Άρθρα » Η πολιτική της Αμερικής στην Ελλάδα – Του Λάζαρου Αρσενίου
ΑΠΟΨΗ

Η πολιτική της Αμερικής στην Ελλάδα – Του Λάζαρου Αρσενίου

Η πολιτική της Αμερικής στην Ελλάδα – Του Λάζαρου Αρσενίου

Η φετινή 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έγινε ορόσημο εξελίξεων. Η ανύψωση της Αμερικής σε τιμώμενη χώρα της Έκθεσης, η παρουσία σε αυτήν Αμερικανών υπουργών και άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων και οι δηλώσεις τους για αύξηση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, δημιούργησαν κλίμα για την αύξηση της αμερικανικής επιρροής στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως προτίστως της Αμερικής εντοπίζεται στην στρατιωτική συνεργασία.

Η Αμερική χρησιμοποιεί ως βάση την Σούδα Κρήτης, τα ναυπηγεία Σύρου, που πέρασαν ήδη σε αμερικανική εταιρεία, τα αεροδρόμια Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, καθώς και την Μακεδονία για να εξορμήσει και να εισδύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, μόλις αναφανεί η θεωρούμενη ως βέβαια διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομική συνεργασία Αμερικής – Ελλάδας περιορίζεται στις επενδύσεις κεφαλαίων. Αλλά για να γίνουν επενδύσεις, και μάλιστα αθρόες, κατά την έκφραση των Αμερικανών. Πρέπει να προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε να οργανωθεί και στην Ελλάδα το αστικό πολιτικό σύστημα των χωρών της Ευρώπης. Φημολογείται ότι η Αμερική πιέζει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ενεργήσει πρόωρες εκλογές για να αναδειχθεί η νέα κυβέρνηση που θα εκτελέσει και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Τσίπρας έδειξε το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου σημάδια σύμφωνης γνώμης για πρόωρες εκλογές, αλλά άγνωστο τι μεσολάβησε στην διάρκεια της νύχτας και ο Τσίπρας βρέθηκε το πρωί της επομένης στο Στρασβούργο όπου μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο για εξάντληση της θητείας της κυβέρνησής του και προκήρυξη εκλογών στο τέλος του 2019. Ταυτόχρονα την ίδια μέρα μίλησε και ο πρόεδρος της Ε.Ε., Γιούνκερ και απηύθυνε επαίνους στην Ελλάδα και στον Τσίπρα υπονοώντας και αυτός ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το 2019.

Από αυτά προκύπτει σύγκρουση Αμερικής και Ε.Ε. η οποία έσπευσε να αντιδράσει κεραυνοβόλα στην επιδίωξη της Αμερικής να αυξήσει την επιρροή της στην Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: