Ελλάδα » Ο πόλεμος των νονών της νύχτας

Ο πόλεμος των νονών της νύχτας

Ο πόλεμος των νονών της νύχτας

Η δολοφονία της 33χρονης γυναίκας την Τετάρτη στην Κηφισιά έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τον αιματηρό «πόλεμο» μεταξύ ανθρώπων της νύχτας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί, αφού από την αρχή του χρόνου ώς τώρα στο πλαίσιό του έχουν ενταχθεί ήδη από τους αστυνομικούς τρεις δολοφονίες «νονών», ενώ ως «παράπλευρες απώλειες» εξετάζονται η δολοφονία ενός πρώην αστυνομικού στην Παλλήνη, αλλά και αυτή της νεαρής Κατερίνας.

Η 33χρονη, που είχε επιστρέψει πριν από περίπου έναν χρόνο από το εξωτερικό και είχε εγκατασταθεί στη μεζονέτα της Κηφισιάς, ετοιμαζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει κατάστημα οπτικών και φαίνεται να είχε ξεκόψει από τους ανθρώπους της νύχτας.

Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η νεαρή γυναίκα δεν σχετιζόταν πλέον με μπράβο των νότιων προαστίων που βρίσκεται ανάμεσα στους υπόπτους που διερευνώνται για τη δολοφονία του 45χρονου Μανώλη Καραγιάννη, γνωστού ως «Καράφλα», στις 27 Ιουνίου στο Παλαιό Φάληρο.

Εντούτοις οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ενεργοποιήθηκε ένα «παλιό γραμμάτιο» από τον κόσμο των ανθρώπων της νύχτας το οποίο «εκτελέστηκε» τώρα.

Ο «πόλεμος» των ανθρώπων της νύχτας, εξάλλου, όπως λένε οι αξιωματικοί, είναι διαρκής και, εάν κάποτε φαίνεται να κοπάζει, δεν σταματά.

Ειδικά μετά τη δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου, όλα δείχνουν ότι έχει φουντώσει, αφού στη μάχη της επικυριαρχίας των συμμοριών έχει αποφασιστεί η «συνταξιοδότηση» ορισμένων.

Έξω από σχολείο

Γλυκά Νερά 3 Μαΐου 2017: το σημείο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Βασίλης Γρίβας, που θεωρούνταν αντίπαλος του Βασίλη Στεφανάκου.
Γλυκά Νερά 3 Μαΐου 2017: το σημείο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Βασίλης Γρίβας, που θεωρούνταν αντίπαλος του Βασίλη Στεφανάκου. |

Ο τελευταίος κύκλος του αίματος, κατά τους αξιωματικούς, φαίνεται να ξεκινά με τη δολοφονία του 47χρονου Βασίλη Γρίβα στις 3 Μαΐου 2017, έξω από το σχολείο και μπροστά στα μάτια του 11χρονου γιου του, στα Γλυκά Νερά, παραβιάζοντας τους άγραφους κανόνες της νύχτας.

Ο «νονός» φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του πάνω από εξήντα καταστήματα σε Πετρούπολη, Νίκαια, Κορυδαλλό, Πειραιά και στην παραλιακή, ενώ λέγεται ότι βρισκόταν σε «πόλεμο» με την ομάδα του Βασίλη Στεφανάκου, μετά τη δολοφονική ενέδρα σε βάρος του Θέμη Καλαποθαράκου (στις 25 Ιουλίου 2000), στην ομάδα του οποίου ήταν ενταγμένος ο Γρίβας.

Ο B. Στεφανάκος δέχτηκε 27 σφαίρες στις 17 Ιανουαρίου 2018 βγαίνοντας από το γραφείο του στο Χαϊδάρι.
Ο B. Στεφανάκος δέχτηκε 27 σφαίρες στις 17 Ιανουαρίου 2018 βγαίνοντας από το γραφείο του στο Χαϊδάρι. |

Εκτοτε πέρασαν επτά μήνες ώσπου στις αρχές του έτους και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου ο κόσμος της νύχτας συγκλονίζεται από την εκτέλεση συμβολαίου θανάτου σε βάρος του Βασίλη Στεφανάκου.

Ο γνωστός ποινικός, που θεωρούνταν από τους αστυνομικούς ως ο ηγέτης της «Greek Mafia», είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, αλλά και για ηθική αυτουργία στην απόδραση Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό.

Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο. Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο του 2016 αποφυλακίστηκε από τον Κορυδαλλό και, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποφασίσει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εταιρεία διανομής υγραερίου που είχε συστήσει.

Δύο πληρωμένοι δολοφόνοι, εκτελώντας το συμβόλαιο 300.000 ευρώ που λέγεται ότι είχε συναφθεί για τη δολοφονία του, τον σκότωσαν με 27 σφαίρες τη στιγμή που έβγαινε από τα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών στο Χαϊδάρι.

Ως ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για τη δολοφονία του «αρχηγού των αρχηγών» θεωρήθηκε ο Μανώλης Καραγιάννης, που είχε σχέσεις με τον Γρίβα και λεγόταν ότι όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας είχε δώσει «όρκο» εξόντωσης του Στεφανάκου.

Από την πλευρά του τελευταίου εξάλλου, ήρθε η επόμενη απώλεια στον πόλεμο της νύχτας, με τον Γιώργο Λίτσα να πέφτει νεκρός τον Απρίλιο.

217 μπράβοι

Στις 19 Απριλίου δολοφονήθηκε ο Γιώργος Λίτσας, υποψήφιος διάδοχος του Στεφανάκου, και στις 27 Ιουνίου ο Μανώλης Καραγιάννης, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για τις εκτελέσεις των Στεφανάκου και Λίτσα
Στις 19 Απριλίου δολοφονήθηκε ο Γιώργος Λίτσας, υποψήφιος διάδοχος του Στεφανάκου, και στις 27 Ιουνίου ο Μανώλης Καραγιάννης, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για τις εκτελέσεις των Στεφανάκου και Λίτσα 

Ο «Μπούμπι», όπως ήταν γνωστός, είχε μπει τον Φεβρουάριο του 2016 στο στόχαστρο αγνώστων οι οποίοι «γάζωσαν» με Καλάσνικοφ καφενείο, στους Αγίους Αναργύρους, τη στιγμή που ήταν μέσα σε αυτό μαζί με τη συμβία του και τα τέσσερα παιδιά της.

Παρ’ όλο που η επίθεση είχε θεωρηθεί ως «μήνυμα» προς τον τότε 43χρονο κακοποιό, εκείνος συνέχισε κανονικά τη ζωή του.

Μέχρι τότε είχε συμπεριληφθεί στη μεγάλη δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με κατηγορουμένους 217 μπράβους, είχε κατηγορηθεί για τη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο τον Αύγουστο του 2010 με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά και για την αιματηρή ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας τον Ιούνιο του 1995, με θύμα τον ταμία Δημήτρη Μαντούβαλο.

Ως το 2011 ηγείτο μαζί με τον Βασίλη Γρίβα και τον Μανώλη Καραγιάννη ομάδας, φέρεται όμως πως στη συνέχεια ακολούθησε αυτόνομη πορεία, για να ενταχθεί τελικά στην ομάδα του Βασίλη Στεφανάκου, διατηρώντας υπό τον έλεγχό του καταστήματα στον Πειραιά και στην παραλιακή.

Το βράδυ της 19ης Απριλίου, ο 45χρονος «Μπούμπι» δολοφονήθηκε με 17 σφαίρες από Καλάσνικοφ κοντά στο σπίτι του, στους Αγίους Αναργύρους, όταν δίπλα στο αυτοκίνητό του σταμάτησε εκείνο των δραστών.

Ο φόνος του είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με του Βασίλη Στεφανάκου και θεωρήθηκε ότι έγινε προκειμένου να τον «αποσύρουν» από το «παιχνίδι» της διαδοχής του. Σύμφωνα όμως με άλλο σενάριο, έπεσε νεκρός κατ’ εντολήν του Μανώλη Καραγιάννη.

Ο τελευταίος δολοφονήθηκε στις 27 Ιουνίου στη συμβολή των οδών Ναϊάδων και Αίαντος στο Παλαιό Φάληρο. Ο 45χρονος είχε μόλις βγει από πολυκατοικία στην οποία διέμενε η φίλη του, όταν τον προσέγγισαν από διαφορετικές κατευθύνσεις τέσσερα άτομα οπλισμένα με Καλάσνικοφ και 45άρι πιστόλι και τον πυροβόλησαν.

Προετοιμασμένος όπως φαίνεται ότι ήταν για ανάλογη επίθεση, ο γνωστός στη νύχτα με τα παρατσούκλια «Καράφλας», «Νταίζη» και «Σαμπρέλας» έβγαλε το δικό του όπλο, ένα τσέχικο πιστόλι τύπου cz των 9 mm, και, καλυπτόμενος πίσω από αυτοκίνητα, επιχείρησε να αμυνθεί. Επειτα από ολιγόλεπτη ανταλλαγή πυρών έπεσε νεκρός.

Είχε αποφυλακιστεί στις αρχές του 2017 και εκείνη την περίοδο δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των 217 νονών της νύχτας που είχε αποκαλυφθεί το 2011.

Από το 2008, βρισκόταν σε «αιματηρή διαμάχη» με τους έγκλειστους πρωταγωνιστές της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και την ομάδα του Βασίλη Στεφανάκου, κυρίως για τις «επεκτατικές» τάσεις που έδειχνε η ομάδα του σε καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία οι υπόλοιπες ομάδες της νύχτας.

Πέπλο μυστηρίου

Παλλήνη: εδώ δολοφονήθηκε ο 57χρονος πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που εκτιμάται ότι είχε σχέσεις με ηγετικά στελέχη της «νύχτας»
Παλλήνη: εδώ δολοφονήθηκε ο 57χρονος πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, που εκτιμάται ότι είχε σχέσεις με ηγετικά στελέχη της «νύχτας» |

Είχε προηγηθεί την 1η Μαΐου στην Παλλήνη έξω από ταβέρνα η δολοφονία του πρώην ΕΚΑΜίτη Σπύρου Παπαχρήστου, η οποία ώς τώρα καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου.

Ο 57χρονος, που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για εμπλοκή σε υπόθεση διαφθοράς και φερόταν να διατηρεί δεσμούς με ηγετικά «στελέχη» της νύχτας, μετά την αποστρατεία του είχε δημιουργήσει εταιρεία σεκιούριτι για την προστασία καταστημάτων αλλά και επωνύμων της Αττικής και της Μυκόνου. Επίσης λέγεται ότι είχε καλές σχέσεις με τον Βασίλη Στεφανάκο και τον Γιώργο Λίτσα και ότι η εταιρεία σεκιούριτι που είχε απειλούσε τα συμφέροντα άλλου «νονού».

Εξαιτίας αυτών των πληροφοριών, η δολοφονία του εντάσσεται από τους αστυνομικούς στις «παράπλευρες απώλειες» του «πολέμου» των ανθρώπων της νύχτας, αν και δεν φαίνεται να ήταν προσχεδιασμένη, αφού πιθανολογείται ότι γνώριζε τους δράστες, με τους οποίους και συνομίλησε πριν τον πυροβολήσουν στο χέρι και στην πλάτη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών/Μάνος Τσαλδάρης