Ελλάδα » Τσίπρας: Η Ελλάδα αφήνει πίσω τα μνημόνια με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα

Τσίπρας: Η Ελλάδα αφήνει πίσω τα μνημόνια με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα

Τσίπρας: Η Ελλάδα αφήνει πίσω τα μνημόνια με σεβασμό στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα

Για τον Νέλσον Μαντέλα και για την Ελλάδα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Νέλσον Μαντέλα μας διδάσκει ότι η επίτευξη της κοινωνικής προόδου είναι μια διαρκής διαδικασία συγκρούσεων, αλλά και συμβιβασμών και σημείωσε πως η Ελλάδα πέρασε και από αγώνες αλλά και από συμβιβασμούς για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα και να αφήσει πίσω της, την εποχή της λιτότητας με αρχή τον απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.

«Προέρχομαι από μια χώρα μακριά από εκείνη του Νέλσον Μαντέλα. Από έναν πολιτισμό, ωστόσο, που ενέπνευσε τα δημοκρατικά ιδεώδη για τα οποία πάλεψε και για τα οποία ήταν έτοιμος να διακινδυνεύσει τη ζωή του», είπε ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα», στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια τόνισε πως «στον αιώνα που πέρασε, ήταν ο Νέλσον Μαντέλα που ενέπνευσε αυτά τα δημοκρατικά ιδεώδη και τα κράτησε ζωντανά κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Σήμερα, το όραμα και οι πράξεις του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς ο κόσμος μας βιώνει υπαρξιακές προκλήσεις: αύξηση των πολέμων και των συγκρούσεων, διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, ενδυνάμωση του ρατσισμού, και την ανάδυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού».

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι «η σημερινή διεθνής πραγματικότητα απαιτεί μια ηγεσία στο πρότυπο του Μαντέλα, ενός άοκνου αγωνιστή για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και -την ίδια στιγμή- ενός υπεύθυνου ηγέτη και αξιοθαύμαστου διπλωμάτη, που ήταν έτοιμος να κάνει τους συμβιβασμούς που απαιτούνταν για να διασφαλίσει αυτούς τους στόχους.

Πιστεύω ότι αυτή ήταν η δύναμη του. Ένας αγωνιστής που είχε αποδείξει την προσήλωση του στα δικαιώματα του λαού του, καθώς αναδύθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον αντιαποικιακό αγώνα και 27 χρόνια φυλάκισης. Και παρόλα αυτά έγινε ένας ηγέτης που μετέτρεψε αυτή την οργή και τις ισχυρές πεποιθήσεις του σε μια απαράμιλλη ενέργεια στοχευμένη στη συμφιλίωση, την ενότητα και την ειρήνη», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός και στη συνέχεια παρέπεμψε στη ρήση του Νέλσον Μαντέλα: «Αν μπορούμε να μάθουμε πώς να μισούμε, μπορούμε να μάθουμε και πως να αγαπάμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως σε μια περίοδο όπου το πολιτικό μομέντουμ μας οδηγεί με γρήγορο ρυθμό προς τα πίσω, «πρέπει να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων. Η κοινωνική πρόοδος και η ειρήνη δεν είναι δεδομένες κερδίζονται μέσα από αγώνα και συμβιβασμό».

«Η χώρα μου πέρασε και από τα δυο»

«Η χώρα μου πέρασε και από τα δύο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει: «Και τώρα η Ελλάδα:

-Βγαίνει από τα προγράμματα της λιτότητας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους.

-Εδραιώνει τα δικαιώματα της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, ενδυναμώνει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, προστατεύει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

-Διαχειρίζεται πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Επιλύει διεθνείς διαφορές, όπως είναι το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ».

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, εκφράζοντας την ακράδαντη πεποίθησή του, πως είτε μέσω την επίλυσης συγκρούσεων, όπως το συριακό ή το Παλαιστινιακό ζήτημα ή την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ ή την υποστήριξη της ανάπτυξης της Αφρικής, το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα πρέπει να μας εμπνέει σήμερα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, να τα πάμε πολύ καλύτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ