Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Απ. Καλογιάννης: Νέα σελίδα για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας
ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΕΜΠΛΟΚΗ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Απ. Καλογιάννης: Νέα σελίδα για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

Απ. Καλογιάννης: Νέα σελίδα για το Α΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας

«Το Αρχαίο Θέατρο μπαίνει στην τελευταία φάση των εργασιών που θα οδηγήσουν, όπως όλοι αισιοδοξούμε, μέσα στα επόμενα χρόνια, στην ολοκληρωμένη και λειτουργική του απόδοση όχι μόνο στους Λαρισαίους αλλά στο σύνολο όσων θα το επισκέπτονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό» τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης απόψε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

ΤΖΑΦΑΛΙΑΣ-ΕΛΛΥ- (6)

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «μετά την ιστορική απόφαση του ΚΑΣ, στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, με την οποία εγκρίθηκαν οι μελέτες της νέας φάσης αποκατάστασής του, το στοίχημα για όλους μας είναι πλέον να κερδίσουμε τον χρόνο και να αναδείξουμε το εξαιρετικό αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό αυτό μνημείο» και συμπλήρωσε:

«Με βάση τις μελέτες που εγκρίθηκαν θα αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και αφορούν στην κατολίσθηση του κεντρικού τμήματος και των τριών πρώτων σειρών, θα συμπληρωθούν τα εδώλια που λείπουν με μέλη που βρέθηκαν στην ανασκαφή και νέο μάρμαρο έτσι ώστε να συμπληρωθεί όλο το κυρίως θέατρο, τμήμα των αναλημματικών τοίχων και μικρό τμήμα του επιθεάτρου, θα κατασκευαστεί αγωγός συγκέντρωσης των επιφανειακών υδάτων από το διάζωμα ώστε να διοχετεύονται στο δίκτυο της πόλης.

Όλα τα παραπάνω τελούν πλέον εν αναμονή της προκήρυξης της πρόσκλησης των έργων από την Περιφέρεια για να ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

Οι περισσότεροι από εσάς, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε και παρακολουθείτε τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου, προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι αναγκαίες  διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα έργα.

Έργο ανάπτυξης

Και αυτό γιατί αποτελεί  βαθιά μας πίστη και πεποίθηση ότι το Αρχαίο Θέατρο δεν είναι μόνο έργο πολιτισμού, αλλά έργο ανάπτυξης της πόλης.

Έτσι, από πολύ νωρίς, στους πρώτους μήνες της θητείας μας, συγκαλέσαμε ειδική σύσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας την ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου Λαρισαίων στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου. Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις και συζητήσεις μας, τόσο με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσο και με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αρχαίο Θέατρο

Η χρηματοδότηση

Η ουσιαστική αυτή εμπλοκή, δρομολογήθηκε με την χρηματοδότηση μέρους των μελετών, ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το έργο να είναι ώριμο για χρηματοδότηση. Πολύτιμος συμπαράστατης σ΄ αυτή την προσπάθεια ήταν και το Σωματείο «Διάζωμα», το οποίο επίσης ενεπλάκη ενεργά. Αυτές οι συνέργειες οδήγησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο και την Περιφέρεια. Έτσι σήμερα ήμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε πλήρως εγκεκριμένες μελέτες και πλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι σε θέση να δρομολογήσει έργα, όταν ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την χρηματοδότησή των έργων που είναι εξασφαλισμένη, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Διαχειριστική Αρχή αφενός και το κεντρικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Έτσι σήμερα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών ζητημάτων αλλά και των γενικότερων ελέγχων, βρισκόμαστε κυριολεκτικά μπροστά σε μια νέα σελίδα για την υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου.

Αρχαιο θεατρο κοινοχρηστος χωρος (3)

Προχωράνε οι κατεδαφίσεις

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Εφορεία και δήμος, προχωράμε στο θέμα των κατεδαφίσεων στην ανατολική πλευρά του θεάτρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται από το Δήμο, οι διαδικασίες και για την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του Κοινόχρηστου Χώρου μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο, το περίφημο πλέον ΚΧ 867 Γ, που περικλείεται από τις οδού Βενιζέλου, Απόλλωνος, Υδρας και Παπαναστασίου.

7 εκατ. για τις απαλλοτριώσεις

Ο Δήμος έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για τις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις. Οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, θα θέλαμε να είναι πιο γρήγοροι ρυθμοί,  αλλά αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί τις εγκρίσεις τριών υπουργείων, του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης.

© LARISSANET.GR. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο larissanet.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Διαβάστε επίσης: