Λάρισα » Αντιμικροβιακές ιδιότητες στο μέλι Ολύμπου
ΕΡΧΕΤΑΙ «ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» ΩΣ SUPERFOOD

Αντιμικροβιακές ιδιότητες στο μέλι Ολύμπου

Αντιμικροβιακές ιδιότητες στο μέλι Ολύμπου

Η βιοποικιλότητα και τα ενδημικά φυτά της περιοχής δίνουν στο μέλι της περιοχής μοναδικές ιδιότητες που το συγκρίνουν με το διάσημο μέλι Μάνουκα-  Η έρευνα σκοπεύσει να δημιουργήσει ισχυρισμό υγείας

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Το μέλι Ολύμπου έχει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό ισχυρίζεται έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα από τον Δημήτρη Μόσιαλο επίκουρο καθηγητή βιοτεχνολογίας μικροβίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντή του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας μικροβίων μοριακής βακτηριολογίας – ιολογίας.  Όλα ξεκίνησαν αναφορικά με το μέλι του φημισμένου βουνού όταν ο ίδιος προσπάθησε να συνδέσει την έρευνα που έκανε με την τοπική οικονομία. Η ιδέα προήλθε από το μέλι Μάνουκα το οποίο παράγεται από ένα ενδημικό φυτό της Ν. Ζηλανδίας και βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων. Σήμερα αυτό το μέλι στην αγορά το βρίσκετε να πωλείται πάνω από 200 ευρώ το κιλό. «Θέλαμε μια επιστημονική μελέτη που να συγκρίνει τα δικά μας, τα ελληνικά μέλια με το διάσημο μέλι Μάνουκα που έχει πιστοποιηθεί ότι έχει σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες», λέει ο καθηγητής.

Έτσι αφού πάρθηκαν δείγματα μελιών από όλη την Ελλάδα, εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά είχαν εξαιρετικές αντιμικροβιακές, ιδιότητες ίδιες ή και καλύτερες από το Μάνουκα. «Αυτό οδήγησε σε δημοσίευση σε ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό. Έτσι φούντωσε το ενδιαφέρον για το πρότζεκτ με το μέλι Ολύμπου. Αυτό το μέλι εξ΄ αρχής στην έρευνα έδειξε την ισχυρή του αντιμικροβιακή του δράση», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος. Ακολούθησε η συνεργασία με το Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ελασσόνας και στην ουσία οι μελισσοκόμοι έγιναν μέρος αυτής της πολύ σημαντικής έρευνας. Σε αυτό το πρότζεκτ βοήθησε οικονομικά  και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μόσιαλος

Ο κ. Δημήτρης Μόσιαλος επίκουρος καθηγητής βιοτεχνολογίας μικροβίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας μικροβίων μοριακής βακτηριολογίας – ιολογίας

Πιο είναι το μέλη Μάνουκα

Το Manuka έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά από τη φυλή των Μαορί, ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, για πολλές γενιές, ως παραδοσιακή θεραπεία για κοινές ασθένειες του χειμώνα όπως κρυολόγημα, πονόλαιμος, φαρυγγίτιδα κ.ά., αλλά και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Σήμερα, επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και Ασία έχουν δείξει πως το Manuka μέλι περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι. Συνεπώς, το μέλι Manuka θεωρείται πως βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, βοηθά να διατηρηθεί ένα καλό επίπεδο ανοσίας σε λοιμώξεις, ενώ βοηθά στην πέψη και τη στοματική υγεία.

Το μέλι Mάνουκα της Manuka Doctor προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Οι χρυσές μέλισσες συλλέγουν το πολύτιμο νέκταρ από τα άγρια λουλούδια Manuka, στα παρθένα δάση της Νέας Ζηλανδίας και το μετατρέπουν σε αυτό το λεπτό γλυκό μέλι. Μια αληθινή ευλογία από τη φύση! Το μέλι έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητα πιστοποιημένα εργαστήρια σε Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο για το βαθμό βιο-διαθεσιμότητας των μοναδικών ενεργών ενζύμων του (Αξιολόγηση Ενεργό 30+).  Επίσης, εξασφαλίζεται πως το μέλι δεν έχει υποστεί θέρμανση ή παστερίωση και διατηρεί αναλλοίωτα τα φυσικά συστατικά του.

Τι έδειξε η μελέτη – Που μπορεί να βοηθήσει το προϊόν

Η μελέτη που ανέδειξε τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια. «Η έρευνα αυτή έδωσε πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα για της αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της περιοχής του Ολύμπου. Αυτές οι ιδιότητες που παρουσιάζει το μέλι της περιοχής είναι εφάμιλλες ή και καλύτερες από το μέλι Μάνουκα. Ότι ανακαλύψαμε είναι μια παρακαταθήκη ώστε να συνεχιστεί η έρευνα που θα αναδείξει πιο συγκριμένες ιδιότητες και μηχανισμούς αυτών των μελιών της περιοχής και τελικά να δημιουργήσουμε το υλικό το οποίο θα αποτελέσει έναν ισχυρισμό υγείας», υποστηρίζει ο Διευθυντής του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας μικροβίων μοριακής βακτηριολογίας- ιολογίας που έτρεξε το πρότζεκτ.

Με επιβεβαιωμένο τον ισχυρισμό υγείας το μέλι Ολύμπου θα μπορούσε να γίνει διάσημο όσο το Μάνουκα στις διεθνής αγορές για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, βοηθώντας στη διάθεση, αλλά και σε επίπεδο τιμής τους μελισσοκόμους της περιοχής.

Ο καθηγητής εξηγεί γιατί το μέλι Ολύμπου έχει αυτές τις αντιμικροβιακές ιδιότητες. «Οι παράγοντες αυτοί είναι σαφώς η γεωγραφική περιοχή, το μικροκλίμα που συναντάμε, αλλά κυρίως έχει να κάνει με την χλωρίδα που υπάρχει στο βουνό των Θεών. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα είναι η τεράστια βιοποικιλότητά της. Υπάρχουν πάνω από 1.300 καταγεγραμμένα είδη φυτών στην εν λόγω περιοχή. Τα 25 από αυτά είναι ενδημικά. Αυτά τα συναντάμε μόνο στον Όλυμπο και πουθενά αλλού».

Την ίδια ώρα ένα τέτοιο πιστοποιημένο προϊόν θα μπορούσε επάξια να σταθεί δίπλα στα ΠΟΠ προϊόντα της περιοχής και μαζί σε αυτά να βοηθήσει τον τουρισμό. Άλλωστε ξέρουμε ότι σε αυτό το κομμάτι ο γαστρονομικός τομέας παίζει σημαντικό ρόλο.

Έρχεται το «νέκταρ των θεών» ως superfoods!

Η έρευνα για το επιστημονικό δυναμικό δεν σταματά ποτέ. Επόμενο βήμα της ομάδας του κ. Μόσιαλου είναι να ερευνήσει τις μοναδικές ιδιότητες του μελισσόψωμου του Ολύμπου το οποίο πιστεύεται ότι ήταν το νέκταρ των Θεών. Αυτό είναι προϊόν της κυψέλης της μέλισσας και περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης.

Οι μέλισσες δεν τρώνε την γύρη έτσι, δηλαδή φρέσκια. Αντ’ αυτού, αφού εισαχθούν στην κυψέλη συγκεντρώνονται και συσκευάζονται στις κηρήθρες όπου αναμιγνύονται με νέκταρ και πεπτικά υγρά, ενώ στη συνέχεια σφραγίζονται με μια σταγόνα μελιού ώστε να διατηρηθούν. Οι μελισσοκόμοι ονομάζουν αυτή τη μορφή γύρης «μελισσόψωμο» και αν αναρωτιέστε γιατί δεν κυκλοφορεί στην αγορά σε αυτή τη μορφή, αυτό συμβαίνει διότι είναι σχεδόν αδύνατον να εξαχθεί απ’ την κηρήθρα χωρίς αυτή να καταστραφεί.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: