Συνεντεύξεις » Τ. Πετρόπουλος: «Πόσα εξοικονομούν ελ. επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τ. Πετρόπουλος: «Πόσα εξοικονομούν ελ. επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες»

Τ. Πετρόπουλος: «Πόσα εξοικονομούν ελ. επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες»

«Η ΝΔ,  από ιδεοληψία και με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπόσχεται τον τεμαχισμό και την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Τις ελαφρύνσεις που προκύπτουν για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, και αφορούν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναλύει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet.

O κ. Πετρόπουλος υπογραμμίζει πως ήδη από 1/1/2017 καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές το 87% των ελ. επαγγελματιών και προσθέτει «υπάρχει όμως ένα μέρος των ασφαλισμένων, το 20% επί του συνόλου, για τους οποίους έπρεπε να παρέμβουμε. Και παρεμβαίνουμε». Μάλιστα, προσδιορίζει ότι με την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, οι μειώσεις των εισφορών αφορούν συνολικά 250.000 μη μισθωτούς.  Σχετικά με τη νομοθέτηση, θα γίνει σύντομα, ενώ οι νέες ασφαλιστικές εισφορές θα ισχύσουν από 1/1/2019. «Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μοιράζει υποσχέσεις και δανεικά. Έχοντας πετύχει πλεονάσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, λαμβάνει μέτρα απάλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της πολυετούς κρίσης. Διορθώνει αδικίες. Προχωρά  σε θετικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό ισχύει και για τις εισφορές» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πετρόπουλος αποδομεί όσα προτείνει η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την εφαρμογή ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος και δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ, από ιδεοληψία και με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπόσχεται τον τεμαχισμό και την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».

Όλη η συνέντευξη του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου:

  • Μία από τις βασικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2019. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για το συγκεκριμένο μέτρο;

Σας υπενθυμίζω ότι το 87% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει ήδη από την 1/1/2017 μικρότερη εισφορά, από ότι με το προηγούμενο σύστημα. Με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, το 89% των αγροτών πληρώνει την κατώτατη εισφορά. Η οποία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, είναι μειωμένη κατά 23,4% σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς. Υπάρχει όμως ένα μέρος των ασφαλισμένων, το 20% επί του συνόλου, για τους οποίους έπρεπε να παρέμβουμε. Και  παρεμβαίνουμε.

Από την αρχή της λειτουργίας του ΕΦΚΑ είχα πει ότι θα ελαφρύνουμε ακόμη και όσους είχαν επιβαρυνθεί μόλις στήσουμε ξανά στο πόδια του το Ασφαλιστικό. Έχοντας πετύχει και επιβεβαιώσει τα πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ και στο Ασφαλιστικό, προχωρούμε από την 1/1/2019 στην ελάφρυνση των εισφορών, για κύρια και επικουρική σύνταξη και εφάπαξ μη μισθωτών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

  • Ποιες είναι οι ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών που θα ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη εξέλιξη; Πόσους εκτιμάτε ότι αφορά η νέα κατάσταση και σε ποιο ύψος θα φτάσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών;

Με το σύστημα εισφορών του ΕΦΚΑ, καθώς υπολογίζονται επί των καθαρών εσόδων, ωφελήθηκαν 1,2 εκ. μη μισθωτοί, διότι πληρώνουν μικρότερες εισφορές σε σύγκριση με εκείνα που κατέβαλλαν. Με την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, οι μειώσεις των εισφορών αφορούν συνολικά 250.000 μη μισθωτούς. Διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες) ελαφρύνουμε κατά 33,3%, στο 13,33% από 20%, την εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ. Ελαφρύνουμε, επίσης κατά 33,3%, τους αγρότες με εισοδήματα πάνω από 4.922 ευρώ. Η εισφορά για τη σύνταξη μειώνεται σε 12% από 18% που θα ήταν το 2019.

  • Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα ανά επαγγελματική ομάδα με την κατάσταση όπως είναι τώρα και τί θα προκύψει μετά την εφαρμογή των μειώσεων;

Με τις επικείμενες διατάξεις, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξοικονομούν από 200 ευρώ έως και 4.671 ευρώ ετησίως. Για τους αγρότες οι ελαφρύνσεις αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημά τους κατά 195 ευρώ έως 2.941 ευρώ το χρόνο. Για τους επιστήμονες η ελάφρυνση των εισφορών κυμαίνεται από 148 ευρώ έως 10.854 ευρώ το χρόνο μόνο για την κύρια σύνταξη. Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες θα καταβάλλουν, αναδρομικά από την 1/1/2017, την ελάχιστη εισφορά (64,50 ευρώ που αποτελεί την ελάχιστη βάση υπολογισμού για να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εγγυημένη παροχή) για  την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Σημαντικές ελαφρύνσεις για όλους.

  • Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους αγρότες. Μπορείτε να εξειδικεύσετε όσα θα ισχύσουν από το 2019;

Βελτιώνουμε τις ειδικές μεταβατικές διατάξεις για τη σταδιακή προσαρμογή της εισφοράς των αγροτών στο 13,33%, αντί του 20%. Η ελάχιστη εισφορά για σύνταξη θα είναι 74 ευρώ από την 1/1/2019. Το 2020 θα είναι 78€ (ποσοστό εισφοράς 12,66%), το 2021 θα είναι 80€ (ποσοστό εισφοράς 13%) και το 2022 θα είναι 82€ (ποσοστό εισφοράς 13,33%). Παράλληλα ελαφρύνουμε 78.387 ασφαλισμένους αγρότες (16% επί του συνόλου) με εισόδημα άνω του κατώτατου ορίου εισοδήματος των 4.922€. Οι αγρότες μας έχουν δικαίωμα να έχουν δίκαιες εισφορές και αξιοπρεπείς συντάξεις σε έναν κλάδο όπου η σύνταξη ήταν αμιγώς προνοιακού χαρακτήρα, ανεξαρτήτως του  ύψους του εισοδήματος.

Οι συντάξεις των αγροτών σταδιακά θα εξισώνονται με τις συντάξεις των υπολοίπων ασφαλισμένων και οι αγρότες θα αποκτήσουν πραγματικά ισότιμη κοινωνική ασφάλιση και προστασία.

  • Ένα ακόμη μέτρο που ανακοινώθηκε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα. Πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η ανταπόκριση στην αγορά; 

Είναι ένα ισχυρό κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων σε αντιδιαστολή με τον ηλικιακό διαχωρισμό του υποκατώτατου μισθού για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που είχαν νομοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η επιδότηση των εισφορών κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020 θα εξειδικευτεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Ενισχύουμε την εργασία των νέων και ευνοούμε την επιστροφή εκείνων που αναζήτησαν εργασία εκτός Ελλάδος.

  • Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όσων εξαγγέλθηκαν – σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές – από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ;

Η σημερινή Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν μοιράζει υποσχέσεις και δανεικά. Έχοντας πετύχει πλεονάσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, λαμβάνει μέτρα απάλυνσης των δυσμενών επιπτώσεων της πολυετούς κρίσης. Διορθώνει αδικίες. Προχωρά  σε θετικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό ισχύει και για τις εισφορές. Οι ελαφρύνσεις θα νομοθετηθούν σύντομα και θα ισχύσουν από την 1/1/2019.

  • Πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο «μέτωπο» της εισφοροδιαφυγής, όπως και στις καθυστερήσεις σχετικά με την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών;

Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ αποδεικνύουν ότι η δημιουργία νέων οφειλών έχει ανακοπεί. Διότι οι εισφορές έπαψαν να είναι εξωπραγματικές. Προσαρμόστηκαν στο πραγματικό εισόδημα των μη μισθωτών. Αυξήθηκε η εισπραξιμότητα των εισφορών. Έχουμε περιορίσει και την εκτεταμένη, κατά το παρελθόν, εισφοροδιαφυγή που, όμως, παραμένει ως πρόβλημα. Ενισχύουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, περιορίζουμε την παραβατικότητα. Ωστόσο, κλειδί παραμένει η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης. Αναπτύσσουμε συστήματα ελέγχου  που εντοπίζουν τους εισφοροδιαφεύγοντες. Με διασταύρωση στοιχείων από την ΕΡΓΑΝΗ, την ΑΑΔΕ και τις δηλώσεις ΑΠΔ εντοπίζονται εκείνοι που εισφοροδιαφεύγουν. Είναι μάταιο να το επιχειρούν διότι το κόστος γι αυτούς είναι απαγορευτικό.

  • Θα ήθελα ένα σχόλιο σας για όσα ήδη ακούγονται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία προφανώς θα αναπτύξει ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, και έχουν να κάνουν αφενός με την πρόθεση κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου και αφετέρου με την εφαρμογή ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος…

Η ΝΔ,  από ιδεοληψία και με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, υπόσχεται τον τεμαχισμό και την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Την παράδοσή του σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με βάση το μοντέλο της Χιλής που έχει αποτύχει. Υπόσχεται οριζόντια μείωση εισφορών για την κύρια ασφάλιση που θα οδηγήσει στην καταβαράθρωση των κύριων συντάξεων αφού θα ανοίξει μια τρύπα στα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως. Στο ίδιο πλαίσιο,  η ΝΔ υπόσχεται να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική  ασφάλιση κατά παράβαση μάλιστα του Συντάγματος.  Αν ποτέ συμβεί αυτό, θα εξαφανιστούν οι επικουρικές συντάξεις  για τα 1,2 εκατ. συνταξιούχους της επικουρικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, θα μείνουν στον αέρα οι σημερινοί ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν καταβάλει εισφορές και προσδοκούν να λάβουν επικουρική σύνταξη.  Στη πραγματικότητα ούτε οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες θα προσφερθούν να αναλάβουν τέτοια ασφαλιστικά προγράμματα διότι με το Solvency 2 υποχρεώνονται να καταβάλλουν στο εγγυητικό κεφάλαιο πολύ μεγάλα κεφάλαια που μόνο αλλοδαπές εταιρείες μπορούν. Επομένως θα προκληθεί φυγή των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης στο εξωτερικό.
Αποτέλεσμα: Ύφεση και πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα, μείωση του ΑΕΠ, μείωση των συντάξεων.

  • Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους ασφαλισμένους, όπως και στους συνταξιούχους, σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος;

Κερδίσαμε  το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού.

Αφήσαμε πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Διαβάστε επίσης: