Οικονομία » Έτσι θα είναι το Open Mall στη Λάρισα
ΟΙ ΜΑΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ

Έτσι θα είναι το Open Mall στη Λάρισα

Έτσι θα είναι το Open Mall στη Λάρισα

Οι οδοί Φιλελλήνων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών, Πόρου και η Ερμού θα δεχθούν παρεμβάσεις

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Είναι ίσως το πρότζεκτ που μαζί με τα έργα που τώρα υλοποιούνται στην πόλη αναμένεται να αλλάξουν όλη την όψη του κέντρου της Λάρισας. Η πόλη θα δείχνει και θα είναι πιο σύγχρονη και πιο ομοιόμορφη σε κατασκευές και προσόψεις. Ο λόγος γίνεται για την υλοποίηση του Οpen Mall στο κέντρο της Λάρισας που θα βοηθήσει και στην εμπορική κίνηση. Οι πρώτες εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σας παρουσιάζει σήμερα η Larissanet, αν και δεν είναι σε τελικό στάδιο εντυπωσιάζουν, καθώς δείχνουν ένα άλλο διαφορετικό κέντρο με τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Οι οδοί Φιλελλήνων, Βενιζέλου, Ανδρούτσου, Λαπιθών, Πόρου, πάροδος Ερμού φαίνεται να είναι και αυτές που θα γίνουν οι παρεμβάσεις, που στόχο έχουν την αναβάθμιση της ελκυστικότητας της περιοχής, μέσω υιοθέτησης και χρήσης έξυπνων εφαρμογών και ενεργειών προώθησης και προβολής. Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής συνολικού προϋπολογισμού 1.900.000 € από το Δήμο και τον Εμπορικό Σύλλογο. Η παρέμβαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ο φάκελος θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτέμβρη ή στα τέλη Οκτώβρη αν τελικά δοθεί παράταση.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου αποτελεί η συμμετοχή τουλάχιστον πενήντα εμπορικών επιχειρήσεων με ισόγεια καταστήματα και πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης, τα οποία αποτελούν τουλάχιστον το 70% του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης.

«Είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει πολύ τον εμπορικό κόσμο της πόλης και θα δώσει στην πόλη μια άλλη αισθητική», υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Βελτίωση μικροκλίματος μέσω παρεμβάσεων σκίασης στις οδούς Βενιζέλου και Ανδρούτσου και μικρών υδάτινων νησίδων στις συμβολές των πεζοδρόμων

Οι παρεμβάσεις εντυπωσιάζουν

Από τις πρώτες φωτορεαλιστικές εικόνες παρατηρεί κανείς ότι όποια εμπορικά καταστήματα επιλέξουν να μπουν στο πρόγραμμα (θα πρέπει να είναι ή να γίνουν μέλη του ΕΣΛ) χωρίς καμιά επιβάρυνση θα αλλάξουν ταμπέλες και τέντες (μια κεντρική και μια στα πλάγια του καταστήματος) έχοντας μια πραγματικά ενιαία και ομοιόμορφη εικόνα. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που παρουσιάζει ένα σχέδιο που δείχνει πως οι ταμπέλες θα μπορούσαν να είναι σε ένα πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου. Πάντως εξετάζεται και σε τι βαθμό μπορούν να αλλάξουν οι προσόψεις των καταστημάτων.

41479948_476270046219420_6725692286140678144_n

Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η παρέμβαση που θα γίνει στο πεζοδρομημένο τμήμα της Βενιζέλου και στην Ανδρούτσου. Εκεί βλέπουμε σκίαστρα τα οποία θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος κυρίως τους θερμούς μήνες του χρόνου. Επίσης, θα δούμε την δημιουργία μικρών υδάτινων νησίδων στις συμβολές των πεζοδρόμων. Οι παρεμβάσεις θα έχουν στόχο  την αναβάθμιση – ανάδειξη της παρόδου Ερμού και ένταξής της στον ιστό των πεζοδρόμων. Τέλος, θα υπάρξει προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης καθώς και συστημάτων παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες).

Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο και ιδίως οι αρχιτεκτονικές λύσεις για τη σκίαση και τη βελτίωση του μικροκλίματος θα προκύψουν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ανοιχτή διαβούλευση.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν:

Εμπορικές επιχειρήσεις με ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης.

Επιπροσθέτως μπορούν να συμμετάσχουν οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

- εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όροφο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής των ισόγειων αυτών εμπορικών επιχειρήσεων

- λοιπές επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά ιατρεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι – θέατρα, κέντρα αισθητικής)

- κενά ισόγεια εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του συνολικού αριθμού των ωφελούμενων επιχειρήσεων

Δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη δράση.

Η προβολή του Open Mall

Είναι πολύ βασικό πέρα από την δημιουργία του ο Δήμος Λαρισαίων αλλά και Εμπορικός Σύλλογος να δουν πως αυτό το πρότζεκτ θα προβληθεί ώστε να καταστεί βιώσιμο και να κερδίσει τους Λαρισαίους αλλά και άλλους επισκέπτες εκτός πόλης.

Η προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής θα περιλαμβάνει:

Συστήματα/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης πιστότητας και επιβράβευσης, διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή της εμπορικής  περιοχής, προμήθεια κοινού εξοπλισμού διακόσμησης εξωτερικού χώρου, δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.λπ.

Συζητιέται να υπάρξει εκπτωτική κάρτα για όσους επισκεφτούν το Open Mall. Μπαίνοντας στο νέο χώρο θα μπορεί κανείς να απολαύσει και να παρακολουθήσει events και εκδηλώσεις. Ο ΕΣΛ ζήτησε από το Δήμο Λαρισαίων να δει τις δυνατότητες που έχει για αύξηση των θέσεων πάρκινγκ στο κέντρο ώστε οι επισκέπτες να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μάλιστα έχουν προταθεί και κάποιες λύσεις που ήδη εξετάζονται.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι Δήμος και ΕΣΛ συνεχίζουν να εργάζονται προς την σωστή κατεύθυνση. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται  συνάντηση με τους εμπόρους της Βενιζέλου.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: