Άρθρα Συνεργατών » Γιαννακόπουλος Γ. » Ποια Ευρώπη; – Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
TO THE POINT

Ποια Ευρώπη; – Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Ποια Ευρώπη; – Του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Ας μη γελιόμαστε. Η Ευρώπη σήμερα δεν είναι αυτό που οραματίστηκαν οι εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι η ανάγκη «να μην ξαναζήσουμε πόλεμο στη γειτονιά μας». Η Ευρώπη δεν είναι πια ο ζωτικός χώρος συνύπαρξης λαών με κοινές ρίζες στην κουλτούρα και την ιστορία, που ονειρεύονται να ζήσουν χωρίς φραγμούς σε περιβάλλον δημοκρατίας και ευημερίας. Και φοβάμαι πως αυτή η λογική έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα, στην Ευρώπη επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις. Η κυριαρχία του χρήματος και της οικονομικής δύναμης έναντι του οραματικού πεδίου της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας έχει στρέψει τις επιδιώξεις των ευρωπαίων πολιτών στην επιστροφή σ’ ένα παρελθόν που μοιάζει πολύ μ’ αυτό που κάποτε θέλαμε να αποφύγουμε.

Δεν υπάρχει πια Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να υφίσταται ως γραφειοκρατικός μηχανισμός, αλλά δεν υπάρχει ως όραμα: Οι περισσότεροι λαοί δείχνουν να προτιμούν την επιστροφή στην «εθνική» ιδέα. Με σύνορα κλειστά, με περιχαράκωση του εθνικού πλούτου ο οποίος απειλείται από τους μετανάστες. Με ηγεσίες που υπόσχονται διατήρηση των κεκτημένων και με πολίτες που θεωρούν ότι μια ενωμένη Ευρώπη είναι πια περισσότερο απειλή, απ’ ότι ευκαιρία.

Η αλήθεια είναι ότι η Γηραιά πληρώνει σήμερα το τίμημα της παγκοσμιοποίησης. Πληρώνει την ελαφρότητα των ηγεσιών της. Ηγεσίες που υπέκυψαν στην απληστία των αγορών, ξεχνώντας ότι χωρίς εμβάθυνση της δημοκρατίας οι οικονομική πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδα.  Κι έτσι σήμερα θερίζει την άρνηση των πολιτών για την «κοινή μας ιδέα». Η ακροδεξιά θερίζει, ο λαϊκισμός εκδικείται και η Ευρώπη επιστρέφει στα εξ ων συνετέθη: Ασθμαίνουσα θα αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή μια ιδέα που έχει προ πολλού πεθάνει.

Η ιστορία γράφεται στο τέλος. Και το τέλος δεν έχει ακόμα φανεί. Όμως περισσότερο από ποτέ, δείχνει προδιαγεγραμμένο: Αν η δημοκρατία και η οικονομική ισορροπία δεν επικρατήσουν, η Ευρώπη θα ξαναγίνει ότι ήταν λίγο πριν τους παγκόσμιους πολέμους. Η γενεσιουργός αιτία του κατακλυσμού.

Ας ελπίσουμε λοιπόν σ’ ένα θαύμα…

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: