Ελλάδα » Στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς (φωτ.)
H LARISSANET ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς (φωτ.)

Στα άδυτα της Προεδρικής Φρουράς (φωτ.)

Από τον Σπύρο Τσαντόπουλο

Η Προεδρική Φρουρά έχει ιστορία περισσότερο από έναν αιώνα. Ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868 ως μάχιμο και τελετουργικό ταυτόχρονα Άγημα.  Κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, οι κατακτητές σεβάστηκαν τους ευζώνους και δεν τους αφόπλισαν…

Βρεθήκαμε στο στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού, καλεσμένοι του Λαρισαίου Αντιπτεράρχου Γρηγόρη Πρεζεράκου, διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου με σκοπό την ξενάγηση στους χώρους όπου κατασκευάζονται οι περίφημες στολές και τα ξύλινα τσαρούχια.

tsarouxi (11)

Μας υποδέχθηκε η ταγματάρχης Δήμητρα Ψυχογιού και μας οδήγησε στο γραφείο του Διοικητού της Προεδρικής Φρουράς, Συνταγματάρχη Ροδόλφου Δημήτρογλου, όπου και μας ενημέρωσε για την λειτουργία του στρατοπέδου.

Ο χώρος έμοιαζε με μελίσσι καθώς όλοι πηγαινοέρχονταν και οι εύζωνοι να κάνουν την καθημερινή τους άσκηση. Ζευγάρια Ευζώνων επιστρέφουν από τις υπηρεσίες τους συνοδεία δεκανέα και ακολουθούν κατά γράμμα το τελετουργικό ακόμα κι όταν η πόρτα κλείνει πίσω τους. Φαντάροι με στολές αγγαρείας πηγαινοέρχονται.

tsarouxi (10)

Από μακριά μπορεί να ακούσει κανείς τα καρφιά από τα τσαρούχια να προσγειώνονται στο τσιμέντο της αυλής. Τα χτυπάνε για να ακούν οι πρόγονοί μας ότι είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι.

Η Ευζωνική στολή

Η στολή των Ευζώνων έχει μακρά ιστορία. Ο τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Ομήρου με τους «καλά-ζωσμένους» μαχητές που ονομάζονται Εύζωνες (ευ-ζώνες) και ολοκληρώνεται κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε συγκεκριμένο τύπο στολής, με τη φουστανέλα και το τσαρούχι. Από το 1821 και μετά η ευζωνική στολή καθιερώθηκε ως επίσημη Εθνική ενδυμασία.

tsarouxi (9)

Ραφείο και τσαρουχάδικο

Πρώτος σταθμός το ραφείο όπου έμπειρες ράφτρες κατασκευάζουν τις περίφημες στολές.

Την Προεδρική Φρουρά την προμήθευαν με στολές εξωτερικά συνεργεία. Μέσα στο στρατόπεδο υπήρχαν απλώς τεχνίτες που έκαναν τη συντήρηση. Από τη στιγμή, όμως, που άρχισαν να εκλείπουν οι τεχνίτες, το ραφείο της Φρουράς ανέλαβε να φτιάχνει εξολοκλήρου τις στολές.

tsarouxi (8)

Η κατασκευή της φουστανέλας θεωρείται ότι είναι υπόθεση εύκολη που απαιτεί δύο με τρεις ημέρες. Η φουστανέλα αποτελείται από δύο φύλλα που τεντώνονται πάνω στην τάβλα. Ο λευκός χασές, μήκους

30 μέτρων, έχει 400 πιέτες – όσα και τα χρόνια της σκλαβιάς στον Τούρκο. Το πιο περίτεχνο κομμάτι της ευζωνικής στολής είναι η φέρμελη, το γιλέκο.
Η κατασκευή μιας στολής, παλιότερα, ήταν τέχνη οικιακή. Τη στολή του αξιωματικού, στην οποία η φέρμελη είναι κεντημένη με επίχρυσα νήματα και η φουστανέλα πιο μακριά, παλιά την έκαναν οι τερζήδες που γύριζαν όλη την Ελλάδα σε κομπανίες.

tsarouxi (7)

Επόμενος σταθμός  το τσαρουχάδικο της Φρουράς όπου και  συναντήσαμε τρείς μοναδικούς τεχνίτες. Δουλειά τους είναι να προμηθεύουν με τσαρούχια τους Εύζωνες. Είναι οι μοναδικοί του είδους τους σε όλη την Ελλάδα και δουλεύουν αποκλειστικά στο στρατόπεδο. Για να φτιαχτεί το τσαρούχι θέλει περίπου 4-5 ημέρες και έχει διάρκεια ζωής σχεδόν πέντε χρόνια. Κατασκευάζεται αποκλειστικά στο χέρι και ράβεται με σουβλί, βελόνα και κερωμένο σπάγκο.

Το τσαρούχι είναι βαρύ, σκληρό και ανθεκτικό προκειμένου να πατά γερά στο έδαφος, να γαντζώνει και να κλωτσά. Κατάλληλο, δηλαδή, για μάχη σώμα με σώμα σε βουνά αλλά και κάμπους.

tsarouxi (5)

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τη σημερινή στολή του Εύζωνα την φορούσαν οι κλέφτες και οι αρματολοί. Η λιτή τους ενδυμασία, σε συνδυασμό με την ευτελή ποιότητά της, έδωσε στον Εύζωνα το προσωνύμιο «τσολιάς» (αυτός που φορά τσόλια, κουρέλια). Στην Επανάσταση του 1821 καθιερώθηκε ως εθνική ενδυμασία όλων των αρχηγών και οπλαρχηγών.

Στη συνέχεια, στην αίθουσα ενημέρωσης, μας υποδέχθηκε ο κ. Πρεζεράκος, όπου και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ντύσιμο από ζευγάρι ευζώνων.

tsarouxi (4)

Η επισκεψιμότητα συνεχώς αυξάνεται τόνισε ο κ. Πρεζεράκος και συμπλήρωσε: «Από 50 περίπου επισκέψεις τον μήνα φθάσαμε τις 2.000. Έχουμε πάρα πολλά αιτήματα από σχολεία. Αναγκαζόμαστε, όμως, να απορρίπτουμε αυτά που αφορούν πολύ μικρά παιδιά Δημοτικού».

Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις ενώ στα αυτιά μας ηχεί ακόμη το κροτάλισμα των τσαρουχιών στο τσιμέντο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

tsarouxi (3)

tsarouxi (2)

tsarouxi (1)

tsarouxi (12)

 

Διαβάστε επίσης: