Λάρισα » Απεργία και συγκέντρωση δημοτικών υπαλλήλων για τα ΒΑΕ

Απεργία και συγκέντρωση δημοτικών υπαλλήλων για τα ΒΑΕ

Απεργία και συγκέντρωση δημοτικών υπαλλήλων για τα ΒΑΕ

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Δημαρχείο Λάρισας, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας.

δημοτικοι υπάλληλοι (2)

δημοτικοι υπάλληλοι (3)

Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να μην υπάρξει καμία περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ζήσης Γκαραλιάκος επισήμανε τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Γενάρη του 2018 ψήφισε το νόμο 4512/2018 που καταργεί όλους τους νόμους και τις διατάξεις για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά εις βάρος των εργαζόμενων. Είναι η περιβόητη ΄΄εναρμόνιση΄΄ με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική (αφού πουθενά στην ευρωπαϊκή ένωση δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς ΒΑΕ).

Το τελευταίο διάστημα τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα. Μέχρι και σήμερα ο κλάδος μας μετράει 30 νεκρούς σε διάστημα 3 χρόνων και βέβαια δεν μιλάμε για τους εκατοντάδες συναδέλφους που μένουν σακατεμένοι, όπως δεν μετράμε λόγο  της έλλειψης φακέλων και τους συναδέλφους που εξ’ αιτίας της εργασίας τους σήμερα πάσχουν από διάφορες αρρώστιες όπως λοιμώξεις, καρκίνους ή ηπατίτιδες.

Το κάλπικο δίλημμα «ανθυγιεινό επίδομα ή προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο» δεν είναι καινούργιο. Έχει συνοδεύσει όλες τις προσπάθειες επίθεσης στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Σήμερα έρχεται αναπαλαιωμένο από την «κυβερνώσα Αριστερά», προετοιμάζοντας το έδαφος για να διεκπεραιώσει άλλη μια βρώμικη δουλειά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων…

Βιάζονται να ξεμπερδεύουν με τα ΒΑΕ

Η επίθεση στο ανθυγιεινό επίδομα για τους δημόσιους υπαλλήλους, για τον κλάδο μας είναι η εμπροσθοφυλακή της κυβερνητικής επίθεσης. Επιλέγουν και προσδοκούν να δώσουν με περιορισμένες αντιδράσεις την πρώτη μάχη για την επίθεση στα ΒΑΕ. Στη συνέχεια, δεν θα έχουν τίποτε άλλο να κάνουν από το να εφαρμόσουν τα ίδια κριτήρια περικοπών παντού, για λόγους «δικαιοσύνης και συνταγματικής νομιμότητας»…

Αξιοποιούν βρώμικη επιχειρηματολογία, επιδιώκοντας να μεταφέρουν τις ευθύνες των εργοδοτών – των δικών τους ευθυνών κράτους και Δημάρχων – που δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, στους εργαζόμενους. Επιδιώκουν να σπιλώσουν το θεσμό των ΒΑΕ, ως δήθεν εξαγορά των εργαζομένων για την επιβάρυνση της υγείας τους.

Σε πείσμα όμως των κυβερνητικών προπαγανδιστών, ο θεσμός των ΒΑΕ δεν είναι απλά και μόνο ένα επίδομα. Κατά κύριο λόγο, συνδέεται με τη μειωμένη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου. Είναι πλήρης σύνταξη με χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης, ρύθμιση απολύτως λογική, αναγκαία και προληπτικού χαρακτήρα για εργαζόμενους που λόγω της εργασίας τους, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, λόγω του επαγγελματικού κινδύνου, φθείρεται η υγεία τους γρηγορότερα.

Αυτό το προληπτικό μέτρο, αυτήν τη δυνατότητα προστασίας της υγείας των εργαζομένων από τη συνέχιση της φθοράς της υγείας τους δεν την παζαρεύουμε, αντίθετα, απαιτούμε τη διεύρυνσή της, να συμπεριληφθούν όλοι οι κλάδοι, ειδικότητες και χώροι δουλειάς, που εκτίθενται σε ομοιογενείς ανθυγιεινές συνθήκες.

Να διεκδικήσουμε μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για τα ΒΑΕ, στα 50 για τις γυναίκες και 55 για τους άντρες. Να παλέψουμε η μειωμένη έκθεση να μην αφορά μόνο τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, απαιτώντας σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση. Να έχουμε μεγαλύτερα διαλείμματα στη διάρκεια της εργάσιμης μέρας, περισσότερες μέρες άδειας το χρόνο.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας,

παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Καμιά περικοπή στα ΒΑΕ.

Ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας και έβγαλαν  ειδικότητες από τα ΒΑΕ.

Κανένας συμψηφισμός προσωπικής διαφοράς και ανθυγιεινού επιδόματος».

(Τελευταία ενημέρωση 11.46)