Συνεντεύξεις » «Δεν είναι αυτοσκοπός για το ΚΙΝ. ΑΛ. η συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΕΞΑΡΧΟΥ ΣΤΗ LARISSANET

«Δεν είναι αυτοσκοπός για το ΚΙΝ. ΑΛ. η συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση»

«Δεν είναι αυτοσκοπός για το ΚΙΝ. ΑΛ. η συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση»

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι πολύ ισχυρά τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και υπογραμμίζοντας ότι «η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να στήσουν ένα τεχνητό δίπολο πόλωσης και διχασμού δυστυχώς μόνο ζημιά κάνει στη χώρα» ο Βασίλης Έξαρχος, διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην βουλευτής ν. Λάρισας, δίνει το δικό του πολιτικό στίγμα με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.

Σχετικά με την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «θα είμαστε παντού για να συζητήσουμε με τους πολίτες τις προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση με βάση το Σχέδιο Ελλάδα. Συγχρόνως προετοιμαζόμαστε πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά για τις μεγάλες πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας και είναι οι εθνικές εκλογές και οι εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Σε ότι αφορά το αποτέλεσμα – όποτε και αν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών – ο κ. Έξαρχος τονίζει ότι «δικός μας στόχος είναι να λάβουμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Κλείνοντας και στη σχετική ερώτηση για τα δικά του πολιτικά σχέδια ο κ. Έξαρχος υπογραμμίζει τη συμμετοχή του στις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, δηλώνοντας ότι «στις συζητήσεις για τις επιλογές των προσώπων και τα ψηφοδέλτια που έχουν ξεκινήσει συμμετέχω με στόχο οι συλλογικές μας αποφάσεις να είναι οι καλύτερες δυνατές», ενώ διαβεβαιώνει πως «τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα θα είναι πολύ ισχυρά».

«Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να στήσουν ένα τεχνητό δίπολο πόλωσης και διχασμού δυστυχώς μόνο ζημιά κάνει στη χώρα»

Η χρονική περίοδος που μόλις ξεκίνησε με την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ αναμφίβολα προμηνύεται «εκρηκτική», καθώς ήδη οι τόνοι είναι αντίστοιχοι μιας προεκλογικής περιόδου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις πολιτικές εξελίξεις;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει μία απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το κακό για αυτήν πολιτικό κλίμα και σχεδιάζει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με εμπλοκή των βουλευτικών με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με πανηγυρισμούς ότι δήθεν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και με νέες κάλπικες υποσχέσεις.  Επειδή όμως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάθει από τα ψέματα και φαίνεται ότι  έχουν μάθει, επειδή η λιτότητα, η ύφεση, η ανεργία, η υπερφορολόγηση είναι εδώ, αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης θα αποτύχει. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας να στήσουν ένα τεχνητό δίπολο πόλωσης και διχασμού δυστυχώς μόνο ζημιά κάνει στη χώρα. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει αλλαγή πολιτικής και η αλλαγή πολιτικής προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης και αυτό μπορεί να γίνει με εκλογές το συντομότερο δυνατό.

Το πολιτικό εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη αναπτύξει την δική του πορεία. Ποια είναι η αποτίμηση που γίνεται και ποιοι είναι οι στόχοι που τίθενται για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Το Κίνημα Αλλαγής έχοντας προσδιορίσει την σύγχρονη, προοδευτική πολιτική του φυσιογνωμία και με ξεκάθαρη αυτόνομη στρατηγική συνεχίζει την πορεία του. Την επόμενη περίοδο θα συνεχίσουμε τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και τον αγώνα μας στη Βουλή και στην κοινωνία. Θα είμαστε παντού στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο για να εκφράσουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και στους ανέργους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και στους εμπόρους, στους επιστήμονες, στους νέους και στους συνταξιούχους που πληρώνουν τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα είμαστε παντού για να συζητήσουμε με τους πολίτες τις προτάσεις μας για την έξοδο από την κρίση με βάση το Σχέδιο Ελλάδα. Συγχρόνως προετοιμαζόμαστε πολιτικά, προγραμματικά και οργανωτικά για τις μεγάλες πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας και είναι οι εθνικές εκλογές και οι εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Μετά και από την πρόσφατη επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ, πώς θα συνοψίζατε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία;

Οι αλλαγές στο κράτος, η μείωση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, η προώθηση μεγάλων αλλά και μικρών επενδύσεων αξιοποιώντας έγκαιρα και αποτελεσματικά τους Κοινοτικούς πόρους, η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων από τις Τράπεζες και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ενέργεια, η ισχυρή αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, η ταχύτερη υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.

Σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα – όποτε και αν στηθούν κάλπες – απαιτεί την ανάγκη υποστήριξης από το Κίνημα Αλλαγής είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, εσείς πως θα χειριστείτε τη λαϊκή εντολή;

Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν το ρόλο κάθε πολιτικής δύναμης μετά τις εκλογές. Δικός μας στόχος είναι να λάβουμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Για το Κίνημα Αλλαγής δεν αποτελεί αυτοσκοπό η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και για τα στελέχη του δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός να καθίσουν σε υπουργικές καρέκλες σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Εμείς πορευόμαστε πάντα με συναίσθηση ευθύνης για την πορεία της χώρας. Όσοι εξυφαίνουν διάφορα σενάρια, μας θέτουν δήθεν διλήμματα και θεωρούν το Κίνημα Αλλαγής δεδομένο, ας περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τότε ενδεχομένως να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν. Δημοκρατία που θα πρέπει να απαντήσουν σε πραγματικά πολιτικά διλήμματα.

Τον προσεχή Μάιο θα πραγματοποιηθούν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ποια θα είναι η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής;

Ισχυρή αυτοδιοίκηση με επιπλέον αρμοδιότητες, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για ριζική αλλαγή στο κράτος. Όχι στις μικροκομματικές λογικές για ασφυκτικό έλεγχο της Αυτοδιοίκησης, ανοιχτή συμμετοχική δράση, συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων που έχουν κοινή αντίληψη για τον ρόλο και την προοπτική της Αυτοδιοίκησης και συμφωνούν σε προοδευτικό πρόγραμμα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αυτό είναι το πλαίσιο της δικής μας πολιτικής στρατηγικής για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω για τα δικά σας πολιτικά σχέδια… Θα είστε υποψήφιος με το βουλευτικό ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στο ν. Λάρισας; Θα σας ενδιέφερε το ενδεχόμενο να ασχοληθείτε και πάλι με τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Στις συζητήσεις για τις επιλογές των προσώπων και τα ψηφοδέλτια που έχουν ξεκινήσει συμμετέχω με στόχο οι συλλογικές μας αποφάσεις να είναι οι καλύτερες δυνατές. Στη Λάρισα όπως και σε όλη τη χώρα το Κίνημα Αλλαγής διαθέτει πολλά άξια, έμπειρα και νέα στελέχη, γυναίκες και άνδρες με διάθεση συμμετοχής. Για τις Εθνικές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουμε μπροστά μας, η Πρόεδρος και τα συλλογικά όργανα θα πάρουν σύντομα τις τελικές αποφάσεις για τη διάταξη μάχης των στελεχών. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα είναι πολύ ισχυρά τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα και σε όλη τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET