Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Ευτυχώς ο Φύσσας δολοφονήθηκε. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Ευτυχώς ο Φύσσας δολοφονήθηκε. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Ευτυχώς ο Φύσσας δολοφονήθηκε. Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Πέντε χρόνια από τότε που ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας κατάλαβε ότι έχουμε μπλέξει άσχημα με μια συμμορία η οποία – δυστυχώς – είναι άκρως ελκυστική για ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η χώρα που επινόησε τη δημοκρατία, κατάφερε είτε λόγω της κρίσης, είτε λόγω της παρακμής της, να γλιστρήσει στο φασισμό. Και το χειρότερο δεν είναι ότι κατάφερε να εκλέξει ένα ναζιστικό μόρφωμα και να τα διατηρεί στη βουλή για χρόνια. Το χειρότερο είναι ότι το μόρφωμα αυτό μπόλιασε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας σε ότι χειρότερο επινόησε ο ανθρώπινος εγκέφαλος: Το φασισμό.

Στα πέντε χρόνια που πέρασαν η δολοφονία του Παύλου έπαιξε έναν κομβικό ρόλο. Το ρόλο του αναχώματος. Τρομάζω στην ιδέα του τι θα γινόταν σήμερα αν δεν είχε σκοτωθεί ο Παύλος Φύσσας. Τι ποσοστά θα συγκέντρωνε η συμμορία στις δημοσκοπήσεις. Πόσο θα είχε διαβρωθεί η συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας από το συνδυασμό «κρίση – άγνοια – πολιτική σαπίλα». Πόσα ακόμα εγκλήματα θα είχαν δει τα μάτια μας και πόσο ο μιθριδατισμός θα μας έκανε απαθείς στη θέα του τέρατος.

Η θυσία του Φύσσα (γιατί περί θυσίας πρόκειται) βοήθησε στο να καταδειχθεί ο δολοφονικός χαρακτήρας του φασισμού και του όψιμου ναζισμού στη χώρα μας.

Ακόμα κι έτσι κάποιοι τους επιλέγουν.

Ακόμα κι έτσι κάποιοι τους ψηφίζουν.

Ακόμα κι έτσι κάποιοι τους δικαιολογούν.

Ακόμα κι έτσι κάποιοι προσπαθούν να τους εξισώσουν με άλλες πολιτικές δυνάμεις, δήθεν φασιστικές.

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Έχοντας την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η δημοκρατία θα νικήσει στη χώρα μας και θα γράψει την ιστορία, είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα αποτελεί για όλους μας μια ιστορική στιγμή. Τη στιγμή της αφύπνισης της κοινωνίας μας, ώστε να αντιδράσει στα φαινόμενα του φασισμού όπως άλλωστε της αξίζει. Όπως έκανε στον πόλεμο κι όπως θα κάνει πάντα, όταν χρειαστεί…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET