Πολιτισμός » 5ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών – Ένας θεσμός όλο και πιο ισχυρός

5ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών – Ένας θεσμός όλο και πιο ισχυρός

5ος Μύλος Παραστατικών Τεχνών – Ένας θεσμός όλο και πιο ισχυρός

Φωτογραφίες: Γιάννης Χατζηαντωνίου, Βίκυ Παπαγγελή

Έπεσε για φέτος η αυλαία του 5ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών, του φεστιβάλ που για 5η συνεχή χρονιά διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, υπό τον καλλιτεχνικό συντονισμό του Συνεργείου Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ).

Από τις 13 ως τις 30 Σεπτεμβρίου, το φεστιβάλ άνοιξε στο λαρισαϊκό κοινό όλους τους παραστατικούς και εργαστηριακούς χώρους του κτιριακού συγκροτήματος του Μύλου του Παππά (Θέατρο του Μύλου, Σκηνή Μπαλέτου, Κουκλοθέατρο, Αμφιθέατρο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Εκθεσιακός Χώρος), χώρους στους οποίους καθημερινά παράγεται και προάγεται τέχνη και  πολιτισμός από τις ομάδες της πόλης.

μυλος παραστατικων τεχνων (1)

Στη διάρκεια των 18 ημερών του φεστιβάλ, οι χώροι του Μύλου του Παππά φιλοξένησαν έκθεση φωτογραφίας και πλήθος ανοιχτών εκπαιδευτικών εργαστηρίων και παραστάσεων θεάτρου, μουσικού θεάτρου, κουκλοθεάτρου και χορού, από ομάδες της πόλης αλλά και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες και οργανισμούς από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το κοινό της Λάρισας είχε την ευκαιρία να απολαύσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών και ομάδων, όπως ο Περικλής Λιακάκης, η Αθανασία Κανελλοπούλου, ο Wagner Moreira και οι ομάδες Κιναίσθηση, Bijoux de Kant και Μαρμίτα, αλλά και τη δουλειά τοπικών, γνωστών (Τιριτόμπα, ΣΜουΘ,) ή νεοεμφανιζόμενων ομάδων και καλλιτεχνών, όπως η ομάδα IN ACTU, η Ο-Ω, η Χριστίνα Τζιουβάρα και ο Βαγγέλης Αντωνόπουλος, η Αγγελική Μέλη, καθώς επίσης και μαθητικών θιάσων («Σκηνοβάτης», Σχολή Χορού «Έκφραση»).

μυλος παραστατικων τεχνων (3)

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει σε δυο παράλληλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 5ου Μύλου Παραστατικών Τεχνών: τη Συνάντηση Θιάσων της Περιφέρειας, που διοργανώθηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το ΣΜουΘ, και το διήμερο εργαστήριο του ευρωπαϊκού προγράμματος ImPArt.

Από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου, η Συνάντηση Θιάσων της Περιφέρειας, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός της Αθήνας, έφερε στη Λάρισα επιλεγμένες ομάδες που ασχολούνται με το μουσικό θέατρο από το Ρέθυμνο, τη Θεσσαλονίκη και την Άμφισσα, που, μαζί με την ομάδα του ΣΜουΘ, αντάλλαξαν εκπαιδευτικά εργαστήρια και παραστάσεις, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κου Αλέξανδρου Ευκλείδη, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από κορυφαίους συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

μυλος παραστατικων τεχνων (4)

Το διήμερο εργαστήριο ImPArt, το οποίο έλαβε χώρα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, αφορά τον επανασχεδιασμό των παραστατικών τεχνών με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων άμεσης προσβασιμότητας. Καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρίες από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν, συζήτησαν, εκπαιδεύτηκαν και προβληματίστηκαν, κάνοντας ουσιαστικά την αρχή για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ImPArt, που στα επόμενα δύο χρόνια θα ταξιδεύει στην Ευρώπη για τη δημιουργία παραστάσεων άμεσης, μη διαμεσολαβημένης προσβασιμότητας σε οποιοδήποτε κοινό με αναπηρίες. Τις δύο αυτές μέρες, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαζί με τους συμμετέχοντες στα εργαστήρια και δύο τέτοιες παραστάσεις. Πρόκειται για την παράσταση καθολικής προσβασιμότητας “Blindfold Η Νύχτα του Κυνηγιού” από την ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α., και «Το Τρισυπόστατο των Τρωάδων του Ευριπίδη» από τη θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα». Σ’ αυτή την παράσταση αξίζει να σημειωθεί ότι πήραν μέρος επί σκηνής ερασιτέχνες που διδάχτηκαν τα χορικά της παράστασης την ίδια μέρα, με τη χρήση κρουστών και της νοηματικής γλώσσας.

Η παρουσία του κοινού στα εργαστήρια και τις παραστάσεις ήταν τη φετινή χρονιά ηχηρότατη, με όλους τους χώρους να γεμίζουν τις περισσότερες βραδιές ασφυκτικά από Λαρισαίους που αγκάλιασαν και καταχειροκρότησαν τόσο την τοπική καλλιτεχνική παραγωγή όσο και τους ξεχωριστούς φιλοξενούμενους του φεστιβάλ.

Το υψηλό επίπεδο των εργαστηρίων και των παραστάσεων και το ολοένα αυξανόμενο κοινό του φεστιβάλ, καταδεικνύουν ότι ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών είναι πια ένας θεσμός αγαπητός και πολυαναμενόμενος από την πόλη, ένας θεσμός που κάθε χρόνο αναμφίβολα θα μεγαλώνει, θα ανοίγει και θα τοποθετεί σταθερά την πόλη της Λάρισας στο κέντρο του σύγχρονου πολιτιστικού χάρτη της χώρας μας.