Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Ζάλη στο Χρηματιστήριο… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Ζάλη στο Χρηματιστήριο… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Ζάλη στο Χρηματιστήριο… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Είναι κρίμα να πανηγυρίζει η αντιπολίτευση όταν «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες. Εξάλλου, η ίδια η ΝΔ ξέρει πολύ καλά πόσο ακριβά πλήρωσε ο ελληνικός λαός το τραπεζικό σύστημα από τους χειρισμούς της και τη διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα της»

Μία βουτιά και ένα άλμα σημειώθηκε το τελευταίο 48ωρο στο Χρηματιστήριο με τις μετοχές των τραπεζών να πρωταγωνιστούν στον πίνακα της Λεωφόρου Αθηνών. Μετά από ένα τετραήμερο σημαντικών απωλειών στο Χρηματιστήριο χθες, οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν «ράλι» με το δείκτη να καλπάζει στο +8,31%, όταν την προηγούμενη μέρα οι ίδιες μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση με απώλειες 12%, οι οποίες «προσγειώθηκαν» στο κλείσιμο στο -8,8%!  Οι σημαντικές αυξομειώσεις όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν ζάλη στους επενδυτές, αλλά και στους οικονομικούς κύκλους και παράγοντας, όπως και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, μετά από τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για την  θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, δήλωσε ότι εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάστηκε «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων» προσθέτοντας πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

Τι όμως συμβαίνει πραγματικά με τις ελληνικές τράπεζες; «Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση», «είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», «έχουν μπροστά τους προκλήσεις στις οποίες αντεπεξέρχονται», «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη» είναι η πλέον επίσημη απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κι ενώ οι τράπεζες έκαναν σημαντικά βήματα και η ελληνική οικονομία βρίσκει το δρόμο της γιατί το Χρηματιστήριο αντιδρά «νευρικά»; Η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωση που εξέδωσε επεσήμανε πως  «η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις». Ακόμη και η Morgan Stanley έκανε λόγο για υπερβολικές ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα το Bloomberg «πυροδοτούσε» την κατάσταση με ένα τηλεγράφημα για την Πειραιώς, στο οποίο τόνιζε πως πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Τier II (500 εκατ. ευρώ) για να καλύψει τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες ανακύψουν μέχρι το τέλος του ’18. Είναι γνωστά τα παιχνίδια που επιχειρούν να παίξουν για άλλη μια φορά σε βάρος της χώρας μας.

Η αλήθεια είναι πως πλέον το τραπεζικό σύστημα έχει βρει το δρόμο του, παρότι τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου προβλημάτισαν όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Οι στόχοι για το κλείσιμο της χρονιάς είναι αισιόδοξοι, παρότι υπάρχουν περιπτώσεις, όπως της Follie – Follie, αλλά και των κόκκινων δανείων που δεν έχουν κλείσει και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο Γ. Δραγασάκης συνέστησε να μην παίζονται πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι «εγκληματικό» και χαρακτήρισε «είναι εντελώς ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας».

Για μικροκομματικούς λόγους δεν πρέπει να βάζουμε σε περιπέτειες τη χώρα μας. Είναι κρίμα να πανηγυρίζει η αντιπολίτευση όταν «πυροβολούν» το Χρηματιστήριο και τις τράπεζες. Εξάλλου, η ίδια η ΝΔ ξέρει πολύ καλά πόσο ακριβά πλήρωσε ο ελληνικός λαός το τραπεζικό σύστημα από τους χειρισμούς της και τη διακυβέρνηση της χώρας από το κόμμα της.

Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που ολοένα κλονίζεται από αστάθμητους πολιτικούς παράγοντες ή κόντρες, όπως συμβαίνει τώρα με την αντιπαράθεση Ιταλίας – Βρυξελλών, που συμπαρασύρουν και την οικονομία μας, ας είμαστε θωρακισμένη ως χώρα και ενωμένοι ως λαός. Εξάλλου για τα προβλήματα του Χρηματιστηρίου πάντα υπάρχει πολιτική λύση, αρκεί να μην παίζονται πολιτικά παιχνίδια από τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: