Κόσμος » Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Έκλεισαν οι κάλπες – Χαμηλή συμμετοχή

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Έκλεισαν οι κάλπες – Χαμηλή συμμετοχή

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Έκλεισαν οι κάλπες – Χαμηλή συμμετοχή

Έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο στρατόπεδο του «ναι» το μεγαλό ποσοστό αποχής, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας, δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 28,83%.

Tις τελευταίες ώρες υπήρξε, μάλιστα, ιδαίτερη κινητοποίηση προκειμένου να προσέλθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες.

Σύμφωνα με αναλυτές δεν θα θεωρηθεί άκυρο το αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν θα συγκεντρωθεί το 50% συμμετοχής, ωστόσο, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, να το υποστηρίξει.

Το «ψυχολογικό» όριο για τον Ζάεφ είναι οι 600.000 ψηφοφόροι σε σύνολο 1,8 εκατ. εγγεγραμένων ψηφοφόρων, ενώ μέχρι τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) είχαν προσέλθει στις κάλπες περίπου 450.000 πολίτες της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ η συμμετοχή είχε ως εξής:

09:00: 2,5%
11:00: 8,03%
13:00: 16%
15:00: 22,56%
17:00: 28,83%
Υπενθυμίζεται πως στο δημοψήφισμα αυτό, οι πολίτες της ΠΓΔΜ κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη συμφωνία για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου, στις Πρέσπες, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ το ερώτημα, στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι πολίτες της ΠΓΔΜ ήταν: «Συμφωνείτε με την ένταξη της »Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της »Μακεδονίας» και της Ελλάδας;».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα.

Στον αντίποδα, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που αντιτίθεται στη συμφωνία και είχε καλέσει τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πράξουν κατά συνείδηση στη σημερινή ψηφοφορία, δεν ψήφισε στο δημοψήφισμα, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του κόμματος.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: