΣ: ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΄΄ΑΚΗΣ ΔΑΒΗΣ΄΄. ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΄΄ΑΡΧΗ΄΄. ΑΝΩΤΕΡΑΣΧΟΛΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΄΄ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ΄΄. ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΄΄ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ΄΄, ΤΜΗΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: 2011 ΄΄Κοκκινοσκουφίτσα΄΄, ΄΄Παπουτσομένος γάτος΄΄ ομάδα ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ 2012 ΄΄Χριστουγεννιάτικη Ιστορία΄΄,σκην.Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ίδρυμα Κακογιάννη. 2016 ΄΄Κατά φαντασίαν ασθενής΄΄, σκην. Γιώργος Βούτος, θέατρο Αλκμήνη 2016 ΄΄Politiken der Frequenz΄΄ (Performance) σκην. Μάρκους Σμίκλερ Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και Φεστιβάλ φωτογραφίας Κολονία Γερμανία. 2017 ΄΄Senso, Το κρυφό Σημειωματάριο της Κόμισσας Λίβια΄΄, (Βασισμένο στο διήγημα του Boito Camilo), σκην. Μάνος Καβίδας, «Θέατρο Τεχνών» Λάρισα, Παραγωγή Εταιρείας: Atermono. 2017 ΄΄Χριστουγιεννιατικη Ιστορία΄΄, σκην. Ειρήνη Ζγούρη, «Θέατρο Τεχνών» Λάρισα, Παραγωγή Εταιρείας: Atermono. ΜΕΛΟΣ : Σ.Ε.Η (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών).
Ιδρυτικό Μέλος της Εταιρείας Παραγωγής Οπτικοακουστικού Έργου: Atermono (ATERMONO. Creative. Cine. Art).
Παίζουν:

ΠΑΣΧΑΛΗ ΡΟΥΛΑ:
Βοηθός σκηνοθέτη & Ηθοποιός (Ήρα Νομικού)
• Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1984. • Είναι κάτοχος πτυχίου Νεοελληνικής Φιλολογίας και μεταπτυχιακού τίτλου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας Θεάτρου. • Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη και εφαρμογή θεατρικών σπουδών στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης, με το θέατρο σκιών, το κουκλοθέατρο και το εκπαιδευτικό δράμα, ενώ έχει εργαστεί ως σκηνοθέτις, βοηθός σκηνοθέτη και εμψυχώτρια τμημάτων θεατρικού παιχνιδιού. • Τα τελευταία χρόνια, διατελεί εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας «Realisma».

ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ:
Ηθοποιός (Λυδία Στεργίου)
• Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1991.
• Πτυχιούχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας.
• Εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό « Ελευθερία» Λάρισας στο εμπορικό τμήμα.
• Κατέχει πτυχίο άριστης γνώσης Αγγλικών.
• Ασχολείται από τριών ετών με τον χορό.
• Τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει στην θεατρική ομάδα «Realisma».
• Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου – προσέγγισης ρόλου.

ΠΑΠΑΔΟΝΤΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ:
ΗΘΟΠΟΙΟΣ (Στέφανος Φρίκης)
• Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1982.
• Είναι απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου.
• Συμμετέχει ενεργά σε θεατρικές ομάδες της Λάρισας από το 2007.
• Αποτελεί μέλος της λαρισαϊκής ροκ μπάντας, Ιδανικοί, με την ιδιότητα του μπασίστα. Είναι, επίσης, εμπειροτέχνης της κιθάρας με τραγουδιστικές ικανότητες.
• Τα τελευταία δύο χρόνια είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Realisma».

ΓΚΟΥΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ:
Ηθοποιός (Βλαδίμηρος Στεργίου)
• Γεννήθηκε στη Λαρισα το 1986.
• Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών και μεταπτυχιακού τίτλου «Οργάνωση και Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων».
• Έχει συμμετάσχει επαγγελματικά στην παιδική σκηνή του Μικρού Θέατρου Λάρισας. Από το 2015 είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Αυλαία».
• Παράλληλα,τα τελευταία δύο χρόνια είναι μέλος και της θεατρικής ομάδας «Realisma».

θέατρο τεχνών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ :
Ηθοποιός (Λάμπης, Ντελίβερι)
• Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1982.
• Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος. • Είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει πτυχίο κρεοπώλη και ψυκτικού.. • Η εμπειρια του στον χωρο του θεατρου εχει ως εξης : Ξεκινησε τον οκτωμβρη του 2017 στο εργαστηρι του μορφωτικου συλλογου του περα μαχαλα. • Σήμερα είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Realisma».
Κοστούμια – Σκηνικά :
Σοφία Τσιαλέμη
Φώτα – Mουσική :
Μάνος Καβίδας
Διασκευή κειμένου:
Ειρήνη Ζγούρη, Ρούλα Πασχάλη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση:
Στέλιος Βαλδούμας
Φώτα-Ήχος:
Θάνος Φλωράς
Κατασκευή σκηνικών:
Κώστας Μητρομάρας
Βίντεο:
Ειρήνη Ζγούρη
Φωτογραφία:
Φώτης Νατσιούλης
Επιμέλεια προγράμματος:
Κατερίνα Θεοδοσίου, Ρούλα Πασχάλη
Διάρκεια: 90′
Είδος: Μαύρη κωμωδία