Κόσμος » Δημοψήφισμα Σκόπια: Επιμένει ο Ζάεφ παρά τη χαμηλή συμμετοχή

Δημοψήφισμα Σκόπια: Επιμένει ο Ζάεφ παρά τη χαμηλή συμμετοχή

Δημοψήφισμα Σκόπια: Επιμένει ο Ζάεφ παρά τη χαμηλή συμμετοχή

Επιμένει ο Ζόραν Ζάεφ στην γραμμή να έρθει η συνταγματική αναθεώρηση στη Σκοπιανή Βουλή παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ. Ωστόδο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η αντιπολίτευση καταψηφίσει τις αλλαγές, που θα ξεκλειδώσουν βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο Ζάεφ μετά το κλείσιμο της κάλπης χαιρέτισε όσους πολίτες υποστήριξαν την δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, αποδεικνύοντας ότι η ΠΓΔΜ ανήκει μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών».

Τόνισε δε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποτελεί επιτυχία για την δημοκρατία και την «Ευρωπαϊκή Μακεδονία».

Ο Ζάεφ απέφυγε να αναφερθεί στην χαμηλή συμμετοχή, αλλά αντιθέτως υπογράμμισε ότι αναμένει πως η πλειοψηφία όσων ψήφισαν υποστήριξε το εγχείρημα της κυβέρνησης και επέλεξε το «ευρωπαϊκό μονοπάτι».

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή και εάν όντως η εκτίμησή του είναι σωστή τότε η αντιπολίτευση δε θα έχει άλλη επιλογή από το να σεβαστεί την απόφαση του λαού.

«Περιμένω από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη δημοκρατική βούληση των πολιτών, αλλιώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε άλλο δημοκρατικό εργαλείο, δηλαδή τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θα συνεχίσω να οδηγώ την χώρα μας μπροστά και θα την οδηγήσω προς την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», κατέληξε.

Η δήλωση του προέδρου της Βουλής
Ικανοποιημένος για τη διαδικασία εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Σκοπιανής Βουλής Ταλάτ Τσαφέρ, ο οποίος έκανε λόγο για «ημέρα χαράς», καθώς όπως είπε «το δημοψήφισμα ολοκληρώθηκε με δημοκρατικό και ειρηνικό τρόπο».

«Δείξαμε την πολιτική κουλτούρα των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, στη γη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι πολίτες αποφάσισαν για το μέλλον της “Μακεδονίας”, για το τί θα γίνει την επόμενη περίοδο», ανέφερε.

ΠΗΓΗ