Οικονομία » Σφοδρή σύγκρουση για τις συντάξεις

Σφοδρή σύγκρουση για τις συντάξεις

Σφοδρή σύγκρουση για τις συντάξεις

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση κυβέρνησης- Ν.Δ. για το εάν θα γίνουν τελικά νέες περικοπές στις συντάξεις το 2019, την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη για το μέτρο, το οποίο και θεωρεί διαρθρωτικό και το Βερολίνο να στέλνει μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων. 

Η  αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προσωπικά, τονίζοντας πως ενώ η ίδια ψήφισε την μείωση των συντάξεων, τώρα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές να ακυρώσουν το μέτρο στη βάση του επιχειρήματος ότι «αφορούν μελλοθάνατους».

Αφορμή για την κριτική στάθηκαν τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος στο Λονδίνο, τα οποία και κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Σκληρή ήταν η απάντηση του κ. Τσακαλώτου, που έκανε λόγο για διαρκή «κατήφορο» της Ν.Δ. και «ακραίο τσαρλατανισμό». Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξηγεί με επιχειρήματα τις θέσεις και τις επιδιώξεις της «για το καλό της κοινωνίας και των συνταξιούχων» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει εάν θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικό ή δημοσιονομικού χαρακτήρα .

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του συνταξιοδοτικού έχει αναχθεί σε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης στην άτυπη προεκλογική εκστρατεία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πέραν από το μέτρο της μείωσης και το εάν αυτό θα εφαρμοστεί, οι διαμάχες κινούνται γύρω από το Νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο η Ν.Δ. χαρακτηρίζει άδικο και υπόσχεται να καταργήσει, όταν έλθει στην εξουσία, αλλά και τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ιδιωτική ασφάλιση.