Λάρισα » Λάρισα: Εξελίξεις στα ρευματικά – αυτοάνοσα νοσήματα (φωτ.)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Λάρισα: Εξελίξεις στα ρευματικά – αυτοάνοσα νοσήματα (φωτ.)

Λάρισα: Εξελίξεις στα ρευματικά – αυτοάνοσα νοσήματα (φωτ.)

Ρεπορτάζ: Μερσίνα Τσαντοπούλου – Photo Tsantopoulos

Tις τελευταίες εξελίξεις στην παθογένεια, τη διάγνωση και θεραπεία των ρευματικών-αυτοάνοσων νοσημάτων παρουσίασαν την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα του τριήμερου 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματικών και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, διακεκριμένοι επιστήμονες ομιλητές στο ξενοδοχείο Larissa Imperial.

Φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια του ΕλληνοΙσραηλινού συμποσίου,  παρουσιάστηκαν δεδομένα από την έρευνα που γίνεται για τα νοσήματα αυτά στα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Στις πρωινές ομιλίες, Ισραηλινοί ερευνητές μίλησαν για την ευεργετική επίδραση του καφέ στα αυτοάνοσα νοσήματα, για την αμφιλεγόμενη σχέση των εμβολίων και της προσθετικής στήθους με την αυτοανοσία και για την ανάγκη να ασχοληθούμε περισσότερο με τα γηριατρικά προβλήματα, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Έλληνες καθηγητές ανέπτυξαν φλέγοντα θέματα όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις, το ρόλο των γονιδίων σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως το σκληρόδερμα και την ευεργετική δράση της κουρκουμίνης.

Όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Yehuda Shoenfeld από το Ισραήλ, «οι εξαιρετικές παρουσιάσεις των Ελλήνων και ξένων ομιλητών και η πρωτόγνωρη συμμετοχή του κόσμου, μας κάνει αισιόδοξους αλλά και παράλληλα μας ανεβάζει τον πήχη για το επόμενο συνέδριο Ελλήνων και Ισραηλινών επιστημόνων που ασχολούνται με τα αυτοάνοσα νοσήματα».

Ο Διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτριος Μπόγδανος, εξήρε τους ομιλητές για τις ουσιαστικές παρουσιάσεις τους σε φλέγοντα θέματα, το κοινό για την συμμετοχή του, ευχαρίστησε το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας και το «Mediterranean Journal of Rheumatology», το επίσημο περιοδικό της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ καθώς και την Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας για την υποστήριξη τους στο φετινό συνέδριο.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγητής κ. Λάζαρος Σακκάς, , τόνισε ότι «η πρώτη ημέρα του συνεδρίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ολοκληρωμένη γνώση της μεταφραστικής έρευνας και των πρόσφατων εξελίξεων στα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και εξαίρετη ευκαιρία διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά διλλήματα στα αυτοάνοσα νοσήματα»

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας μέρας χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βασίλειος Πινακάς, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήσης Μαμούρης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας.

Τέλος ο καθηγητής Υ. Shoenfeld ανέπτυξε το μωσαϊκό της αυτοανοσίας, τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον από τις λοιμώξεις μέχρι χημικές ουσίες, διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ η βραδιά έκλεισε με δείπνο στο αίθριο του ξενοδοχείου Larissa Imperial.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (1)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (9)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (2)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (4)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (5)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (6)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (7)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (8)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (10)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (11)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (12)

8o Συνέδριο Ρευματολογίας -Τsantopoulos (13)

 

Διαβάστε επίσης: