Ελλάδα » Επίκαιρη ερώτηση για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών

Επίκαιρη ερώτηση για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών

Επίκαιρη ερώτηση για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας με θέμα: «Γιατί δεν κάνετε δεκτή την τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ. για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης ψυχότροπων ουσιών; Μπορεί να εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών δίχως Εθνικό Συντονιστή;»

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Οι ενεργοί χρήστες ψυχότροπων ουσιών εξακολουθούν να αποτελούν έναν εξαιρετικά περιθωριοποιημένο πληθυσμό, που έχει ιδιαίτερα μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας (EMCDDA, 2004). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ για το 2016, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου είναι 17.067 πανελλαδικά, εκ των οποίων οι μισοί εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Τη στιγμή που η κατάσταση στο χώρο των εξαρτήσεων παραμένει ζοφερή, από το 2013, οπότε και διορίστηκε Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών ακόμα ούτε έχει εκπονηθεί ούτε έχει εγκριθεί. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2018, που έληξε η θητείας της, δεν υπάρχει διάδοχος. Σε πρόσφατη επιστολή το Υπουργείο Υγείας καλεί «όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να τις επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και να συντάξουν Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών στην πρωτεύουσα», ενώ αυτός είναι ο εκ του νόμου ρόλος του Εθνικού Συντονιστή.

Στην ίδια επιστολή-πρόσκληση το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε «επεξεργασία διάταξης που καθιστά δυνατή τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών που θα κατατεθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας». Με έκπληξη το διαβάσαμε, καθώς στις 09/07/2018 κατατέθηκε από βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. τροπολογία για τη λειτουργία χώρων ιατρικώς εποπτευόµενης χρήσης, η οποία δεν έγινε δεκτή. Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου δεν τοποθετήθηκε στη Βουλή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μαντάς, είπε «Να πω προκαταβολικά στον κ. Μπαργιώτα, επειδή και το γνωρίζω το θέμα και έχω ασχοληθεί, ότι πολύ σύντομα, την ουσία της τροπολογίας του –μπορεί και να συνεννοηθούμε να την επανακαταθέσει, διότι δεν πρόκειται περί ανταγωνισμών εγωιστικών- θα την αποδεχθούμε. Αυτό λέω επί της ουσίας. Ξέρω, γιατί έχουμε ασχοληθεί και στο Υπουργείο Υγείας με αυτό το θέμα και με τους φορείς. Υπάρχουν όμως ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει συντονισμένα να τις αντιμετωπίσουμε».

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση (η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 8/10) με τα κάτωθι ερωτήματα: 1) Γιατί δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ.; Ποιες είναι οι «λεπτομέρειες» που διευθετήθηκαν εντός του διμήνου που παρήλθε; Πότε θα έρθει στη Βουλή η διάταξη; 2) Γιατί από το 2013 δεν έχει εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών; Γιατί δεν έχει οριστεί ακόμα νέος Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών; Υπήρξε αξιολόγηση της δράσης της απερχόμενης Συντονίστριας; Γιατί προσκαλείτε για προτάσεις με στόχο την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Συνεπειών από τη Χρήση Ψυχότροπων Ουσιών; Θα καταργηθεί ο εκ του νόμου προβλεπόμενος ρόλος του Εθνικού Συντονιστή που είναι ακριβώς αυτός ή μήπως προτίθεστε να καταργήσετε τον Εθνικό Συντονιστή;».