Βιβλίο » 15 xρόνια «Νομοκανονικά»

15 xρόνια «Νομοκανονικά»

15 xρόνια «Νομοκανονικά»

Η Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου (ΕΤ.ΕΚ.ΚΑ.Δ.) και οι Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε. διοργανώνουν εκδήλωση για τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας από της εκδόσεως του περιοδικού «ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ» την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Αυτού Εξοχότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, αύριο Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (επί της οδ. Σταδίου), στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιστημονική συζήτηση (11.00-11.55) με θέμα: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και ευρωπαϊκών οργάνων» στην οποία θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. Αντιπρόεδρος Κυβερνήσεως, Πάνος Λαζαράτος, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Κτιστάκις, Επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης, με συντονιστή της συζητήσεως τον κ. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, Καθηγητή Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της ΕΤ.ΕΚ.ΚΑ.Δ. Θα ακολουθήσει (11.55-12.15) η τελετή επιδόσεως Τιμητικού Τόμου στον Καθηγητή Ι. Μ. Κονιδάρη, ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού «ΝΟΜΟΚΑΝΟΝΙΚΑ», με προσφώνση εκ μέρους της Επιτροπής εκδόσεως του Τόμου του κ. Γ. Ι. Ανδρουτσοπούλου, Επ. Καθηγητού της Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιφώνηση του τιμωμένου.  Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία της Α. Θ. Παναγιότητος, του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στην Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου , ως τακτικά μέλη, καθώς και και στο περιοδικό «Νομοκανονικά», ως επιστημονικοί συνεργάτες, καταλέγονται, εκ Λαρίσης, η κ. Ζωή Καραμήτρου, Δρ. Νομικής, ειδική επιστήμων στον «Συνήγορο του Πολίτη» και ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, Δρ. Θεολογίας, καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ

*  Τα «Νομοκανονικά» είναι η εξαμηνιαία Επιθεώρηση που επιδιώκει να καλύψει δύο σύνθετους και δυσχερείς επιστημονικούς κλάδους, το Εκκλησιαστικό και το Κανονικό Δίκαιο, τόσο σε επίπεδο θεωρίας όσο και δικαστηριακής πράξεως. Αποτελούν το επιστημονικό όργανο της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου,  εκδίδονται και κυκλοφορούν τον Νοέμβριο και Μάϊο κάθε έτους από τις Εκδόσεις «Σάκκουλα Α.Ε.»  και απευθύνονται σε δικηγόρους, δικαστές, θεολόγους και σε ερευνητές επιστήμονες από τον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορικούς, κοινωνιολόγους, κ.λ.π.) οι οποίοι είτε εντρυφούν στο πεδίο των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας / θρησκευτικών κοινοτήτων, είτε ασχολούνται με θέματα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και δη της νεότερης. Εκδίδονται ανελλιπώς από τον Μάιο του 2002 και, σύμφωνα με την πρόθεση του ιδρυτού και διευθυντού τους, ομ. καθηγητού Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Προέδρου της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου κ. Ι. Μ. Κονιδάρη, ήλθαν να καλύψουν την απουσία, που είχε από ικανού χρόνου καταστεί ευκρινώς ορατή, μιας περιοδικής εκδόσεως, η οποία να προάγει την επιστήμη στα ζητήματα του Εκκλησιαστικού και του Κανονικού Δικαίου και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας τα οποία εμφανίζονται στο προσκήνιο με αξιοζήλευτη περιοδικότητα αποτελώντας – το τελευταίο διάστημα όλο και συχνότερα, όλο και εντονότερα – θέμα «ημερησίας διατάξεως» στην ατζέντα του δημοσίου διαλόγου. Παραλλήλως, τα «Νομοκανονικά» φιλοδοξούν να αποτελέσουν το κατάλληλο εκείνο βήμα που θα επιτρέψει στις νέες επιστημονικές δυνάμεις του κλάδου να εμφανισθούν στο προσκήνιο και να δοκιμασθούν.