Συνεντεύξεις » Γ. Λαμπρούλης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεθάβουν νέα ψεύτικα διλήμματα»
Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ LARISSANET

Γ. Λαμπρούλης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεθάβουν νέα ψεύτικα διλήμματα»

Γ. Λαμπρούλης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ξεθάβουν νέα ψεύτικα διλήμματα»

«Το ΚΚΕ συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, παραμένοντας το μόνο πραγματικά νέο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί είναι το μόνο που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Τη βεβαιότητα ότι «όποιος από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κι αν είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος» εκφράζει ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε εργάτες, ανέργους, ανθρώπους του μόχθου να δυναμώσουν το ΚΚΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Κύριε Λαμπρούλη, κατά την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τόσο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασαν το δικό τους αφήγημα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Πώς βλέπετε αυτήν την «αντιπαράθεση»;

Δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ οι εργάτες, οι άνεργοι, οι άνθρωποι του μόχθου για να βρουν τις διαφορές στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην ΔΕΘ.

Η «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ και η «ανάπτυξη που δεν αφήνει κανέναν πίσω» της ΝΔ, είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που πατάει πάνω στους τσακισμένους μισθούς, στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, που μαζί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσαν στα χρόνια των μνημονίων. Ούτε τα προγράμματα τους, ούτε οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που στήνουν ανάμεσα τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο τους υπηρετούν το σημερινό βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο.

Και ακριβώς επειδή ο ένας πλησιάζει τον άλλο, συγκλίνουν στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, υπηρετώντας μια κοινή στρατηγική, πάνε να στήσουν νέους ψεύτικους διαχωρισμούς, ξεθάβουν νέα ψεύτικα διλλήματα. «Δεξιά – αντιδεξιά», «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ», διαστρεβλώνουν την αντίθεση «πρόοδος – συντήρηση». Γι’ αυτό βλέπετε πόσο εύκολες είναι οι μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο στα πλαίσια της διαδικασίας αναμόρφωσης  του αστικού πολιτικού συστήματος. Να γιατί δεν χρειάζεται να ψάχνουν οι εργαζόμενοι να βρουν τις διαφορές τους, αλλά να κάνουν την διαφορά δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

Πώς αναλύει το ΚΚΕ τις εξελίξεις στο δρόμο προς τις εκλογές; Πότε εκτιμάτε ότι θα στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών;

Ανεξάρτητα από το πότε θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές για τις οποίες θα αποφασίσει η κυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι πως θα ενταθεί η προσπάθεια της κάλπικης διάκρισης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενισχύσει τον διπολισμό και τα ψευτοδιλήμματα στον ανταγωνισμό με την ΝΔ. Γιατί όποιος από δαύτους κι αν είναι στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική από εκεί που την άφησε ο προηγούμενος. Να γιατί ανεξάρτητα από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αυτό που χρειάζεται είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, οι γυναίκες να μεγαλώσουν τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία συμφωνεί και επαυξάνει η ΝΔ. Να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να νιώσουν πραγματικά αδύναμοι κυβερνήσεις και κόμματα που κάνοντας πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εφοπλιστών και των τραπεζιτών τσακίζουν τα όνειρα και τη ζωή μας.

Και όλα αυτά μετριούνται με ένα βασικό δείκτη: Το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ αποκαλύπτει τον πραγματικό και μεγάλο ένοχο για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία μας. Το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό που προσκυνούν όλα τα κόμματα.

Γιατί το νέο και σύγχρονο, η ζωή με σύγχρονα δικαιώματα και πραγματική ελευθερία, σημαίνει πριν από όλα να ανατραπεί το σημερινό διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει ανυποχώρητα το ΚΚΕ. Και αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ξέφωτο υπέρ της λαϊκής πλειοψηφίας.

Πρόσφατα το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία Αχτσιόγλου, ενώ κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ποιες είναι οι διαφορές των δύο τροπολογιών;

Αυτό που επιβεβαιώθηκε από την συζήτηση και ψηφοφορία στη βουλή της τροπολογίας Αχτσιόγλου είναι πως το μόνο κόμμα που μπορούν να εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι και να συμπορευτούν μαζί του είναι το ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση με την ψήφιση της τροπολογίας στην ουσία ενεργοποίησε τον μνημονιακό νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (νόμος Βρούτση) ν 4172/2013, που ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τον καταψήφισε καταγγέλλοντας τον, ενώ δικαιωματικά πλέον, ο αντεργατικός αυτός νόμος φέρει τον τίτλο «Νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου». Νόμος που ορίζει πως ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψιν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα δηλαδή τις ανάγκες για κερδοφορία των μονοπωλίων, των επιχειρηματιών, του κεφαλαίου, καταργώντας τον καθορισμό του μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοσίας – εργαζομένων.

Αντίθετα το ΚΚΕ με την τροπολογία που κατέθεσε, (και ήταν πρόταση 530 ομοσπονδιών, σωματείων, των εργαζομένων) ζητά την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις και την κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων.

Τα άλλα κόμματα και κυρίως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, όχι μόνο υπερψήφισαν την τροπολογία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά εναντιώθηκαν στην τροπολογία του ΚΚΕ. Να γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα που με συνέπεια υπηρετούν το ταξικό τους καθήκον απέναντι στην εργοδοσία ανεξάρτητα τους όποιους καβγάδες τους για τα επιμέρους.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ακόμα πιο αποφασιστική πάλη των εργαζομένων για κατάργηση του νόμου «Βρούτση – Αχτσιόγλου», όλων των μνημονιακών νόμων, διεκδίκηση των τεράστιων απωλειών που έχουν υποστεί και πάνω στην βάση των 751 ευρώ κατώτερο μισθό, να χτίσουν τα αιτήματα τους με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Το 2014 ήσασταν επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Λαρισαίων, ενώ στη συνέχεια παραιτηθήκατε από το Δημοτικό Συμβούλιο στρέφοντας τη δραστηριότητά σας αποκλειστικά στα κοινοβουλευτικά καθήκοντα. Έχει κλείσει οριστικά, για εσάς, ο κύκλος της ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Ως μέλος του ΚΚΕ η όποια συμμετοχή και δραστηριότητα μου διέπεται και καθορίζεται από τις αποφάσεις και τις επιλογές των οργάνων του κόμματος, στη βάση του καταμερισμού και των χρεώσεων της πολιτικής δράσης μελών και στελεχών του.

Τακτικά προεδρεύετε των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου με την ιδιότητα του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου του Σώματος. Πως βλέπετε το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης;

Όσο αποκαλύπτεται και αναδεικνύεται η κοινή στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στους στόχους της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων (παρά τις όποιες διαφορές στη διαχείριση), τόσο εντείνονται και θα ενταθούν στο μέλλον οι προσπάθειες χάραξης των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τον λαό, να τον εγκλωβίσουν, να τον εμποδίσουν να διαλέξει το δρόμο της ταξικής οργάνωσης και πάλης, της πραγματικής σύγκρουσης, που είναι και ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στο ξέφωτο της νέας κοινωνίας. Και προκειμένου να το καταφέρουν βαφτίζουν δήθεν «συγκρούσεις» ότι τους βολεύει, καβγαδίζουν για τα επιμέρους, παρουσιάζουν ως «τομές» και «ρήξη» ακόμα και επιμέρους πολιτικές αλλαγές, που όχι μόνο δεν θίγουν, αλλά ευνοούν την κυριαρχία του κεφαλαίου ενώ συγχρόνως πάνε χέρι-χέρι στην υπεράσπιση, θωράκιση και εφαρμογή όλου του μνημονιακού πλαισίου. Να γιατί η κοροϊδία και η λαϊκή πλειοδοσία των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όπως και των άλλων κομμάτων, πρέπει να απαντηθεί αποφασιστικά από το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Πρόσφατα η Αλέκα Παπαρήγα από τη Λάρισα επισήμανε πως το ΚΚΕ, παρά τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή του, παραμένει το πιο νέο κόμμα. Πως στοιχειοθετείτε αυτή η θέση;

Το ΚΚΕ συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα αγώνων και θυσιών, παραμένοντας το μόνο πραγματικά νέο κόμμα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί είναι το μόνο που παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγωνίζεται σταθερά για το μοναδικό προοδευτικό μέλλον για το λαό, την ανθρωπότητα, για να γλιτώσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τα βάσανα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της φτώχιας, της ανεργίας, της κρατικής βίας και καταστολής, των πολέμων. Αγωνίζεται για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στη γη, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής. Αγωνίζεται για τη μόνη κοινωνία που μπορεί να εξασφαλίσει δουλειά σε όλους και όλες, με πραγματικά ελεύθερο χρόνο, απολαμβάνοντας υψηλού επιπέδου δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες υγείας και παιδείας, άθλησης, πολιτιστικής δραστηριότητας, λαϊκή στέγη.

Να γιατί σήμερα χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, ικανό στην πάλη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, την εδραίωση της αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας, ικανό να ηγηθεί στην πάλη για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Συνεχίζουμε με σιγουριά ότι οι ανώριμοι καρποί σίγουρα θα ωριμάσουν, με ετοιμότητα ανταποκρινόμαστε στις οποιεσδήποτε εξελίξεις και τα γυρίσματα των καιρών.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET