Κόσμος » Ασάφεια γύρω από τους υπαίτιους της επίθεσης στο Ιράν

Ασάφεια γύρω από τους υπαίτιους της επίθεσης στο Ιράν

Ασάφεια γύρω από τους υπαίτιους της επίθεσης στο Ιράν

Ασάφεια επικρατεί γύρω από την οργάνωση, η οποία φέρει την ευθύνη της σημερινής, πολύνεκρης επίθεσης εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ, στο νότιο Ιράν.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να «εντοπίσουν τους υπεύθυνους» της επίθεσης, η οποία σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους.

Μάλιστα, ο Ροχανί δεν δίστασε να υποσχεθεί μια «τρομακτική απάντηση» στους ιθύνοντες νους του «χτυπήματος».

Διπλή ανάληψη ευθύνης

Νωρίτερα, την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η αραβική οργάνωση «Εθνική Αντίσταση Αχβάζ», ενώ λίγο αργότερο, το ίδιο έπραξε και το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος του στρατού αντέτειναν ότι οι δράστες δεν ανήκουν στις τζιχαντιστικές δυνάμεις. Αντίθετα, έσπευσαν να προσθέσουν, έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες του αραβικού Κόλπου και συνδέονται με τις ΗΠΑ και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, τη Μοσάντ.

Στους 29 οι νεκροί

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατιωτική παρέλαση, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των τρομοκρατών, πραγματοποιούταν στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου έναρξης της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988).

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 29, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 12 είναι Φρουροί της Επανάστασης. Οι τραυματίες αριθμούν σε πάνω από 60. Ανάμεσα στους νεκρούς, συγκαταλέγονται αρκετές γυναίκες και παιδιά.

Συλλυπητήρια Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Ιράν. Διαβεβαίωσε μάλιστα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.