Εκπαίδευση » Κατάρτιση & Διά βίου μάθηση » ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, 16 ειδικότητες που (συ)ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ
TO IEK OMHΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, 16 ειδικότητες που (συ)ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, 16 ειδικότητες που (συ)ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Όσοι τελειώνουν το Λύκειο και επιθυμούν να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα με γρήγορη απορρόφηση από την αγορά εργασίας μπορούν να βρουν αυτό που τους ταιριάζει σε ένα Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).

Τα ΙΕΚ ιδρύθηκαν το 1992 και προσφέρουν διετή προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε διάφορους τομείς: Τουριστικά Επαγγέλματα, Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, Ομορφιά, Τεχνικά Επαγγέλματα, Οπτικοακουστικά& Τέχνης, Ναυτιλιακά κ.ά.

Το Δίπλωμα του αποφοίτου ΙΕΚ είναι αναγνωρισμένο από το Κράτος και στις περισσότερες περιπτώσεις ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Σε άλλα επαγγέλματα η πρόσβαση και η δραστηριοποίηση δεν υπόκεινται σε κάποιο περιορισμό.

Στα ΙΕΚ της χώρας φοιτούν περισσότεροι από 65.000 σπουδαστές κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια επιλογή σπουδών που κερδίζει διαρκώς έδαφος λόγω της σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιλογές σπουδών και τα προσφερόμενα προγράμματα ΙΕΚ συχνά διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή σε συνάρτηση με τις τοπικές ανάγκες επαγγελματικής εξειδίκευσης.

Τι (συ)ζητάει η Θεσσαλία

Μαγειρική

Photo 1Η ανάπτυξη του Τουρισμού, οι τηλεοπτικές εκπομπές, η αναβάθμιση του status των Μαγείρων και η τεράστια διάδοση και παρουσία της μαγειρικής και του φαγητού ως οπτικοακουστικού υλικού σε blogs, ιστοσελίδες, internet video channels κλπ -το επονομαζόμενο και food porn- έχουν συμβάλλει ώστε η ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης- Αρχιμάγειρας-ΣΕΦ» να είναι αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη ειδικότητα επαγγελματικής κατάρτισης.

Βέβαια, το γεγονός ότι η εικόνα ενός Σεφ προσελκύει χιλιάδες νέους σπουδαστές δεν σημαίνει ότι μιλάμε για εύκολη δουλειά: απαιτεί βαθιά γνώση τεχνικών και θεωρητικών τρόπων μαγειρέματος, φαντασία, δημιουργικότητα και πειθαρχία, επαφή με ξένες κουλτούρες και γλωσσομάθεια, άριστες κοινωνικές δεξιότητες και γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων και λογιστικής. Αυτά διδάσκονται οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ σε υπερσύγχρονα εργαστήρια από καταξιωμένους Σεφ, όπως ο Βασίλης Μπέκας, Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η εκπαίδευση συμπληρώνεται με εξειδικευμένα σεμινάρια του Άκη Πετρετζίκη, του Γιάννη Μάργαρη και άλλων ταλαντούχων Σεφ με  λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία.

Ο Αρχιμάγειρας-Chef που ολοκληρώνει τις σπουδές Μαγειρικής από τη Σχολή Σεφ  μπορεί να σταδιοδρομήσει σε Ξενοδοχειακές μονάδες στην  Ελλάδα και εξωτερικό, Εστιατόρια, Κρουαζιερόπλοια και μεγάλα σκάφη αναψυχής, Επισιτιστικές μονάδες σε δομές Υγείας (κρατικά και ιδιωτικά Νοσοκομεία) και εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλπ), Εταιρείες Catering, Τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και έντυπα με μαγειρικές συνταγές, Βιομηχανίες τυποποιημένων τροφίμων και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο απόφοιτος της σχολής Μαγειρικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές τουστο προπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων – Bsc (Hons) Hotel Facilities Management του Aegean College για να αποκτήσει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο και να συνεχίσει σε Μεταπτυχιακό.

Ζαχαροπλαστική

Photo 2

Στο ίδιο πλαίσιο με τη Μαγειρική ανήκει και η Ζαχαροπλαστική. Ο Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής θα πρέπει να κάνει την επιλογή του με γνώμονα τα εργαστήρια και τους επαγγελματίες Pastry Chefs που θα του διδάξουν πώς να παρασκευάζει γλυκές αλχημείες.

Ο Pastry Chef που ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής  μπορεί να σταδιοδρομήσει σε Ξενοδοχειακές μονάδες στην  Ελλάδα και εξωτερικό, Κρουαζιερόπλοια και μεγάλα σκάφη αναψυχής, Εστιατόρια, Ζαχαροπλαστεία, Επισιτιστικές μονάδες σε δομές Υγείας (κρατικά και ιδιωτικά Νοσοκομεία) και εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλπ), Εταιρείες Catering, Επισιτιστικές Αλυσίδες, Τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες με συνταγές ζαχαροπλαστικής, Βιομηχανίες τυποποιημένων τροφίμων και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Ο απόφοιτος της σχολής Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, στο διετές πιστοποιημένο πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην Εστιατορική, τη Μαγειρική και τη Ζαχαροπλαστική  από τον διεθνή φορέα EDEXCEL που οδηγεί στον τίτλο HND in Hospitality Management.

Ξενοδοχειακά/Τουρισμός

Photo 3

Ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας με άμεση συμβολή στο ΑΕΠ της τάξης του 14% και έμμεση που ξεπερνά το 25%. Η Θεσσαλία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πολλές είναι οι αξιόλογες προσπάθειες ανάδειξης του νομού σε διεθνή προορισμό θεματικού τουρισμού, περιπατητικού, συνεδριακού κ.ο.κ.

Οι ειδικότητες «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» και «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού» έχουν αναπτυχθεί σε πολύ υψηλό επίπεδο: οι σπουδαστές μαθαίνουν ξένες γλώσσες δωρεάν, εξοικειώνονται με τα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων σε ξενοδοχεία, πραγματοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εξειδικευμένα αντικείμενα και έρχονται σε άμεση επαφή με την τουριστική αγορά μέσα από Ημέρες Καριέρας, επισκέψεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και συμμετοχή σε εκδηλώσεις και σεμινάρια.

Και το καλύτερο: οι σπουδαστές πραγματοποιούν αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση σε πεντάστερα ξενοδοχεία, boutique hotels κλπ.

Οι απόφφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε Ξενοδοχειακές Μονάδες μικρής και μεγάλης κλίμακας, Τουριστικές και Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, Επιχειρήσεις στον τομέα της Ψυχαγωγίας, Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, Εταιρείες Catering και Εστιατόρια και ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

Ο απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (Ξενοδοχειακά) του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, σε πιστοποιημένο πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων από τον διεθνή φορέα EDEXCEL που οδηγεί στον τίτλο HND in Hospitality Management. Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα σπουδών με την ολοκλήρωση του οποίου ο σπουδαστής λαμβάνει το διεθνώς αναγνωρισμένο επαγγελματικό δίπλωμα Higher National Diploma. Το δίπλωμα αυτό αποτελεί πιστοποίηση γνώσεων και ανοίγει μεγάλες προοπτικές σταδιοδρομίας στα Τουριστικά επαγγέλματα και τα ξενοδοχειακά. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα ένταξης στο 3o έτος του προπτυχιακού Προγράμματος  Διοίκησης Ξενοδοχειακών Μονάδων -BSc (Hons) Hotel Facilities Management του Aegean College ή στο προπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Ξενοδοχειακών Μονάδων –BSc (Hons) Hotel Facilities Management του Aegean College για να αποκτήσει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο από κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο και να συνεχίσει σε Μεταπτυχιακό.

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Photo 4Στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους: εστίαση, αγροτική παραγωγή, τουρισμός, βιομηχανία, κ.ο.κ  Πάντα χρειάζονται εξειδικευμένα στελέχη με γνώσεις οικονομίας, διοίκησης, λογιστικής, marketing και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ οι σπουδαστές αποκτούν γνώσεις, αλλά έρχονται και σε επαφή με επιχειρήσεις και καταξιωμένα στελέχη από την αγορά.

Το Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας  μπορεί να εργαστεί σε Τράπεζες, Ασφαλιστικές, Χρηματιστηριακές και εταιρείες Συμβούλων Επιχειρήσεων, Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις, Εταιρείες παροχής εκπαιδευτικών και ιατρικών υπηρεσιών, Ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, Ναυτιλιακές εταιρείες, Δημόσιες Υπηρεσίες και  Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Ο κάτοχος του διπλώματος Στελέχους Οικονομίας και Διοίκησης μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, σε πιστοποιημένο πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από τον διεθνή φορέα EDEXCEL που οδηγεί στον τίτλο HND in Business (Management) ή στο προπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων –BSc (Hons) Business Administration του Aegean College για να αποκτήσει αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό Πτυχίο από κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο και να συνεχίσει σε Μεταπτυχιακό.

Δημοσιογραφία

Photo 5Δύσκολο επάγγελμα με μεγάλη ευθύνη. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει ο δάσκαλος.

Γιώργος Αυτιάς, Γιώργος Καραμέρος, Νάσος Γουμενίδης, Γιάννης Καφάτος, Μάγδα Τσέγκου, Στέφανος Δάνδολος στη Γενική Δημοσιογραφία και Βασίλης Σκουντής, Χριστίνα, Βραχάλη Γιώργος Λιώρης και άλλοι καταξιωμένοι αθλητικογράφοι στην Αθλητική συνθέτουν την πιο δυναμική ομάδα δασκάλων στα ΙΕΚ.

Οι σπουδαστές δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ έχουν στη διάθεσή τους υπερσύγχρονα στούντιο όπου ετοιμάζουν τις δικές τους τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, ενώ εξειδικεύονται στη χρήση των νέων ηλεκτρονικών ειδησεογραφικών μέσων όπως είναι οι ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ιδιαίτερη βάση αποδίδεται στη γενική καλλιέργεια των σπουδαστών, στην ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας και στη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας ώστε να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν σε υψηλό επίπεδο.

Ο απόφοιτος Δημοσιογράφος  μπορεί να εργαστεί στην Τηλεόραση, στο Ραδιόφωνο, σε Περιοδικά, σε Εφημερίδες, σε Γραφεία Τύπου επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα και ως Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Πληροφορική-Web Developer

Photo 6Επάγγελμα με τεράστια ζήτηση στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο: πίσω από κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε, ηλεκτρονικό παιχνίδι που παίζουμε και εφαρμογή (application) που χρησιμοποιούμε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές βρίσκεται ένας Web Designer/Developer.

Στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ δεν διαθέτουμε μόνο κορυφαία εργαστήρια. Οι «πληροφορικάριοι» εξειδικεύονται πάνω στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες και λογισμικά (πχ wordpress), στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε συνεργασία με τις κορυφαίες ομάδες gaming  -όπως η Lucid Ferret και η WLGaming-, διδάσκονται  JAVA και C++, γράφουν κώδικα και γνωρίζουν τι είναι το 3D Printing και το Internet of Things (Arduino).

Ο Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής μπορεί να εργαστεί σε Εταιρείες  ανάπτυξης ιστοσελίδων, video-games, Multimedia, λογισμικού και εφαρμογών  e-Business, e-Commerce, e-Marketing, e-Learning» κ.λ.π., Εταιρείες Τηλεπικοινωνιών και εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, Διαφημιστικές Εταιρείες (Digital Marketing), Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και studio παραγωγής Τηλεοπτικών και Κινηματογραφικών Παραγωγών,  Ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις που οργανώνονται σε ψηφιακή βάση και αναπτύσσουν εμπορικές δραστηριότητες στο Διαδίκτυο (e-commerce) και ως Ελεύθερος Επαγγελματίας εξειδικευμένος στην κατασκευή ιστοσελίδων, παιχνιδιών και εφαρμογών.

Ο κάτοχος του διπλώματος Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής (Web Designer/Developer-Video Games) μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο προπτυχιακό πρόγραμμα Πληροφορικής (BSc Computing) του Aegean College για να αποκτήσει αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πτυχίο και να συνεχίσει σε Μεταπτυχιακό.

Μουσική Τεχνολογία – Ηχοληψία

Photo 6ΑΗχογραφήσεις, μουσική και μουσικοί, δισκογραφικές εταιρείες, στούντιο, ραδιοφωνικοί, σταθμοί, τηλεοπτικά πλατώ, κινηματογραφικές παραγωγές, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, είναι το αντικείμενο των σπουδών Μουσικής Τεχνολογίας. Ο ηχολήπτης είναι ένας επαγγελματίας με κομβικό ρόλο στην οπτικοακουστική βιομηχανία (τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινηματογράφος, θέατρο, εκτέλεση μουσικής σε στούντιο ή σε συναυλιακό χώρο) καθώς είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της παραγωγής ηχητικού αποτελέσματος υψηλής ποιότητας και πιστότητας.

Οι σπουδαστές ηχοληψίας στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ καταρτίζονται στη λήψη, αποθήκευση, επεξεργασία και αναπαραγωγή ηχητικών δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες χρησιμοποιώντας τον πλέον διαδεδομένο και τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό και προγράμματα λογισμικού. Διαθέτει εργαστήρια επαγγελματικών προδιαγραφών, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της Μουσικής Τεχνολογίας και της Ηχοληψίας, τα οποία φιλοξενούν ηχογραφήσεις μουσικής και ραδιοφωνικών εκπομπών (πχ για το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ) με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, μουσικών κλπ.

Μετά τις σπουδές ο απόφοιτος μπορεί να εργαστεί ως Συνθέτης/Ενορχηστρωτής/Συντάκτης, Διορθωτής μουσικών έργων, Μηχανικός ήχου Hard Disk Recording Studio & Προγραμματιστής MIDI, Δημιουργός ήχων (Foley), Μουσικός παραγωγός Ραδιοφώνου – Τηλεόρασης, Εκπαιδευτής Μουσικής Τεχνολογίας, Σχεδιαστής/Παραγωγός ήχου στον Κινηματογράφο/Θέατρο, Σχεδιαστής/Παραγωγός ήχου σε εφαρμογές Πολυμέσων/Internet, Υπεύθυνος σχεδιασμού ηχητικών συστημάτων, Υπεύθυνος πώλησης συστημάτων ήχου (hardware/software), Συντάκτης-σύμβουλος σε μουσικά περιοδικά, Στέλεχος Δισκογραφικής εταιρείας.

Αισθητική και Μακιγιάζ

Photo 7Οι σπουδές Μακιγιάζ και Αισθητικής  απευθύνονται σε σπουδάστριες που θέλουν να ακολουθήσουν ένα ελκυστικό επάγγελμα με υψηλές απολαβές όπως είναι αυτό της αισθητικού προσώπου και της μακιγιέζ (Make-up-artist).

Η παρουσία των Αχιλλέα Χαρίτου, Τέτας Καμπουρέλη, Δημήτρη Στρέπκου τα Εργαστήρια διεθνών προδιαγραφών στο Κέντρο της Λάρισας, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς, Tattoo Festivals η δημιουργία προσωπικού portfolio και η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα των σπουδών στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ.

Επιπρόσθετα ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα των σπουδαστών που παρακολουθούν μαθήματα Μάρκετινγκ και διοίκησης για να μπορέσουν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία σε αυτό τον συναρπαστικό κλάδο.

Οι απόφοιτοι Make-Up Artists της Σχολής Αισθητικής και Μακιγιάζ του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορούν να εργαστούν ως Υπεύθυνοι Ινστιτούτων Αισθητικής σε Spa – Γυμναστήρια σε Μεγάλες Βιομηχανίες Καλλυντικών, σε Εμπορικές Επιχειρήσεις Καλλυντικών και Κοσμετολογίας, ως Υπεύθυνοι Αισθητικής και Μακιγιάζ στο θέατρο, την Τηλεόραση και τον Κινηματογράφο, στο Χώρο της Διαφήμισης και της Μόδας, ως Επικεφαλής Επιμέλειας Ειδικής Ύλης σε Περιοδικά (γυναικεία, κλαδικά, lifestyle) και ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

Αισθητική Ποδολογία & Ονυχοπλαστική

Photo 8Οι σπουδές Aισθητικής Ποδολογίας και Ονυχοπλαστικής(Nail Art/ Μανικιούρ-Πεντικιούρ) στη Σχολή Ομορφιάς του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ απευθύνονται σε σπουδάστριες που θέλουν να ακολουθήσουν ένα ελκυστικό επάγγελμα με υψηλές απολαβές όπως είναι αυτό της nail artist.

Η μανικιουρίστ-πεντικιουρίστ  διδάσκεται από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου με επικεφαλής την Τέτα Καμπουρέλη, όλες τις σύγχρονες τεχνικές μανικιούρ, πεντικιούρ και nail art, μαθαίνει για τις θεραπείες αλλεργικών και παραμορφωτικών καταστάσεων άκρων με έμφαση στα πόδια και εξειδικεύεται στις αποτριχώσεις, την αρωματοθεραπεία, τους καθαρισμούς προσώπου, τις εφαρμογές υλικών στο σώμα και το henna tattoo.

Οι απόφοιτοι Nail Artists της Σχολής Αισθητικής Ποδολογίας και Ονυχοπλαστικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορούν να εργαστούν σε Εργαστήριο Ποδολογίας, σε Κομμωτήρια, σε Ινστιτούτα και κέντρα Αισθητικής, σε Επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Ορθοπεδικό Υπόδημα, σε Ορθοπεδικές Κλινικές και ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες μανικιουρίστ – πεντικιουρίστ.

Κομμωτική

IEK_2018_EIDIKOTHTES_final.cdr

Η κομμωτική είναι ένα απαιτητικό και προσοδοφόρο επάγγελμα. Οι σπουδές στη Σχολή Κομμωτικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ απευθύνονται σε νέες γυναίκες και νέους άνδρες που αναζητούν ένα συναρπαστικό επάγγελμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να οξύνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Οι  νέες κομμώτριες και νέοι κομμωτές μαθαίνουν τις βασικές αρχές του ανδρικού και του γυναικείου κουρέματος, εξειδικεύονται στο hair styling και τα θεματικά χτενίσματα, σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας, προσαρμόζουν τη δουλειά και τις προτάσεις τους στις ανάγκες και το στυλ του πελάτη, εμβαθύνουν στη χρήση διαφόρων προϊόντων και σε τεχνικές εργασίες όπως βαφές, ανταύγειες, μεζ κ.ο.κ.

Γνωρίζουν επίσης τις πιο πρόσφατες τάσεις στην κομμωτική όπως είναι οι τρέσες, τα ποστίς και τα εξτένσιονς και μαθαίνουν να εργάζονται με φαντασία και επαγγελματισμό.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την υγιεινή του τριχωτού της κεφαλής και την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η τριχόπτωση, η ξηροδερμία και η πιτυρίδα.

Οι νέες κομμώτριες και οι νέοι κομμωτές που αποφοιτούν μπορούν να εργαστούν σε Κομμωτήρια, Γυμναστήρια, Ξενοδοχεία, Ινστιτούτα Ομορφιάς, Τηλεόραση και εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών θεαμάτων, Διαφημιστικές εταιρείες και ως Ελεύθεροι Επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Βοηθός Φαρμακείου

Photo 10Τα Φαρμακεία έχουν εξελιχθεί από σημεία πώλησης εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων σε καταστήματα που προσφέρουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων: συμβατικά φάρμακα, ομοιοπαθητικά, καλλυντικά, προϊόντα ομορφιάς κ.ά.

Οι σπουδές Βοηθού Φαρμακείου/Τεχνικού Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων προετοιμάζουν καταρτισμένους επαγγελματίες ικανούς να στελεχώσουν φαρμακεία για να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που εκτείνονται από τον έλεγχο της εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος και την εξυπηρέτηση των πελατών έως την Παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών επικουρικά στο έργο του φαρμακοποιού.

Ο Βοηθός Φαρμακείου/ Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων είναι επίσης υπεύθυνος για τον έλεγχο των πρώτων υλών, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας κατά την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών καθώς επίσης και για τον ποιοτικό έλεγχο του τελικού προϊόντος.

Το Κρατικό Δίπλωμα Βοηθού Φαρμακείου από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ αποτελεί απαραίτητο προσόν για όποιον επιθυμεί να εργαστεί σε φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου με συναφές αντικείμενο.

Ο Βοηθός Φαρμακείου που αποφοιτά από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να εργαστεί σε Φαρμακευτικές Βιομηχανίες και Εργαστήρια, Βιομηχανίες Καλλυντικών, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Κλινικές και Διαγνωστικά Κέντρα, Κέντρα Υγείας & Αποκατάστασης, Φαρμακεία και σε Εργαστήρια Καλλυντικών η Φαρμακευτικών Προϊόντων.

Λαμβάνοντας κανείς το δίπλωμα Βοηθού Φαρμακείου/Τεχνικού Φαρμάκων και Καλλυντικών από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, για να παρακολουθήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα Βιοϊατρικής που οδηγεί στον τίτλο BSc (Hons) Bioscience από Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Η φοίτηση για το πανεπιστημιακό πτυχίο στην Βιοϊατρική γίνεται στα ελληνικά.

Βοηθός Φυσικοθεραπείας

Photo 11Οι σπουδές Φυσικοθεραπείας στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ προετοιμάζουν επαγγελματίες βοηθούς Φυσικοθεραπευτών οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε έναν τομέα με πολύ υψηλή απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

Ο Βοηθός Φυσικοθεραπευτή διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να συμβάλλει στην αποκατάσταση ατόμων που χρειάζονται φυσικοθεραπευτική φροντίδα για διάφορους λόγους: μυοσκελετικοί πόνοι, αθλητικοί και άλλοι τραυματισμοί, ρευματολογικά προβλήματα, μετεγχειρητική αποκατάσταση κλπ.

Η ειδικότητα Βοηθού Φυσικοθεραπευτή συνδυάζει την άρτια θεωρητική κατάρτιση μέσα από ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών με την προσομοίωση τεχνικών σε υπερσύγχρονα εργαστήρια και την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε ένα ευρύτατο δίκτυο φυσικοθεραπευτηρίων και πρωτοποριακών κέντρων αποκατάστασης.

Ο απόφοιτος του ΙΕΚ Φυσικοθεραπείας ΟΜΗΡΟΣ μπορεί να εργαστεί σε Φυσικοθεραπευτήρια, Κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας, Εξειδικευμένες κλινικές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Θεραπευτήρια, Γυμναστήρια, Ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, Υγειονομικά Κέντρα του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα και ως Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Με το δίπλωμα φυσικοθεραπείας από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί κανείς να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, για να παρακολουθήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που οδηγεί στον τίτλο BSc (Hons) Physiotherapy από Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Η φοίτηση για το πανεπιστημιακό πτυχίο στη Φυσικοθεραπεία γίνεται στα ελληνικά.

Βοηθός Εργοθεραπείας

Photo 12Αποστολή του εργοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τον ασθενή να υπερβεί μια σειρά από δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εκτέλεση κοινών, καθημερινών δραστηριοτήτων που εκτείνονται από την οικιακή ζωή ως την εργασία, την άθληση και την αναψυχή.

Μεταξύ άλλων, ο εργοθεραπευτής εργάζεται με ηλικιωμένα άτομα μειωμένης λειτουργικότητας και αυτονομίας, με άτομα που πάσχουν από άνοια, άτομα που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης μετά από εγκεφαλικά επεισόδια και χειρουργικές επεμβάσεις. Εργάζεται, επίσης, με παιδιά με Ειδικές Ανάγκες με στόχο να τα βοηθήσει να ενταχθούν στη σχολική ζωή και το παιχνίδι.

Οι σπουδές Εργοθεραπείας στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ περιλαμβάνουν τη διδασκαλία του συνόλου των εφαρμοζόμενων εργοθεραπευτικών τεχνικών, μια σειρά από απαραίτητα θεωρητικά μαθήματα και πρακτική άσκηση σε συνεργαζόμενες κλινικές δομές όπου οι σπουδαστές εκπαιδεύονται πάνω σε πραγματικά περιστατικά.

Ο Β. Εργοθεραπευτής μπορεί να εργαστεί σε Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρα Αποκατάστασης Παιδιών και Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, Δομές Κέντρων Παροχής Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας, Ψυχιατρικά Ιδρύματα, Νοσοκομειακές μονάδες «Οξείας Νοσηλείας», Ιδρύματα φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Παιδιατρικές Κλινικές, Παιδικούς Σταθμούς, Νηπιαγωγεία, Κατασκηνώσεις κ.λπ., Σχολεία για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, Θεραπευτικές Κοινότητες Τοξικοεξαρτημένων Ατόμων, Ιδρύματα Αγωγής Ανηλίκων (φυλακές, σωφρονιστικά ιδρύματα κ.λπ.), καθώς και σε Εξειδικευμένα Κέντρα Αξιολόγησης.

Λαμβάνοντας κανείς το δίπλωμα Εργοθεραπείας από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορείς να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, για να παρακολουθήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα Εργοθεραπείας που οδηγεί στον τίτλο BSc (Hons) Occupational Therapy από Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Η φοίτηση για το πανεπιστημιακό πτυχίο στην Εργοθεραπεία γίνεται στα ελληνικά.

Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

Photo 13Οι σπουδές διαιτολογίας στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ προετοιμάζουν βοηθούς Διαιτολόγων και Συμβούλων Διατροφής. Πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολύ υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Οι απόφοιτοι της σχολής διαιτολογίας του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ είναι πλήρως καταρτισμένοι σχετικά με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τάσεις στη διαιτητική. Μεταξύ άλλων συμβάλλει στην κατάρτιση του εξατομικευμένου διατολογίου κάθε πελάτη, στην παρακολούθηση της προόδου του και στην ψυχική του υποστήριξη.

Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για το βέλτιστο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη γενική κατάσταση της υγείας του πελάτη.

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ διαιτολογίας ΟΜΗΡΟΣ έχουν στη διάθεσή τους ένα εργαστήριο διαιτολογίας υψηλών προδιαγραφών, ενώ η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με έμπειρους επαγγελματίες διαιτολόγους και λαμβάνει χώρα σε ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων διαιτολογικών γραφείων, νοσοκομείων και άλλων δομών.

Ο απόφοιτος της ειδικότητας Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας κατέχει ένα δίπλωμα που του επιτρέπει να εργαστεί ως βοηθός Διαιτολόγου-Διατροφολόγου και Συμβούλου Διατροφής σε Ινστιτούτα Αισθητικής και Αδυνατίσματος, Διαιτολογικά Γραφεία και Κέντρα Διατροφής, Αθλητικά Κέντρα, Γυμναστήρια, Φυσικοθεραπευτήρια, Κλινικές και Κέντρα Υγείας, Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία, Μονάδες μαζικής παραγωγής τροφίμων, στο χώρο του θεάματος και των media και ως ελεύθερος επαγγελματίας Βοηθός Διαιτολόγου.
Με το δίπλωμα διαιτολογίας από το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ μπορεί κανείς να συνεχίσει τις σπουδές του στο Aegean College, για να παρακολουθήσει το προπτυχιακό πρόγραμμα Διαιτολογίας που οδηγεί στον τίτλο BSc (Hons) Dietetics από Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο. Η φοίτηση για το πανεπιστημιακό πτυχίο στη Διαιτολογία γίνεται στα ελληνικά.

Προπονητική

Photo 14Η Θεσσαλία αγαπάει τον αθλητισμό, το ίδιο και το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Για αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ οι σπουδαστές της ειδικότητας «Προπονητής Αθλημάτων» και «Αθλητική Δημοσιογραφία»  παρακολουθούν μια σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων που διοργανώνει και συντονίζει ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.

Η Σχολή Προπονητών  απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και που επιθυμούν να τον υπηρετήσουν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα σπουδών Προπονητικής του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ σχεδιάζουν και συντονίζουν καταξιωμένοι προπονητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ όπως ο Βαγγέλης Βλάχος, ο Νίκος Λινάρδος και ο Διονύσης Γκιουλέας.

Οι σπουδαστές διδάσκονται όλα όσα σχετίζονται με τη σωστή προετοιμασία μιας αθλητικής ομάδας ή ενός αθλητή ατομικού αθλήματος, από τη στρατηγική στο παιχνίδι και τη σωστή εκγύμναση με στόχο τη διατήρηση της απαιτούμενης φυσικής κατάστασης έως τη δημιουργία της κατάλληλης ψυχολογίας πριν τον αγώνα.

Ο απόφοιτος της Σχολής Προπονητών του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ θα εργαστεί σε Αθλητικούς Συλλόγους, Ομάδες, Ομοσπονδίες, Ιδιωτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Αθλητικές Κατασκηνώσεις, Γυμναστήρια, Ινστιτούτα Αδυνατίσματος και Φυσικοθεραπευτήρια, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις ως Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών, Εταιρείες Αθλητικού Marketing και Management, Αθλητικούς Οργανισμούς σε Δήμους, σε Επιχειρήσεις-Αντιπροσωπείες Αθλητικών Ειδών, σε Ομίλους Ιδιωτικών Σχολείων και ως Ελεύθερος Επαγγελματίας στο χώρο της Προπονητικής Αθλητών ή Ομάδων ή ως Personal Trainer.

Μηχανοτρονική

Mechanic servicing a car engine

Η συντήρηση και η επισκευή οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και σκαφών αναψυχής) αποτελεί έναν κλάδο με μεγάλες προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και υψηλή απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

Οι μηχανικοί αυτοκινήτων που σπουδάζουν στη Σχολή Μηχανολογίας του ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ εξειδικεύονται στη διάγνωση και την επισκευή μηχανικών βλαβών σε αυτοκινούμενα οχήματα κάθε είδους.

Τα γνωστικά αντικείμενα περιλαμβάνουν επίσης τη διάγνωση και την ανεύρεση μηχανικών βλαβών, τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των μηχανών, την επισκευή και τη συντήρηση των μηχανικών συστημάτων αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και σκαφών αναψυχής.

Ο απόφοιτος Μηχανοτρονικής μπορεί να εργαστεί σε Συνεργεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων-μοτοσυκλετών, Αυτοκινητοβιομηχανίες, Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ), Υπηρεσίες και οργανισμούς ελέγχου οχημάτων σε αυτοκινητοβιομηχανίες και στον Ειδικό Τύπο (Περιοδικά Αυτοκίνησης).

Το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ στεγάζεται στη  Λάρισα* (Υπό Αδειοδότηση),  Πατρόκλου 14  Τηλέφωνο: 2410-549360.

Email: Thessaly@omiros.gr

Website: www.omiros.gr