Λάρισα » «Ξυπνάει» η αγορά ακινήτων της Λάρισας
ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ- ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ

«Ξυπνάει» η αγορά ακινήτων της Λάρισας

«Ξυπνάει» η αγορά ακινήτων της Λάρισας

 Ο Ξενοφών Ζαδές, σύμβουλος ακινήτων της «Ζαδές & Associates», αναλύει τις τάσεις στην αγορά νεόδμητων διαμερισμάτων «Παλαιότερα για την αγορά ενός νέου διαμερίσματος 100 τ.μ. απαιτούνταν 200.000 ευρώ, τώρα μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα αντίστοιχο διαμέρισμα με 160.000 ευρώ»

 

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Ένας από τους βασικούς τομείς που επλήγη στην Ελλάδα, από την εκκίνηση της οικονομικής κρίσης και μετά, ήταν αυτός των ακινήτων.

Νέες οικοδομές δεν χτίζονταν, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου – ο χώρος των ακινήτων συνδέεται με περισσότερα από 100 επαγγέλματα – αντιμετώπισαν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Πλέον, στη Λάρισα αυτή η κατάσταση μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν, καθώς σε σημεία του κέντρου της πόλης όπως και σε συνοικίες, διαπιστώνεται οικοδομική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μόνο… παλιά ανάμνηση.

Η larissanet απευθύνθηκε στον Ξενοφώντα Ζαδέ, σύμβουλο ακινήτων της «Ζαδές & Associates» (www.zadeshome.com), ο οποίος και παρουσιάζει την «ακτινογραφία» της αγοράς νεόδμητων ακινήτων στη Λάρισα.

Μάλιστα, επισημαίνει χαρακτηριστικά πως αυτή τη χρονική περίοδο περί τους 15 κατασκευαστές χτίζουν νέες οικοδομές, δίνοντας ώθηση στην αγορά μετά από πολυετή «χειμερία νάρκη».

zades_web

  Ο Ξενοφώντας Ζαδές, σύμβουλος ακινήτων της «Ζαδές & Associates»

«Τα προηγούμενα χρόνια ήταν είδηση αν κάποιος έβλεπε να γίνονται οικοδομικές εργασίες στην πόλη μας. Φέτος, όμως, τα εκσκαπτικά μηχανήματα επέστρεψαν – και δεν αναφέρομαι στα μεγάλα έργα που κάνει ο Δήμος στο κέντρο – αλλά στην οικοδομική δραστηριότητα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαδές και προσθέτει μια συνομιλία που είχε ο ίδιος με επαγγελματία του κλάδου των οικοδομών: «Πριν λίγο καιρό, είχα μια συνάντηση με έναν φίλο, ο οποίος είχε παλαιότερα συνεργείο τοποθέτησης πλακιδίων. Λόγω της κατάστασης, όπως διαμορφώθηκε τα περασμένα χρόνια, εργαζόταν ως υπάλληλος σε άλλες εργασίες. Ρωτώντας τον, λοιπόν, πώς πάει η εργασία του, μου απάντησε “υπέροχα”, καθώς επέστρεψε στην παλιά του δουλειά και πλέον δεν προλαβαίνει…».

Πού οφείλεται η εκκίνηση της ανοικοδόμησης;

Ενδιαφέρον έχει η θέση του συμβούλου ακινήτων της «Ζαδές & Associates» σε ότι αφορά τους λόγους που καταγράφεται στη Λάρισα ένταση της ανοικοδόμησης. «Είχαμε αναφέρει και παλιότερα ότι στην αγορά παρατηρείται έλλειψη διαμερισμάτων, ενώ η προηγούμενη κακή κατάσταση της οικονομίας έκανε τη νεόδμητη οικοδομική δραστηριότητα να παγώσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που διαθέτονταν προς πώληση να είναι πολύ παλιά Το απόθεμα, λοιπόν, μέσα στην κρίση τελείωσε. Τα παλιά συνεχίζουν να έχουν το κοινό τους, όμως μια άλλη αγορά, αυτή των νεόδμητων είναι προ των θυρών» και προσθέτει «οι ανάγκες των ανθρώπων για κατοικία, μέσα στην κρίση, δεν σταμάτησαν, απλά αποφάσεις ανεστάλησαν λόγω κατάστασης και ψυχολογίας».

Το «προφίλ» του αγοραστή

Ο κ. Ζαδές παραθέτει τα χαρακτηριστικά που έχουν οι αγοραστές νέων διαμερισμάτων, δηλώνοντας πως «το προφίλ των αγοραστών νεόδμητων ακινήτων, σήμερα, περιλαμβάνει ανθρώπους που έχουν: καλύτερη οικονομική επιφάνεια, έχουν τις δουλειές τους, είναι ζευγάρια που παίρνουν απαλλαγή πρώτης κατοικίας. 

Οι ηλικίες είναι από 30 έως 50 ετών, ενώ χρησιμοποιούν μετρητά και χρήματα από δανεισμό, έχουν επίσης οικονομική βοήθεια από τους δικούς τους και μπορούν να φτάσουν την αγορά ενός καινούργιου σπιτιού».

Οι περιοχές της Λάρισας όπου χτίζονται νέες οικοδομές

Σε ότι αφορά τις περιοχές της Λάρισας, όπου παρατηρείται οικοδομική δραστηριότητα, μπορεί να προσδιοριστεί σε ποσοστό 80% στο κέντρο της πόλης, από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και εντός εσωτερικού δακτυλίου (συνοικίες Αγίου Νικολάου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Αθανασίου κλπ.). Το υπόλοιπο 20% αφορά περιφερειακές συνοικίες όπως Νέα Πολιτεία, Νεράιδα, Χαραυγή, Φιλιππούπολη.

Ποιές είναι οι προτιμήσεις των αγοραστών

Ο κ. Ζαδές αναλύει τις προτιμήσεις που έχουν οι αγοραστές σε ότι αφορά την απόκτηση νεόδμητου ακινήτου: «Αρχικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για οικογενειακά διαμερίσματα, δηλαδή 3 υπνοδωματίων, όπως και σε μικρότερα σε ότι αφορά τα τετραγωνικά. Ένας μέσος όρος των νεόδμητων διαμερισμάτων είναι τα 100 τ.μ., μιλάμε για καθαρά τετραγωνικά μέτρα, ενώ μπορούμε να βρούμε από 90 έως 110 τ.μ. και αυτό γιατί αφενός αποτελούν το πιο εμπορεύσιμο ακίνητο και αφετέρου τα οικόπεδα που αποκτούν οι κατασκευαστές είναι μικρά και δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα διαμερίσματα.

Η περιοχή αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό της νέας εποχής, με τους περισσότερους να προτιμούν το κέντρο και αυτό γιατί απαιτούνται λιγότερες μετακινήσεις, υπάρχουν περισσότερες ευκολίες και άνετη πρόσβαση.

Η ζήτηση για περιοχές περιμετρικά είναι ελάχιστη, ενώ ο κόσμος έχει περιοριστεί σε διαμερίσματα και δεν ζητά πλέον μονοκατοικίες. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσω πως υπάρχουν έργα σε ότι αφορά την κατασκευή μονοκατοικιών, όμως δεν χτίζονται εργολαβικές μεζονέτες».

Το κόστος των νεόδμητων διαμερισμάτων

Σ’ αυτό το σημείο ο σύμβουλος ακινήτων της «Ζαδές & Associates» αναφέρεται στο κόστος που έχουν τα νεόδμητα διαμερίσματα: «Αρχικά επισημαίνω ότι μιλάμε, πλέον, για καθαρά τετραγωνικά μέτρα και αυτό είναι αποτέλεσμα των τελευταίων χρόνων.

Σε ότι αφορά τις αξίες παρατηρούμε τιμές να κυμαίνονται από 1.400 ευρώ έως 1.650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και αυτό εξαρτάται από την τοποθεσία των οικοπέδων, την ποιότητα της οικοδομής, τη διαρρύθμιση  και τη συμφωνία απόκτησης του οικοπέδου.

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας εποχής αφορά στο γεγονός ότι τα οικόπεδα, σε ποσοστό 75%, είναι ιδιόκτητα από τους κατασκευαστές, ενώ το υπόλοιπο 25% προέρχεται από αντιπαροχή. Αυτό αποδίδεται στην προηγούμενη χρονική περίοδο κατά την οποία η ζήτηση ήταν ελάχιστη για αγορά οικοπέδων με αποτέλεσμα να πέσουν οι αξίες τους. Έτσι το τελευταίο διάστημα έγιναν αρκετές αγορές οικοπέδων από κατασκευαστές, με αποτέλεσμα πλέον να έχουν ελευθερία χρόνου και διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Ζαδές υπογραμμίζει ότι στα χρόνια της κρίσης η τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος στη Λάρισα έχει πέσει σε ποσοστό περίπου 20%. «Παλαιότερα για την αγορά ενός νέου διαμερίσματος 100 τ.μ. απαιτούνταν 200.000 ευρώ, τώρα μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα αντίστοιχο διαμέρισμα με 160.000 ευρώ».

Τι κάνει τα νεόδμητα διαμερίσματα πιο ανταγωνιστικά

Ο σύμβουλος ακινήτων της «Ζαδές & Associates» αναλύει τους λόγους που τα νεόδμητα διαμερίσματα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικά, οι οποίοι συνδυάζονται και με τις αλλαγές που έχουν  επέλθει από το νέο οικοδομικό κανονισμό: «Υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε ότι αφορά τη δόμηση και την ανάπτυξη ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων, όμως η μεγαλύτερη αλλαγή εντοπίζεται στην ενέργεια. Τα νεόδμητα, πλέον, είναι ενεργειακά αναβαθμισμένα με νέες θερμοπροσόψεις, ενεργειακά τζάμια, φωτοβολταϊκά (εφόσον επιθυμούν οι αγοραστές στη στέγη), ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.α. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα ελάχιστα κοινόχρηστα και μικρές καταναλώσεις ενέργειας. Επίσης, παρατηρείται μια διαφορετική αισθητική στις περισσότερες οικοδομές που χτίζονται τώρα: νέες μοντέρνες γραμμές  με όμορφα χρώματα, δημιουργούν μια νέα εποχή στα νεόδμητα».

«Κατασκευαστές έχουν πωλήσεις από τα σχέδια»

Στο τελευταίο μέρος της συζήτησης ο κ. Ζαδές κάνει τη δική του εκτίμηση σχετικά με τη ζήτηση και αν αυτή είναι αρκετή για να καλύψει, το επόμενο διάστημα, τη νέα προσφορά που θα δημιουργηθεί: «Αυτό πιστεύω ότι μόνο η αγορά μπορεί να το δείξει αν και σήμερα αρκετοί κατασκευαστές έχουν πωλήσεις από τα σχέδια.

Η εμπειρία, όμως, κάποιων αγοραστών στο παρελθόν ήταν αρνητική με οικοδομές που έμειναν στη μέση και αναγκάστηκαν οι ίδιο να τις τελειώσουν. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αφενός ο νόμος πλέον είναι πολύ αυστηρός, δεν υπάρχουν παρανομίες και αφετέρου είναι καλό να γίνεται έρευνα αγοράς και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να γνωρίζεται με τον κατασκευαστή. Προσθέτω ότι το γεγονός πως υπάρχει αγορασμένο οικόπεδο είναι μια επιπλέον ασφάλεια για τους αγοραστές».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαδές καλεί τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες που μπορούν να βοηθήσουν με πληροφορίες για τις οικοδομές και να καθοδηγήσουν στην αγορά του καινούργιου διαμερίσματος.

 ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: