Υγεία » Λάρισα: Ελπίδες για καίρια αντιμετώπιση του σκληροδέρματος
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Λάρισα: Ελπίδες για καίρια αντιμετώπιση του σκληροδέρματος

Λάρισα: Ελπίδες για καίρια αντιμετώπιση του σκληροδέρματος

Ξεκίνησαν χθες και συνεχίζονται σήμερα και αύριο οι εργασίες του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματικών & Αυτοάνοσων Παθήσεων Κεντρικής Ελλάδος.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη ημέρα του συνεδρίου με την συμμετοχή 60 ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και 250 συνέδρων από όλη την Ελλάδα, συνεχίστηκαν οι εργασίες του τριημέρου συνεδρίου από διακεκριμένους ομιλητές από Αναγνωρισμένα Ερευνητικά και Κλινικά Κέντρα της χώρας μας και του εξωτερικού.

Το πρωί συζητήθηκαν εκτενώς, Δερματολογικά, Αιματολογικά και Γαστρεντερολογικά νοσήματα ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας ο κ. Σπύρος Ποταμιάνος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, «Η ιατρική είναι το κοινό σημείο που ενώνει διαφορετικές ειδικότητες και χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ Ρευματολόγων, Γαστρεντερολόγων και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και συστηματικές εκδηλώσεις». Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είμαστε ευτυχείς για την στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κλινικών, ώστε να εγγυόμαστε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγεία που διαπερνούν την μεσοτοιχία μεταξύ των Γαστρεντερολόγων και Ρευματολόγων.

συνεδριο ρευματικων παθησεων (2)

Οι γαστρεντερολογικές εκδηλώσεις σε ασθενείς με ρευματικές παθήσεις είναι τόσες πολλές που διαπερνά την μεσοτοιχία μεταξύ των δύο κλινικών / ειδικοτήτων. Ο καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας του ΕΚΠΑ κ. Δημήτριος Μπούμπας, Μέλος της επιστημονικής Επιτροπής τόνισε ότι «Το φετινό συνέδριο με το υψηλό επίπεδο ομιλιών και την αθρόα προσέλευση των συνέδρων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και μόνο επιτυχημένο μπορεί να θεωρηθεί».

Ο διευθυντής της κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας τόνισε ότι «οι εμπεριστατωμένες ομιλίες και η παρουσίαση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στην διάγνωση και θεραπεία αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, και η ψωριασική αρθρίτιδα, μας δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον». Δεν είναι μόνο τα νέα φάρμακα που αναπτύχθηκαν και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν την αποτελεσματικότητα τους, αλλά και οι εξελιγμένες μέθοδοι έγκυρης διάγνωσης δύσκολων περιστατικών με εξαιρετικά ευαίσθητες μεθόδους ανίχνευσης αυτοαντισωμάτων για την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα που μας κάνουν αισιόδοξους. “Τέτοια τεστ αναπτύχθηκαν, ειδικά στο εργαστήριο της κλινικής, το οποίο είναι διαθέσιμο για τους ασθενείς της Θεσσαλίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα”, τόνισε ο Αν. Καθηγητής Κ. Μπόγδανος.

Τονίστηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιρρευματικών φαρμάκων στις εγκυμονούσες.  Επίσης αναπτύχθηκαν με λεπτομέρεια και οι νεότερες εξελίξεις σε νοσήματα που χρειάζονται προσοχή όπως το σύνδρομο Sjogren’s , ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η νόσος Αδαμαντιάδη Bechet.

Τέλος, ο Πρόεδρος του συνεδρίου Καθηγητής Παθολόγιας – Ρευματολογίας κ. Λάζαρος Σακκάς, μίλησε για τα νεότερα δεδομένα στην έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση του σκληροδέρματος. Όσον αναφορά το σκληρόδερμα, είναι ένα νόσημα που χρειάζεται προσοχή, τόσο στην πρώιμη διάγνωση όσο και στην έγκυρη αντιμετώπιση του. Οι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στα αγγεία, στον πνεύμονα και στο γαστρεντερικό.

συνεδριο ρευματικων παθησεων (1)

Το περιβάλλον και η αδυναμία να ρυθμιστεί το διεγερμένο ανοσοποιητικό οδηγούν στην εμφάνιση του σκληροδέρματος. Αυτό απέδειξε μελέτη της κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Ρευματικών & Αυτοάνοσων Παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μας δίνουν ελπίδες για την καίρια αντιμετώπιση της νόσου, που πρέπει πάντα να γίνεται από ειδικούς ρευματολόγους. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της μεταφραστικής έρευνας όπου τα αποτελέσματα του εργαστηριού μεταφράζονται σε νέες θεραπείες με εντυπωσιακά αποτελέσματα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα αυτό, τόνισε ο Καθηγητής κος Λάζαρος Σακκάς.

Δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης ότι «αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, μετά και από την οργανωμένη συμμετοχή της κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας αλλά και της Ρευματολογικής Επιστημονικής Κοινότητας», το γεγονός ότι το επόμενο παγκόσμιο συνέδριο αυτοάνοσων νοσημάτων θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης: