Δήμοι Νομού » Δήμος Κιλελέρ » 1η γιορτή φιστικιού στη Νέα Λεύκη

1η γιορτή φιστικιού στη Νέα Λεύκη

1η γιορτή φιστικιού στη Νέα Λεύκη

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Λεύκη του Δήμου Κιλελέρ η 1η γιορτή φιστικού, υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Νέας Λεύκης Φ. Μαυρίκη ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εκδήλωσή μας αυτή εκτός από τον πολιτιστικό της χαρακτήρα έχει ως στόχο να αναδείξει ένα τοπικό η καλλιέργεια του οποίου εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το κελυφωτό φιστίκι, που οι περισσότεροι το γνωρίζουμε ως φιστίκι Αιγίνης, τείνει να γίνει μια από τις βασικές καλλιέργειες των κατοίκων της περιοχής και να αποτελέσει μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων των αγροτών.

Ο Δήμος Κιλελέρ, όπως θα γνωρίζετε, μέσα από τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις έχει ως στόχο να προβάλει και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου του. Το σιτάρι, το σκόρδο, το βαμβάκι, το σταφύλι και στη Νέα Λεύκη το φιστίκι.

Νέα Λεύκη 3

Κι αυτό γιατί όλοι μας πιστεύουμε ότι πολιτισμός και τοπική παραγωγή προϊόντων είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί. Από παλιά οι κοινωνίες της περιοχής μας φρόντιζαν να γιορτάζουν τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, να χαίρονται όταν έβλεπαν ότι ο κόπος της χρονιάς δεν πήγε χαμένος.

Έτσι κι εμείς. Ξεκινάμε σήμερα και είμαστε σίγουροι ότι η γιορτή φιστικιού, την οποία όλοι εσείς στηρίζετε απόψε  με την παρουσία, θα γίνει θεσμός και από του χρόνου θα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Δήμου».

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυναν δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος.

Νέα Λέυκη 4

Ο καθηγητής κ Νάνος επισήμανε:

«Η φιστικιά απαιτεί αρκετά χρόνια από φύτευση για να παράγει καρπούς. Με το κατάλληλο νεαρό φυτό από τη φύτευση και με το κατάλληλο ελαφρό κλάδεμα μπορεί να επιτευχθεί πρωίμιση στην είσοδο στην παραγωγή καρπών.

Η φιστικιά έχει μια περίεργη παρενιαυτοφορία (τη μια χρονιά καρπίζει ικανοποιητικά και την επόμενη σχεδόν καθόλου). Αυτό μειώνεται πρακτικά μόνο με καλή άρδευση και λίπανση φυτών της ποικιλίας Ποντίκη. Η ποικιλία Αιγίνης ή Νυχάτη θεωρείται ότι δίνει το καλύτερης γευστικής ποιότητας φιστίκι πιθανότατα στον κόσμο, αλλά παρενιαυτοφορεί έντονα.

Η ανάπτυξη του καρπού της είναι περίεργη. Το μέγεθος του καρπού αναπτύσσεται παράλληλα με τη βλαστική ανάπτυξη έως και τον Ιούνιο. Αλλά έως τότε το σπέρμα δεν αναπτύσσεται καθόλου. Αντίθετα, τον Ιούλιο και Αύγουστο μέχρι την ωρίμανση και συγκομιδή το σπέρμα αναπτύσσεται ραγδαία. Επειδή αυτό είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη και ανόργανα θρεπτικά συστατικά, απαιτεί πολλά συστατικά από τα φύλλα και όλα τα φυτικά μέρη του δέντρου.

Νέα Λεύκη 5

Βάσει των ανωτέρω έγινε μια συστηματική παρουσίαση των αναγκών της φιστικιάς σε λίπανση. Είναι προφανές ότι η φιστικιά που καρποφορεί θέλει σημαντική ποσότητα θρεπτικών το καλοκαίρι για το σπέρμα και, καρποφορούσα και μη φιστικιά, την άνοιξη για τη βλάστηση και καλή λειτουργία αυτής. Ανάλογα αν αρδεύεται ή όχι η φιστικιά, η θερινή λίπανση μπορεί και επιβάλλεται να γίνει με υδρολίπανση ή διαφυλλικά.

Έγινε μια μνεία των αιτιών πρόκλησης πολλών κούφιων και κλειστών φιστικιών και τρόποι αποφυγής αυτών των μειονεκτημάτων.

Κατά τη συγκομιδή πρέπει να δίνεται σημασία στην μη επαφή των καρπών με το έδαφος, καθώς τα φιστίκια, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, έχουν εκτεθειμένο το σπέρμα σε προσβολές από μικροοργανισμούς πολύ επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τα φιστίκια κατά τη μετασυλλεκτική τους διακίνηση. Είναι το σοβαρότερο θέμα να διατηρήσουμε μια υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας παραγωγή ώστε να προσδοκούμε σημαντικές εξαγωγές τα επόμενα χρόνια».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στην επιστολή που έστειλε ανέφερε μεταξύ άλλων «…αρχικά θα ήθελα να σημειώσω τη μεγάλη σημασία που έχει η πρωτοβουλία οργάνωσης μιας γιορτής αφιερωμένη στο εξαιρετικό προϊόν που παράγει ο τόπος σας το κελυφωτό φιστίκι. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες είναι δυνατόν να αναδειχθεί η ποιότητα του προϊόντος, οι ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο και οι πολλαπλές δυνατότητες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής…για τη διαχείριση του κόστους παραγωγής και την επίτευξη της μέγιστης προστιθέμενης αξίας στο προϊόν σας είναι σκόπιμο να ενδυναμώσετε τη συνεργατική προσπάθεια και να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες που προσφέρονται στις Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η κυβερνητική πρωτοβουλία για μείωση της φορολογίας στους οργανωμένους σε συλλογικά σχήματα παραγωγούς…το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για το φιστίκι σας είναι η ποιότητά του και το καλό όνομα που έχει ήδη το ελληνικό φιστίκι στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές…η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου βρίσκεται στο πλευρό σας και οι πόρτες είναι ανοιχτές για να ακουστεί η φωνή και τα αιτήματά σας».

Νέα Λεύκη 2

Ο καθηγητής δενδροκομίας της γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνος έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την καλλιέργεια του κελυφωτού φιστικιού.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την εμφάνιση του παραδοσιακού Χορευτικού συγκροτήματος «Χαλκοδόνιο» Με χορευτές από το Δίλοφο, το Καλό Νερό, τα Μύρα και το Σοφό του Δήμου Κιλελέρ με χοροδιδάσκαλο το Ν. Αρσενίου. Ακολούθησε λαϊκό – παραδοσιακό γλέντι.

Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Σ. Καλέτσιος, Ι. Πινάκα, Αν. Ρεντζιάς και Αχ. Χατζούλης, οι δημοτικού σύμβουλοι Σ. Σωτηρίου, Τ. Τσινούλης, Χ. Τσιχίτας, Κ. Φιλιππούλης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, Ρ. Κομήτσας, Ι. Ζαχαριάς, Γ. Πασχούδης και Γ. Σκρίμπας, οι πρόεδροι των ΤΚ Αγίου Γεωργίου Γ. Νανούλη, Ελευθερίου Ηλ. Αράπης, Ζαππείου Κ. Γκαραγκούνη-Σωτηροπούλου, Κραννώνα Κ. Τσιαγκλάνης, Νέων Καρυών Γ. Γκαβάνας και τα μέλη των ΤΣ Μύρων και Νέων Καρυών Μ. Ρούλια και Χ. Μουτούδης, η αντιπρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Κιλελέρ Β. Χλιάπη και μέλη του ΔΣ, τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΑΠ Κιλελέρ Αν. Μπλιάτσιου και Κ. Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Παναγροτικού ΑΟ Γ. Ακριβούλης, ο αντιπρόεδρος του Μυραϊκού ΑΟ Κ. Σολωμόςκαι οι πολιτευτές της ΝΔ Γ. Αδαμούλης και Θ. Κάλλα

Επιστολές έστειλαν οι βουλευτές Χ. Κέλλας και Μ. Χαρακόπουλος

Νέα Λεύκη 6

Νέα Λεύκη 8

Νέα Λεύκη 7