Βιβλίο » Μιχάλης Σπέγγος: «Ερωτευμένο αίμα»*

Μιχάλης Σπέγγος: «Ερωτευμένο αίμα»*

Μιχάλης Σπέγγος: «Ερωτευμένο αίμα»*

Γράφει ο Θανάσης Μάργαρης

Ο φίλος Μιχάλης Σπέγγος με σπουδές στην πυρηνική φυσική είναι ένας διανοούμενος συγγραφέας, πολυγραφότατος με ένα πλήθος εμπνευσμένων μυθιστορημάτων, εννέα τον αριθμό, που αγγίζουν αριστοτεχνικά όλους τους χώρους και όλα τα είδη που απαρτίζουν το ευρύ φάσμα της λογοτεχνίας.

Το τελευταίο μυθιστόρημά του, μια μυθιστορία ποταμός 654 σελίδων με τίτλο «Ερωτευμένο αίμα» (εκδόσεις Διόπτρα) είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη το επιστέγασμα μιας λογοτεχνικής πορείας και το πλέον ολοκληρωμένο μυθιστόρημα που τα περιέχει όλα. Παρακολουθώ την πορεία του συγγραφέα από το 2001 και κάθε φορά με εξέπληττε η μοναδικότητα και η εντελώς ιδιαίτερη μορφή της γραφής του.

Συνταιριάζει με εξαίρετη τεχνική όλα τα είδη της λογοτεχνίας όπως το ιστορικό, το φανταστικό, το noir, την κατασκοπεία και το ερωτικό αφήγημα, με έναν τρόπο που δεν κουράζει τον αναγνώστη, αλλά αντιθέτως η όλη πορεία του στο πέρασμα των σελίδων να του δημιουργεί αύξηση του ενδιαφέροντος και γνώσεις για γεγονότα που σήμερα η πολιτική και τηλεοπτική αναπαραγωγή διαστρεβλώνει με χυδαίο τρόπο, θεωρώντας τον αποδέκτη θεατή υποχείριο απόψεων που το ψεύδος είναι κυρίαρχο.

Το στόρι αρχίζει στα Γιάννενα, γενέθλια πόλη του συγγραφέα, τη δεκαετία του ’30 και αφορά το βίο και τις αντιθέσεις τεσσάρων ατόμων που αποτελούν τον κορμό του μυθιστορήματος. Κομβικό σημείο ο έρωτας και η ταραγμένη ιστορική πραγματικότητα αυτής της δεκαετίας όπου τα πάντα δοκιμάζονται και αναθεωρούνται.

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στην Αθήνα του σήμερα με ήρωες τα εγγόνια των αρχικών προσώπων της ιστορίας ή μήπως όχι, όπως αφήνει ο συγγραφέας  την ευχέρεια στον αναγνώστη να το ανακαλύψει μέσα από μια ασθματική αφηγηματική τροπή και μια συνεχή αναζήτηση του έρωτα σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ο Μιχάλης Σπέγγος, δημοκρατικών αρχών, με ικανοποίησε ιδιαίτερα, όπως πιστεύω και κάθε σκεπτόμενο προοδευτικό αναγνώστη με τις αναφορές του στον Αλέξανδρο Παναγούλη, Σπύρο Μουστακλή και τόσους άλλους αγωνιστές κατά της χούντας το ’67 και όχι μόνο.

Με μια γλώσσα ζωντανή, σημερινή, χωρίς καθωσπρεπισμούς ο φίλος συγγραφέας άφησε μέσα μου μια έντονη γεύση ικανοποίησης, όπου με φόντο τον έρωτα, τα πάντα μορφοποιούνται και ανατρέπονται με έναν ιδιάζοντα τρόπο που μόνο ένας συγγραφέας σαν τον Μιχάλη Σπέγγο θα μπορούσε να αναπτύξει με μια μοναδική μυθιστορηματική δημιουργία.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: