Πολιτισμός » Κ. Τσιάνος: «Αναμμένο κάρβουνο στην ψυχή των Ελλήνων η καταστροφή της Σμύρνης»
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ

Κ. Τσιάνος: «Αναμμένο κάρβουνο στην ψυχή των Ελλήνων η καταστροφή της Σμύρνης»

Κ. Τσιάνος: «Αναμμένο κάρβουνο στην ψυχή των Ελλήνων η καταστροφή της Σμύρνης»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πολιτιστικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ η εκδήλωση «Σαν σήμερα στην Σμύρνη» για την επέτειο των 96 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιστορική Λαογραφική Ένωση Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής.

Την εκδήλωση συντόνιζε η γενική γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κα.Λένα Λιαγκούρα, ενώ ως ομιλητές συμμετείχαν η Δημόσιος Ιστορικός και στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού κα. Ελένη Λουλάκη, η ηθοποιός κα. Θεοδώρα Μουκούλη και ο λέκτορας του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Σαμαράς.

Μέσα από εικόνες, κείμενα, μαρτυρίες και τραγούδια, μετέφεραν τους παρευρισκόμενους πίσω στο χρόνο, σε ένα ταξίδι στην πλούσια ιστορία της Σμύρνης και του ελληνικού στοιχείου της, αλλά και στον τρόμο και την καταστροφή του πολέμου. Ακούστηκαν μαρτυρίες για τα δεινά που υπέφερε ο πληθυσμός της, για την βιαιοπραγίες των Τούρκων, για αφανείς ήρωες αλλά και για την αδιαφορία Ελλήνων και ξένων, όπως επίσης και για τις δύσκολες ώρες του ξεριζωμού και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Λαρισαίος σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος για την συνολική προσφορά του στο θέατρο και τον πολιτισμό. Ο κ.Τσιάνος με ένα συγκλονιστικό κείμενο, μετέφερε στο κοινό τον τρόμο και την αγωνία των προσφύγων στην προσπάθειά τους για διαφυγή, καθώς η Σμύρνη καίγονταν. Μάλιστα, ο Λαρισαίος σκηνοθέτης υπογράμμισε ότι η Καταστροφή της Σμύρνης είναι «αναμμένο κάρβουνο στην ψυχή των Ελλήνων».

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος επίσης η γυναικεία χορωδία των « Αλησμόνητων Πατρίδων» με χορωδό τον κ. Αλέξανδρο Κωνσταντίνου και το σύνολο της Παραδοσιακής Μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας με υπεύθυνο διδασκαλίας τον κ. Χρήστο Καλαμπούκα.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

σμυρνη τσιανος (1)

σμυρνη τσιανος (2)

σμυρνη τσιανος (8)

σμυρνη τσιανος (4)

σμυρνη τσιανος (5)

σμυρνη τσιανος (6)

σμυρνη τσιανος (7)

Διαβάστε επίσης: