Παραπολιτικά » Η αξιολόγηση των δικαστών τέθηκε στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Η αξιολόγηση των δικαστών τέθηκε στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Η αξιολόγηση των δικαστών τέθηκε στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

Μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. βασίλειο Πέππα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον επικεφαλής της δικηγορικής παράταξης «Σύγχρονη Πρόταση Δικηγόρων» Αντώνη Γραβάνη κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής του το μεσημέρι της Δευτέρας με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΛ.

Ο κ. Γραβάνης επεσήμανε την ανάγκη για γενναία αναμόρφωση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αλλά και της αξιολόγησης των δικαστών. Ο θεσμός της επιθεώρησης μπορεί να εξυπηρέτησε τον σκοπό για τον οποίο καθιερώθηκε, πλην όμως πλέον τονίστηκε ότι  κρίνεται ως αναχρονιστικός, δίχως να ανταποκρίνεται στις συνθήκες και τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Έτσι στη συζήτηση σημειώθηκε ότι το ζητούμενο πλέον είναι η ταχύτητα στην επίλυση των προβλημάτων, είτε αυτά ανάγονται στον χρόνο είτε στην ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης.

Γραβανης

Επιπλέον εκφράστηκε η άποψη ότι στην αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να καθιερωθεί η με συστηματικό τρόπο παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των εν γένει σχέσεών τους με τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης και ειδικά τους δικηγόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση, σκόπιμη θα ήταν η θεσμική καθιέρωση της έκφρασης αιτιολογημένης γνώμης εκ μέρους των δικηγορικών συλλόγων ως φορέων δημοσίου δικαίου με κύρος και υπευθυνότητα.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Πέππας σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε απολύτως με τις διαπιστώσεις του κ. Γραβάνη, επισημαίνοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν τρόποι για βελτιωτικές κινήσεις πάνω στον θεσμό της επιθεώρησης, ξεκινώντας από επέκταση της διάρκεια της θητείας του εκάστοτε Επιθεωρητή, δεδομένου ότι η μονοετής θητεία κρίνεται ως απολύτως ανεπαρκής για την ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων του.