Πολιτισμός » Γκόραν Μπρέγκοβιτς: «Ζούμε στον πολιτισμό των μεταναστών»
ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΟΥ CNN GREECE ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΝΤΟΥΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ Α΄ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γκόραν Μπρέγκοβιτς: «Ζούμε στον πολιτισμό των μεταναστών»

Γκόραν Μπρέγκοβιτς: «Ζούμε στον πολιτισμό των μεταναστών»

Ο Γκόραν Μπρέγκονιτς στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας μιλώντας στον Σεραφείμ Ντούσια και την κάμερα στου CNN Greece (23 Σεπτεμβρίου 2018)

 «Οι Έλληνες κρατάνε τις ισορροπίες μεταξύ της δουλειάς και της διασκέδασης, κάτι πολύ σημαντικό για τη βαλκανική κουλτούρα. Αν δεν έχεις ελεύθερο χρόνο τότε ποιος ο λόγος να δουλεύεις;» λέει στην κάμερα του CNN Greece ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σεραφείμ Ντούσια στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και χαρακτηρίζει ως «πυρήνα της ομορφιάς» τη χώρα μας.

BREGOVIC_CNN Greece

Ο Λαρισαίος σκηνοθέτης από αυτή την ιστορική συνάντηση – συνομιλία ετοίμασε ένα φιλμάκι 16.57’, στο οποίο ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, μιλάει για τη μουσική του και τον κινηματογράφο, θυμάται τον πόλεμο, αναφέρεται στην προσφυγιά και την τσιγγάνικη παράδοση και αποκαλύπτει τους φόβους αλλά και τις ελπίδες του.

«Δουλεύω οκτώ ώρες την ημέρα, αυτή είναι η δουλειά μου…», σημειώνει ο Μπρέγκοβιτς και υπογραμμίζει πως «η έμπνευση είναι σαν την οδοντόκρεμα, πρέπει να την πιέσεις για να βγει κάτι!».

Ειδική αναφορά έκανε στο μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντας αντι-ιστορική τη στάση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση. «Ο πολιτισμός που ζούμε είναι ένας πολιτισμός μεταναστών. Τον 21ο αιώνα θα μάθουμε να ζούμε σε μία κοινωνία όλοι μαζί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μπρέγκοβιτς.

«Λένε ότι η οικογένεια του Mπιλ Γκέιτς ήρθε από τη Συρία. Φαντάσου, οπότε δεν θα είχαμε το iphone…» λέει σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπληρώνει πως «αυτός είναι ο πολιτισμός των μεταναστών. Κάτι θα δώσουν, κάτι θα πάρουν. Αυτός ο πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μετανάστες».

Θεωρεί ένα σύνθετο ζήτημα το μεταναστευτικό και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνω την Ελλάδα και την Ιταλία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη χρειάζεται νέους ανθρώπους. Ποιος θα εργαστεί για το ρεύμα, το νερό. Πλέον κανείς δεν θέλει να κάνει αυτές τις δουλειές. Σε λίγο δεν θα θέλουν να δουλέψουν ούτε ως γιατροί!» και προσθέτει: «Είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπο να ενσωματώσουμε αυτούς τους πρόσφυγες στην καθημερινότητά μας. Τον 21ο αιώνα θα μάθουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όλοι μαζί. Ο δίσκος μου “Τα τρία γράμματα από το Σεράγεβο” περιγράφουν ακριβώς αυτό. Τα σημερινά γεγονότα του προσφυγικού είναι κάτι που αντιμετώπιζε το Σεράγεβο τη δεκαετία του ΄90».

BREGOVIC_CNN Greece3

Εποχή χωρίς νέες ιδέες

O Γκόραν Μπρέγκοβιτς εστιάζει στην εποχή μας επισημαίνοντας πως «το μόνο πράγμα που δεν αναπτύσσεται στη σημερινή εποχή είναι η πολιτική. Γι΄ αυτό και ο κόσμος έχει κολλήσει. Ξέρουμε πως το 1% των ανθρώπων κατέχει το 90% του πλούτου. Οπότε ποιος είναι ο λόγος που το υπόλοιπο 99% των ανθρώπων δεν σκοτώνει αυτό το 1%; H θρησκεία και η δημοκρατία. Όπως είχε πει και ο Τσόμσκι «εάν η δημοκρατία μπορούσε να αλλάξει κάτι… θα είχε απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε κολλήσει σε μια εποχή χωρίς νέες ιδέες» και καταλήγει: «Σε έναν κόσμο που τεχνολογικά ακμάζει ραγδαία, εμείς έχουμε κολλήσει σε απαρχαιωμένες πολιτικές ιδέες».

«Είστε τυχεροί…»

Ο Γκρόραν Μπρέγκοβιτς εκθειάζει την Ελλάδα περιγράφοντάς τη ως τον «πυρήνα της ομορφιάς».

«Καμιά φορά ακούω τους Έλληνες που παραπονιούνται. Δεν φαντάζεστε πόσο τυχεροί είστε που κατάγεστε από μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Είναι τόσο εύκολο να αγαπήσεις την Ελλάδα… Βρίσκεστε στον πυρήνα της ομορφιάς», ενώ αναφέρεται και στη μουσική μας:  «Επίσης η ελληνική μουσική, το ρεμπέτικο είναι μια από τις βασικές μου πηγές έμπνευσης…

…Φαντάζομαι τους ανθρώπους που ακούνε ρεμπέτικο, είναι άνθρωποι που έχουν χρόνο δεν βιάζονται… Οι Έλληνες κρατάνε τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης, κάτι πολύ σημαντικό για τη βαλκανική κουλτούρα. Εάν δεν έχεις χρόνο, τότε ποιος ο λόγος να δουλεύεις;»

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Σέρβος συνθέτης, χαρακτηρίζει το έργο του ως «μουσική του Φρανκενστάιν», «με επιρροές από Εβραϊκούς γάμους και ορθόδοξες κηδείες. Είναι μία μίξη…»  και εξηγεί γιατί δεν τον ενδιαφέρει πλέον η σύνθεση κινηματογραφικών soundtrack.

Το γύρισμα έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: