Ελλάδα » Μοναχός ζητά να διοριστεί ως δικηγόρος στην Ελλάδα

Μοναχός ζητά να διοριστεί ως δικηγόρος στην Ελλάδα

Μοναχός ζητά να διοριστεί ως δικηγόρος στην Ελλάδα

Ο μοναχός Ειρηναίος Γιακουμάκης δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση. Εκτός από Θεολόγος είναι και πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και, ταυτόχρονα δικηγόρος Κύπρου, χώρα στην οποία η επικρατούσα θρησκεία είναι ίδια με της Ελλάδος.

Στην προσπάθειά του να διοριστεί ως δικηγόρος και στην Ελλάδα συνάντησε την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Δεν τα παράτησε όμως. Προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και να γίνει δεκτή η αίτησή του για διορισμό ως δικηγόρου.

μοναχός

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά υπόθεση, η οποία μετά από προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο εκδικάστηκε τελικά στο ευρωπαϊκό δικαστήριο την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018.

Η μεγάλη σημασία που έδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών στην υπόθεση φαίνεται από την επιλογή του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, να ταξιδέψει και ο ίδιος στο Λουξεμβούργο, για να παραστεί κατά την εκδίκαση. Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, -δικονομικώς ορθά όπως μας μεταφέρουν δικαστικοί κύκλοι-, δεν του δόθηκε ο λόγος, παρότι μετ’ επιτάσεως το ζήτησε από την έδρα, συναντώντας, όμως τη σταθερή άρνηση του προέδρου του Δικαστηρίου, κάτι που προκάλεσε, όπως μας μετέφεραν παριστάμενοι, αμηχανία και εκνευρισμό. Αυτό, λένε ίδιοι δικαστικοί κύκλοι- δεν τον απέτρεψε από το να βγάλει selfie με την τήβεννο και να τις αναρτήσει στο Facebook.

H όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 3,5 ώρες, το δε κλίμα που δημιουργήθηκε έκλινε υπέρ των θέσεων του κληρικού. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευθέως επιχειρηματολόγησαν υπέρ του π. Ειρηναίου και του αιτήματός του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση σε κληρικό να αποκτά την ιδιότητα του δικηγόρου, η δε τελευταία (πριν την Ελλάδα φυσικά), που είχε σχετική νομοθετική απαγόρευση μέχρι το 1995, ήταν η Ρουμανία.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται με ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες, το δε αποτέλεσμά της είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει τις ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: