Ελλάδα » Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον δήμων
ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον δήμων

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον δήμων

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον δήμων για τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» και εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης για τη Δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρουσία της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Ευγενίας Φωτονιάτα και του γγ Εμπορίου, Δημήτρη Αυλωνίτη, με τη συμμετοχή 20 δημάρχων και αντιδημάρχων από όλη την Αττική.

Σημειώνεται, ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οικείων εμπορικών συλλόγων/επιμελητηρίων. Κάθε σχήμα (δήμος και οικείος εμπορικός σύλλογος/επιμελητήριο) θα υλοποιήσει ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός αυτής της περιοχής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Φωτονιάτα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι μετά και από παρότρυνση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας εξετάζεται θετικά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη δράση, που λήγει στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, με πιθανή νέα καταληκτική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου 2018, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους ενδιαφερόμενους αλλά παράλληλα να μη διακυβευθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος.

Επίσης, μετά από σχετικό αίτημα του Επιμελητηρίου, η ειδική γραμματέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των δήμων, με τους οποίους μπορεί να συνεργαστεί ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο, από τέσσερις, που προβλέπει η τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων, σε πέντε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε τα οφέλη των συνεργειών και δήλωσε ότι προκειμένου η δράση να «ριζώσει» και να αλλάξει πραγματικά το εμπορικό κέντρο κάθε πόλης, έχει σχεδιαστεί να εφαρμοστεί παράλληλα ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου. Συγκεκριμένα, θα υπογραφούν, όπως είπε, επιχειρησιακές συμφωνίες με κάθε περιφέρεια της χώρας, ώστε να γίνονται συντονισμένοι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια «πριν ακόμη το παρεμπόριο φτάσει στο πεζοδρόμιο ή στις προθήκες καταστημάτων». Ακόμη, σύμφωνα με τον γγ Εμπορίου, θα επανεξεταστούν οι αγορανομικές διατάξεις, με στόχο τη διαμόρφωση ενός απλού πλαισίου που θα απαλλάσσει από περιττά διοικητικά βάρη τις εμπορικές επιχειρήσεις και ταυτόχρονα θα προστατεύει αποτελεσματικά τον καταναλωτή.

Συνολικά 11 δήμοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον συνεργασίας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης, γεγονός που αποτελεί τιμή για το Επιμελητήριο αλλά και απόδειξη της αξιοπιστίας του, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον των δήμων, ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι με προγραμματισμό και συνεργασία μπορούν να υπάρξουν «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» σε κάθε δήμο.

Με σταθερό γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μελών του, το Επιμελητήριο, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, θα προχωρήσει στην υλοποίηση της δράσης, συστήνοντας μία ομάδα ειδικών που θα συνεργαστεί με τους πέντε δήμους, οι οποίοι τελικά θα επιλεγούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια μέρος της απαιτούμενης μελέτης να χρηματοδοτηθεί από το Επιμελητήριο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: