Συνεντεύξεις » Δ.Κουρέτας: «Κατεβάζουμε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια»
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δ.Κουρέτας: «Κατεβάζουμε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια»

Δ.Κουρέτας: «Κατεβάζουμε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια»

«Ανακοινώνονται έως τα Χριστούγεννα τα πρόσωπα και οι θέσεις της νέας κίνησης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκαλύπτει ο Καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Αναφέρει ότι ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου, που αναμένεται να ηγηθεί, θα ανακοινωθεί την περίοδο των Χριστουγέννων μαζί με την διατύπωση των θέσεων της νέας κίνησης. Μάλιστα η κίνηση θα έχει στόχευση κυρίως στα «αναπτυξιακά ζητήματα». Μιλάει για την σημαντική του συνεργασία με τον κορυφαίο σεφ και γευσιγνώστη Ηλία Μαμαλάκη, μια συνεργασία που… φτάνει σε λίγες ημέρες έως το Yale. Σημειώνει την σημαντική παρουσία του νομπελίστα Erwin Neher στο συνέδριο τοξικολογίας που διοργανώνει ο ίδιος και μιλάει για το τι καινούργιο φέρνει φέτος η «Βραδιά Ερευνητή». Τέλος, για ακόμη μια φορά δηλώνει την αντίθεσή του στη συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ποια είναι η άποψή σας για τη συνένωση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Θεσσαλίας;  Είναι ένα σχέδιο που ανακοινώνεται στην τελική του μορφή παρά τις αντιδράσεις  που προκάλεσε.

Έχω εκφραστεί και δημοσίως για το θέμα. Πιστεύω ότι αυτό που γίνεται είναι σε λάθος κατεύθυνση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος λόγος να γίνει κάτι τόσο μεγάλο, ανομοιογενές και στην ουσία αδιοίκητο. Έχει φοβερές ιδιαιτερότητες το ΤΕΙ, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα τεχνολογικό πανεπιστήμιο, με άλλο προσανατολισμό, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Κι αυτό γιατί έχει τμήματα που κάνουν σοβαρή δουλειά και τελικά έχει άλλη στόχευση. Ασχολούμαι με ανταγωνιστικά προγράμματα, φοβάμαι λοιπόν, πως έτσι όπως θα δημιουργηθεί η συγχώνευση οι μέσοι όροι για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε όλους τους τομείς, θα πέσουν. Θα έρθουν περίπου στην εποχή του 2000. Αυτό δεν το ξέρει ο κάθε Ευρωπαίος που θα πάμε να κάνουμε μια συνεργασία. Θα δει απλώς τους πεσμένους δείκτες. Δεν τον ενδιαφέρουν οι ιδιαιτερότητες του κυρίου Γαβρόγλου.

Κάνετε πολλά. Θα ήθελα να ρωτήσω πως εξελίσσεται η συνεργασία σας με τον κορυφαίο σεφ και γευσιγνώστη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Ηλία Μαμαλάκη;

Η δουλειά που κάναμε μαζί έχει δημιουργήσει αρκετό ενδιαφέρον. Την Τρίτη πηγαίνουμε στο Πανεπιστήμιο του Yale για να παρουσιάσουμε κομμάτια της δουλειάς μας. Κυρίως με ότι έχει να κάνει με την ελιά και το ελαιόλαδο. Γίνεται ένα μεγάλο συνέδριο, που οργανώνει το Yale για την ελιά. Εκεί θα παρουσιάσουμε ένα μεγάλο έργο το οποίο και ετοιμάζουμε. Αυτό το έργο έχει να κάνει με το Δελφικό Ελαιώνα και γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Είναι ένα οραματικό έργο, το οποίο όταν τελειώσει σε δύο χρόνια, πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τελείως αυτό που λέμε «ελαιόλαδο», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο.

Πόσο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι για το λάδι και τους ελαιώνες της Ελλάδας, κάτι που αφορά και την δική σας έρευνα;

Η συνεργασία του Yale με εμάς ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες όταν υπήρξε ενδιαφέρον να βρεθεί στο Νότο της Ευρώπης ένας χώρος που θα έχει στοιχεία πολύ σημαντικά, διατροφικά, τουριστικά και πολιτιστικά. Εμείς κάναμε την συγκεκριμένη πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από το Yale και τώρα το παρουσιάζουμε. Εκεί θα συναντήσουμε τους πρώτους ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για τα πρώτα πιστοποιημένα προϊόντα τα οποία θα αρχίσουν να βγαίνουν σε δύο χρόνια από τώρα από την περιοχή των Δελφών. Σε αυτό δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Έρχεται το συνέδριο τοξικολογίας με προσκεκλημένο σας τον νομπελίστα Erwin Neher. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία του εδώ;

Δεν έχει έρθει ξανά νομπελίστας στην περιοχή μας. Η έλευσή του θα είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο. Έχει δεχθεί την πρόσκληση για να ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου μας, το οποίο έχει αποκτήσει μια μεγάλη αναγνωρισιμότητα, καθώς προσπαθούμε να φέρουμε ανθρώπους σημαντικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι φοιτητές που αναζητούν δουλειά θα γνωρίσουν αυτούς τους κορυφαίους ανθρώπους. Ήδη δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν το μεταπτυχιακό της τοξικολογίας και τους έχουν πάρει σε διάφορες δουλειές είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό.

Περιμένουμε να δούμε με ενδιαφέρον την «Βραδιά Ερευνητή» στο Μύλο του Παππά. Τι ιδιαίτερο ετοιμάζετε;

Φέτος και του χρόνου έχει μια ιδιαιτερότητα η «Βραδιά Ερευνητή». Είναι αφιερωμένη στη πολιτιστική κληρονομιά και στα φαρμακευτικά φυτά. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι το τετράγωνο Ελασσόνα, Τύρναβος, Αμπελάκια και Λάρισα, ήταν το κέντρο της φαρμακευτικής παιδείας τον 19ο αιώνα σε όλη τη Γη. Οι πάπυροι που διασώζονται από τότε βρίσκονται στην Μονή Ολυμπιώτισσας. Φέραμε επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, για να μάθουν στα παιδιά και στους γονείς, την ιστορία και τη σημασία που έχουν τα φαρμακευτικά φυτά στη διατροφή του ανθρώπου. Με το καταναλωτικό τρόπο και τα έτοιμα φαγητά το έχουμε ξεχάσει. Η Θεσσαλία ήταν κάποτε η περιοχή που έφτιαχνε τις συνταγές για όλη τη Γη. Περιμένουμε τον κόσμο να έρθει. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

Μια που μιλάμε για συνταγές, τι συνταγή θα ακολουθήσετε στο δρόμο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις εκλογές του ερχόμενου Μάη;

Έχω μια δική μου θεώρηση για τα πράγματα καθώς προσπαθώ να συνταιριάξω την δουλειά μου και τις ανησυχίες που έχω για τα πολιτικά και τα κοινωνικά δρώμενα. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούμε με άλλους ανθρώπους να ετοιμάσουμε ένα ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια τελείως ανεξάρτητο που έχει να κάνει με αναπτυξιακά κριτήρια. Δεν έχει να κάνει με τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων. Αυτές είναι καλές να λύνονται στη Βουλή. Εδώ έχουμε να λύσουμε άλλα πράγματα. Θέλουμε να βάλουμε σε δημόσια συζήτηση τα αναπτυξιακά ζητήματα της Περιφέρειας τα οποία δεν έχουν λυθεί. Παρά το γεγονός ότι τα έχουμε εντοπίσει, τα έχει ψηφίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου αυτοί που θα έπρεπε. Αυτά θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι. Υπάρχει ενδιαφέρον από όλους τους νομούς. Πάμε πολύ καλά. Πιστεύω πως έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε ολοκληρώσει το βασικό πυρήνα των ανθρώπων και των θέσεών μας. Τα Χριστούγεννα ή λίγο μετά θα κάνουμε την πρώτη δημόσια συνάντηση για να πούμε στον κόσμο τι σκεφτόμαστε για την Περιφέρεια για να τοποθετηθούμε με τους άλλους υποψηφίους που θα είναι ο κ. Αγοραστός και ο κ. Τσιλιμίγκας.

Θυμίζω ότι στον κ. Αγοραστό έχετε κάνει αρκετές φορές κριτική.

Έχω κάνει κριτική, αλλά δεν έχω δεχθεί πειστική απάντηση. Η κριτική δεν είναι κακόπιστη. Είναι στηριγμένη σε στοιχεία.

Τι διαφορετικό θα φέρει η δική σας κίνηση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας;

Είναι πράγματα που οι υπόλοιποι δεν τα αντιλαμβάνονται. Μένουν στις συνταγές που τους μεταφέρουν τα κόμματά τους και οι φορείς που τους στηρίζουν. Δεν αντιλαμβάνονται τα αναπτυξιακά ζητήματα όπως πραγματικά είναι. Γι’ αυτό και δεν έχουν λυθεί. Είναι χρέος μας να πούμε τη γνώμη μας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANNET