Πολιτισμός » «Θράκης αρχέγονο ξύπνημα» στο Κηποθέατρο (φωτ.)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΕ.Λ.Ε. ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

«Θράκης αρχέγονο ξύπνημα» στο Κηποθέατρο (φωτ.)

«Θράκης αρχέγονο ξύπνημα» στο Κηποθέατρο (φωτ.)

φωτό: Tsantopoulos

Πολλά είναι τα χρόνια που το ΚΕ.Λ.Ε. αγαπάει και χορεύει τους θρακιώτικους χορούς… Ήρθε ο καιρός να εναποθέσει το απόσταγμα της γνώσης  και το επισφράγισμα της αγάπης του σε ένα μοναδικό αφιέρωμα σ’ αυτή την μακρινή ελληνική γωνιά, που φιλοξενήθηκε σήμερα στο Κηποθέατρο Λάρισας, «μαγεύοντας» τους Λαρισαίους.

ΚΕΛΕ-ΚΗΠΟΘΑΕΤΡΟ (5)

Το ιδιαίτερο ύφος κάθε περιοχής της Θράκης που χρόνια τώρα το ΚΕ.Λ.Ε. μέσα από έρευνα, καταγραφές και προσωπικές επαφές έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, παρουσιάστηκε σε συνεργασία με τους πιο καταξιωμένους μουσικούς που εκπροσωπούν την σημερινή θρακική παράδοση όπως είναι ο Νίκος Ζαπάρτας (Βιολί) Κατσουλίδης Βαγγέλης(Λαούτο)  Ζηκίδης Παναγιώτης (Γκάιντα) Ντομπρίδης Γιάννης (Λύρα) Δούκα Κατερίνα (Τραγούδι)  και πολλοί άλλοι.

ΚΕΛΕ-ΚΗΠΟΘΑΕΤΡΟ (3)

Οι χορευτές του ΚΕ.Λ.Ε υπό την καθοδήγηση των Σιαμπέτα Ειρήνη και Γκιτέρσο Κωνσταντίνο συνέθεσαν το χρώμα της αρχέγονης θρακικής-ελληνικής Γης.

Ήθη, έθιμα, χοροί και παραδόσεις των Θρακιωτών, παρακολούθησαν οι θεατές με τον μοναδικό τρόπο που το ΚΕ.Λ.Ε. χρόνια τώρα ξέρει να παρουσιάζει, να συγκινεί και να γοητεύει το κοινό του.

ΚΕΛΕ-ΚΗΠΟΘΑΕΤΡΟ (1)

Από τον Ορφέα και τον Διόνυσο περνώντας στους  Ακρίτες των συνόρων-πελταστές, τους Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης, τους Γκαγκαούζηδες, τουρκόφωνους χριστιανούς και τους πρόσφυγες της Βόρειας Θράκης φτάνουμε στο σήμερα, κατανοώντας τη δυναμική αυτής της πολυποίκιλης περιοχής.

ΚΕΛΕ-ΚΗΠΟΘΑΕΤΡΟ (2)

ΚΕΛΕ-ΚΗΠΟΘΑΕΤΡΟ (6)

Διαβάστε επίσης: