Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Μπροστά ή πίσω; – Του Χρήστου Μπεχλιβάνου
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ...

Μπροστά ή πίσω; – Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Μπροστά ή πίσω; – Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

«Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι η σειρά του να καταθέσει στη ΔΕΘ τις προτάσεις του, ίσως είναι η τελευταία του ευκαιρία. Να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θα απεμπολήσει το Κέντρο και θα γύρει κι άλλο στα άκρα της Δεξιάς;»

H χώρα μας εισήλθε σε μια προεκλογική περίοδο και επίσημα από την περασμένη Κυριακή, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελλίδειο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μίλησε για τον σχεδιασμό του για τις εκλογές θέτοντας το χρόνο και το δίλημμα.

Αρχικά το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών θα είναι «μπροστά ή πίσω». Μπροστά με τη σημερινή κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο πρόγραμμα με δέσμη ελαφρύνσεων που εξήγγειλε και υποσχέθηκε να εφαρμόσει  ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ ή πίσω στα Μνημόνια με ΝΔ και Μητσοτάκη! Το δεύτερο ζήτημα, που αποτελεί πάντα γρίφο όταν η εκάστοτε κυβέρνηση εξαντλεί τη θητεία της και βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο, είναι εάν ο πρωθυπουργός τραβήξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Ο ίδιος επανέλαβε από τη ΔΕΘ πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019 και θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν παράτολμο να ισχυρισθεί κάτι διαφορετικό εκτός εάν ανακοίνωνε πρόωρες κάλπες. Επίσης, στην ίδια ομιλία ο Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το σενάριο οι εκλογές να γίνουν νωρίτερα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «O σχεδιασμός είναι για τον Οκτώβρη του 19. Αυτόν τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε» και προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε». Έριξε λάδι στη φωτιά και αναζωπύρωσε όλα τα σενάρια για κάλπες θέτοντας σε εκλογικό συναγερμό τα κομματικά επιτελεία.

Την ίδια ώρα στη ΝΔ, που μέχρι τώρα ζητούσε επίμονα κάλπες φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος η ακραία δεξιά πτέρυγά της και το κόμμα να απομακρύνεται από το κέντρο. Χαρακτηριστικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους της παράταξης, Μάκη Βορίδη, για τον οποίο αποτέλεσε κολυμβήθρα που ξέπλυνε το πολιτικό παρελθόν του η ΝΔ, με τις οποίες ζητούσε από τον πρόεδρό του και υποψήφιο Πρωθυπουργό να αναζητήσει τρόπους που θα εξωστρακίσουν την Αριστερά από την εξουσία και δεν θα επανέλθει «ποτέ των ποτών». Στο ίδιο μήκος κύματος και με έπαρση από τα δημοσκοπικά αποτελέσματα κινήθηκαν κι άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές το τελευταίο διάστημα πιέζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πορευτεί όλα και δεξιότερα!

Στην αντίπερα όχθη ο Αλέξης Τσίπρας οραματίζεται την επόμενη μέρα της χώρας «με στοιχεία διαλόγου και συνεννόησης με τις ευρύτερες δυνάμεις» ξεκόβοντας κάθε μετεκλογικό σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ:  «Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω. Όχι δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά. Η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία του κόμματος». Ο πρωθυπουργός, προσγειωμένος, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 4% και έγινε κυβέρνηση στέλνοντας το μήνυμα της επόμενης ημέρας: «Διάλογος και συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι μπορεί έτσι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Πραγματικά το δίλημμα είναι μπροστά ή πίσω; Με κοινωνικό πρόσωπο ή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα, το οποίο είναι διακριτό σε όλους τους τομείς. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι η σειρά του να καταθέσει στη ΔΕΘ τις προτάσεις του, ίσως είναι η τελευταία του ευκαιρία. Να ξεκαθαρίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θα απεμπολήσει το Κέντρο και θα γύρει κι άλλο στα άκρα της Δεξιάς; Θα κλείσει τις πληγές του παρελθόντος ή θα μας θυμίζει τα απλήρωτα θαλασσοδάνεια και του κόμματός του; Ποιοι ήταν αλήθεια οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του κινήματος «δεν πληρώνω»; Ποια κόμματα – ανάμεσά τους η ΝΔ- άφησαν φέσια εκατομμυρίων;

Εν κατακλείδι να ξέρουμε ποιοι κουνάνε το δάκτυλο και ποιο λόγο. Ποιοι μιλάνε για ηθική και για ελπίδα. Για συνεργασίες και διαφάνεια. Μακάρι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ανταγωνίζονταν στο άλμα εις ύψος των δημοκρατικών αξιών, της προόδου και της ευημερίας του τόπου μας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: