Λάρισα » Χρ. Κέλλας: «Μεγάλη νίκη για την επανεκκίνηση της χώρας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ LARISSANET

Χρ. Κέλλας: «Μεγάλη νίκη για την επανεκκίνηση της χώρας»

Χρ. Κέλλας: «Μεγάλη νίκη για την επανεκκίνηση της χώρας»

«Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από 22%, που είναι σήμερα, στο 9%, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% σε 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί»

Συνέντευξη στον Πάνο Γαρουφαλιά

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα εξαπολύει σε συνέντευξή του στη larissanet ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ και βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας. Μιλώντας για την έξοδο από τα μνημόνια σημειώνει πως «η έξοδος στις αγορές, αυτή τη στιγμή, δεν είναι εφικτή». Αναλύει πως η ΝΔ θα παρέμβει ως κυβέρνηση για να αλλάξει τα «κακώς κείμενα», με «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα διασφαλισθεί ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον». Για τον αγροτικό τομέα περιγράφει τις ενέργειες της ΝΔ οι οποίες θα ελαφρύνουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να παράξουν με μικρότερο κόστος. Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ μιλώντας για την συνένωση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Θεσσαλίας δηλώνει υπέρμαχος της ενίσχυσης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει συνενώσεις στη βάση πολιτικών και τοπικών κριτηρίων». Τέλος, δηλώνει σίγουρος για την τρίτη έδρα της παράταξης στη Λάρισα και υποστηρίζει ότι η ΝΔ «εγγυάται σταθερότητα και ελπίδα» όποτε κι αν γίνει κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα φέρει ανάπτυξη, καλύτερους μισθούς και νέες θέσεις εργασίας. Από την άλλη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι αγορές δεν υποδέχθηκαν τη χώρα με τις καλύτερες διαθέσεις ώστε σε μελλοντικό χρόνο να την δανείσουν. Πώς μια Κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να βοηθήσει ώστε η πραγματική οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη;

Πράγματι, έχουμε μπει σε ένα νέο – τέταρτο – μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, με μέτρα αυστηρής λιτότητας, με αυστηρή μεταμνημονιακή παρακολούθηση και δημοσιονομική εποπτεία έως το 2060. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί το κομματικό της ακροατήριο και την κοινωνία με ψευδαισθήσεις, τη στιγμή που οι οφειλές των Ελλήνων προς το δημόσιο και τις τράπεζες αυξάνονται κάθε μήνα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οικονομία θα πρέπει να σημειώνει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημόσια περιουσία είναι υποθηκευμένη στο υπό ξένη διοίκηση υπερταμείο για 100 χρόνια και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται. Η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί, όπως και αυτή των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Για αυτό οι αγορές είναι σε στάση αναμονής, τα spreads των ομολόγων ανεβαίνουν, το χρηματιστήριο κατρακυλά και, βεβαίως, η έξοδος στις αγορές, αυτή τη στιγμή, δεν είναι εφικτή. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός προβαίνει σε παροχολογία και υποσχεσιολογία, με μέτρα που είναι ακοστολόγητα και χωρίς συνοχή. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία μας είναι αντιμέτωπη με ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο.

Αυτό το μοντέλο καλούμαστε να διορθώσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Καταρχάς, ο  πρόεδρος μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δεσμευθεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογία φυσικών προσώπων, για εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. ευρώ, από το 22% στο 9%, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29%  στο 20% και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από το 15% στο 5% και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας. Ακόμη, θα ενισχύσουμε τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, σε συνδυασμό με τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων στη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Επίσης, έχουμε εισηγηθεί δέσμη μέτρων για τη στήριξη του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θα διασφαλισθεί μέσα από ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο αγροτικός κόσμος στις τελευταίες εκλογές γύρισε την πλάτη στη ΝΔ. Πως το κόμμα μπορεί να τον ξανακερδίσει; Υπάρχουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενταχθούν  στο αναπτυξιακό πλαίσιο και αφορούν τον πρωτογενή τομέα;

Μέρος του αγροτικού κόσμου και όχι η πλειοψηφία του. Γιατί συνέβη όμως αυτό; Συνέβη, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε συστηματικά ψευδαισθήσεις και, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας, λόγω μνημονίων, ο κόσμος ξεγελάστηκε. Να δούμε, όμως, τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες – κτηνοτρόφους; Αύξησε τη φορολογία, κατήργησε τον ΟΓΑ με αποτέλεσμα να αυξηθούν υπέρογκα οι ασφαλιστικές εισφορές, αύξησε την προκαταβολή φόρου στο 100%, επέβαλε ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ενώ κατήργησε και το αγροτικό πετρέλαιο. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δίνονται με το σταγονόμετρο, η τιμή του γάλακτος κατρακυλάει, γίνονται αθρόες «ελληνοποιήσεις» κρέατος και γάλακτος, με τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών να είναι ελλιπείς. Καθώς, μάλιστα,  δεν υπάρχει μία συνολική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα επιστρέψουν τον «λογαριασμό» στην κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές.

Η πρότασή μας προβλέπει δραστική μείωση του εισαγωγικού συντελεστή του φόρου εισοδήματος από 22%, που είναι σήμερα, στο 9% καθώς και τη μείωση των φόρων για τα συνεργατικά σχήματα, μακριά από το αποτυχημένο μοντέλο των κρατικοδίαιτων συνεταιρισμών. Ακόμη, την επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 24% σε 13%, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και τη στήριξη των παραγωγών που επενδύουν στην καινοτομία, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Σκοπός είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας να απαλλαγούν από άδικα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, από τη μία πλευρά, και, από την άλλη, να στηριχθούν, ώστε να μπορέσουν να παράξουν και να μην ερημώσει η ύπαιθρος.

Ως τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ έχετε ασκήσει σκληρή κριτική αναφορικά με την συνένωση Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ. Συμφωνείτε με την συνένωση ή θα προκρίνατε την αυτόνομη πορεία του ΤΕΙ όπως έχει ακουστεί από κάποιες πλευρές; Ποια είναι η συνολική πρόταση σας στο θέμα;

Γενικώς, δεν είμαστε ενάντιοι στο θέμα των συνενώσεων. Με τι κριτήρια όμως; Με κριτήρια επιστημονικά, παραγωγικά και με αξιολόγηση. Η παράταξή μας υποστηρίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση και να ακολουθηθούν βήματα σύγκλισης με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Θέλουμε ισχυρά τριτοβάθμια τεχνολογικά ιδρύματα, που θα διασυνδέουν την ακαδημαϊκή έρευνα με την αγορά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομία. Η κυβέρνηση επιδιώκει συνενώσεις επί τη βάση πολιτικών και τοπικών κριτηρίων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα συγκριτικά παραγωγικά πλεονεκτήματα και την πληθυσμιακή βάση της κάθε περιφέρειας. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του φαίνεται πως απαξιώνουν πλήρως τις προτάσεις του ΤΕΙ, καταργώντας όλα όσα έχει πετύχει το συγκεκριμένο Ίδρυμα. Δεν υπάρχει ένα κοστολογημένο σχέδιο, που να προβλέπει τις λειτουργικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του νέου πανεπιστημίου, ενώ διαπιστώνεται άνιση μεταχείριση των αρχών και του προσωπικού του ΤΕΙ, τόσο σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και εν συγκρίσει με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, καταργούνται αυθαίρετα Σχολές και Τμήματα του ΤΕΙ, που χάνει τα περιουσιακά του στοιχεία, εκχωρώντας σημαντικές υποδομές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο επιβάλλεται ως διοικητική έδρα. Οι αρχές του ΤΕΙ έχουν επισημάνει συνολικά τις θεσμικές και τεχνικές αδυναμίες της συνένωσης.

Επίσης, απαξιώνεται η πληθυσμιακή και παραγωγική βάση της Λάρισας και η θέση της στην «καρδιά» της ελληνικής περιφέρειας. Ως παράταξη, αλλά και προσωπικά, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη λύση και να εξασφαλισθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, τον νομό μας και την πόλη μας. Το σχέδιο του ΤΕΙ είναι ρεαλιστικό και έχει προοπτική.

Η ανανέωση που επιχειρείται στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λάρισα πόσο μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση της τρίτης έδρας στο νομό που είναι και στόχος του κόμματος;

Την τρίτη έδρα θα την κερδίσουμε στη Λάρισα. Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε από κάθε σημείο του νομού μας και είναι μήνυμα ευρείας νίκης. Καθημερινά επισκέπτομαι πόλεις και χωριά, συναντώντας πλήθος κόσμου, που θέλει να απαλλαγεί από τη σημερινή κυβέρνηση, για να έχουν τα παιδιά μας και η Πατρίδα ένα ασφαλές και ευοίωνο μέλλον. Η παράταξή μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, για αυτό και καλούμαστε να τις επικοινωνήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο στον νομό μας, όσο και στο σύνολο της επικράτειας. Τα ισχυροποιημένα και ανανεωμένα ψηφοδέλτια του κόμματός μας, τόσο στη Λάρισα, όσο και πανελλαδικά, θα δώσουν τη μεγάλη νίκη για την επανεκκίνηση της χώρας.

Όποτε κι αν γίνουν εκλογές τί πιστεύετε ότι θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα ώστε η ΝΔ να είναι κυβέρνηση την επόμενη ημέρα;

Εθνική ανάταση και όραμα για μία σύγχρονη χώρα, που θα αφήσει δια παντός πίσω της τις αδυναμίες του παρελθόντος και θα καταστεί μία σύγχρονη και ανταγωνιστική δύναμη στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί αυτό το μέλλον και να προσφέρει στις Ελληνίδες και τους Έλληνες σταθερότητα και ελπίδα, χωρίς να δώσει ψεύτικες υποσχέσεις. Αρχές της παράταξής μας είναι η ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες και η υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Όσον αφορά την κυβέρνηση, οι μάσκες έπεσαν και η κοινωνία κατάλαβε τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και «πρώτη φορά Αριστερά». Το πικρό ποτήρι του τρίτου και του τετάρτου μνημονίου, της υποχωρητικότητας στις εξωτερικές σχέσεις και της ήττας από τα Σκόπια έχει ξεχειλίσει. Η Πατρίδα μας δεν αντέχει να ξαναζήσει ανάλογες στιγμές.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: