Πολιτισμός » Αφιέρωμα: Η 23χρονη διαδρομή του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΘΡΑΚΗΣ ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ» ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Αφιέρωμα: Η 23χρονη διαδρομή του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών

Αφιέρωμα: Η 23χρονη διαδρομή του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών

«ΚΕΛΕ: 23 χρόνια λειτουργίας, 850 μέλη, εκατοντάδες μαθητές, τμήματα για κάθε ηλικία με παραρτήματα σε Άγιο Κωνσταντίνο, Νέα Πολιτεία, Τύρναβο, Κουλούρι και Τερψιθέα»

Του Αστέριου Νυχτερίδα

Εκεί που η παράδοση συναντά την σύγχρονη εποχή, βρίσκεται το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών στη Λάρισα. Ένα μέρος όπου τα ήθη, τα έθιμα και η καθημερινότητα μιας άλλης εποχής, εξακολουθούν να ζουν χάρη στον ζήλο και το μεράκι εκείνων που αρνούνται να παραδοθούν στους ξέφρενους ρυθμούς του σήμερα. Εκείνων που σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να χορεύουν, να γλεντούν και να πορεύονται στην ζωή τους, παραδοσιακά.

Επισκεφτήκαμε τον χώρο του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών, στην οδό Λορέντζου Μαβίλη 17. Ένας χώρος ζεστός, φιλικός, γεμάτος ιστορία από όλη την Ελλάδα. Ένας χώρος όπου όσοι επιλέγουν να επισκεφτούν, μαθαίνουν κάτι περισσότερο από τα βήματα ενός παραδοσιακού χορού. Βιώνουν την ίδια την παράδοση, τρίβονται με ανθρώπους που έχουν την παράδοση στις φλέβες τους. Έχουν την ευκαιρία να γίνουν κομμάτι ενός πολιτιστικού συλλόγου, που διαφέρει από τους άλλους σε πολλά επίπεδα. Και αυτό το μαρτυρούν και οι αριθμοί. 23 χρόνια λειτουργίας, 850 μέλη, εκατοντάδες μαθητές, τμήματα για κάθε ηλικία με παραρτήματα σε Άγιο Κωνσταντίνο, Νέα Πολιτεία, Τύρναβο, Κουλούρι και Τερψιθέα.

Μιλήσαμε με ανθρώπους του ΚΕ.Λ.Ε., αλλά και με τον κ. Κωνσταντίνο Γκιτέρσο, που μαζί με την σύζυγό του κα Ειρήνη Σιαμπέτα – Γκιτέρσου, ίδρυσαν το ΚΕ.Λ.Ε το 1995. Πρωταρχικός σκοπός τους, όπως μας είπε, είναι η διατήρηση και ο σεβασμός των αξιών που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές και η μεταλαμπάδευσή τους σε αυτές που θα ακολουθήσουν. Με «όπλα» τις σωστές επιρροές, την αγάπη για την παράδοση και κυρίως την πολλή και σκληρή δουλειά ίδρυσαν το πρότυπο αυτό κέντρο. Όσο για την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο της Λάρισας και όχι μόνο, με μεγάλη του χαρά μας είπε πως η εξάπλωσή του γίνεται κυρίως από στόμα σε στόμα. Πως οι χοροί και ο τρόπος με τον οποίο αυτοί αποδίδονται στις εκδηλώσεις τους, είναι μία  διαφορετική, ζωντανή εμπειρία. Και αυτό είναι κάτι που διαδίδεται γρήγορα και που πολλοί θέλουν να γευτούν.

Συζητώντας για το δεύτερο κομμάτι του ΚΕ.Λ.Ε, δηλαδή την έρευνα γύρω από την παράδοση, ο κ. Γκιτέρσος με λύπη του επεσήμανε πως σε αυτόν τον τομέα, εδώ και αρκετό καιρό η δραστηριότητα του Κέντρου έχει περιοριστεί αρκετά. Εξηγώντας τους λόγους, υπογράμμισε πως η σωστή έρευνα γίνεται μονάχα όταν βρίσκεσαι μέσα στο έθιμο, όταν πηγαίνεις στα χωριά, όταν μιλάς και χορεύεις με τους ανθρώπους της παράδοσης. Όχι πίσω από μία κάμερα, ή μέσω μιας ηχογράφησης όπως γίνεται σήμερα. Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι των προηγουμένων γενεών, φεύγουν σιγά σιγά από την ζωή και μαζί τους παίρνουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις, χωρίς κανέναν να βρίσκεται εκεί για να τα βιώσει, να τα διασώσει και να τα διαδώσει. Η πρωτογενής έρευνα έχει σχεδόν χαθεί και έχει δώσει την θέση της στην έρευνα μέσω σεμιναρίων και προβολής κάποιων βίντεο. Δόθηκε λοιπόν περισσότερη βαρύτητα στην διδασκαλία και την διάδοση εκείνων που ήταν ήδη γνωστών.

Όσο αναφορά την συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ.Γκιτέρσος δηλώνει απογοητευμένος, καθώς δεν έχουν εισακουσθεί προτάσεις που έχει καταθέσει παλαιότερα, ενώ δεν υπήρξε βοήθεια στην δημιουργία του Κέντρου. Ωστόσο αυτή η έλλειψη συνεργασίας δεν στάθηκε εμπόδιο στην ανάπτυξη της έντονης δραστηριότητας του κέντρου. Μάλιστα, στις 4 Οκτωβρίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, το ΚΕ.Λ.Ε. διοργανώνει την εκδήλωση «Θράκης Αρχέγονο Ξύπνημα» όπου ήθη, έθιμα χοροί και παραδόσεις θα αποτυπωθούν με ιδιαίτερο ύφος.

Παρά τα όποια προβλήματα που αντιμετωπίζει, το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών παραμένει ένας σύλλογος με έντονη δραστηριότητα που, χάρη στο μεράκι και την αγάπη των μελών του για την παράδοση, προσφέρει κάτι το μοναδικό στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την παράδοση, θα συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα.

ΚΕΛΕ (11)

ΚΕΛΕ (10)

ΚΕΛΕ (9)

ΚΕΛΕ (8)

ΚΕΛΕ (7)

ΚΕΛΕ (6)

ΚΕΛΕ (5)

ΚΕΛΕ (2)

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET