Άρθρα » Με καθαρά Αυτοδιοικητικά κριτήρια*

Με καθαρά Αυτοδιοικητικά κριτήρια*

Με καθαρά Αυτοδιοικητικά κριτήρια*

Γράφει ο ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος

Πρ. Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, Επικεφαλής Νέας Λάρισας, Δημοτικός Σύμβουλος

Η Αυτοδιοίκηση συνεχίζει το δύσκολο και γεμάτο εμπόδια ταξίδι της για την Ιθάκη.

Και η επόμενη «δοκιμασία της» είναι να περάσει «τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» (τις Βουλευτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές).

Εκεί που είχε αναθαρρήσει ότι, μόνη της με το πλήρωμά της θα αποφασίσει για την τύχη της, οι «κομματικές Σειρήνες»  προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να οδηγήσουν το πλοίο σε κείνους που πολιτικά, θεσμικά και οικονομικά απομυζούν την Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα. Και την περιφέρουν ως «λάφυρο» μία νύχτα κάθε 4 χρόνια ενώ, το άλλο πρωί την αποστρέφονται.

Ξεχνώντας τις υποχρεώσεις απέναντί της.

Τους, από χρόνια,  χρωστούμενους πόρους που εκείνοι παρακρατούν επί χρόνια ενώ τους εισπράττουν ως κρατικοί Αργυραμοιβοί για λογαριασμό της από το λαό. Και τις αρμοδιότητες που ξεφορτώνονται ως κεντρική εξουσία στην πλάτη της δίνοντας όμως ακάλυπτες επιταγές (δίχως πόρους).

Ο λαός αλήθεια, θα αντέξει να αντισταθεί σε όλους αυτούς τους «μνηστήρες» που εμφανίζονται «ρωμαλέοι και πλούσιοι» αλλά με «αρπακτική « διάθεση να διεκδικήσουν το «θρόνο της»; Σε όλους αυτούς που ως φωτοβολίδες εμφανίζονται ως ο πιο κατάλληλος «μνηστήρας» για να κυβερνήσει το Δήμο (Λαό) και να αναβαθμίσει την πόλη;

Ποιο αλήθεια είναι το «πρόκριμα» στις τοπικές εκλογές;

Η επιβεβαίωση του «ισχυρού κομματικού αρχηγού»;

Το «πρόκριμα» για την επόμενη Κυβέρνηση;

Οι κομματικοί πανηγυρισμοί βάζοντας τις πολύχρωμες σημαιούλες στον τηλεοπτικό χάρτη το βράδυ των εκλογών;

Η επικράτηση των «δικών μας» έναντι των «δικών τους»;

Η μήπως, απέναντι σε όλα αυτά, ο αναβαθμισμένος ρόλος των κομμάτων (συστατικών της Συνταγματικής μας Δημοκρατίας) με στόχευση – στήριξη προσώπων και σχημάτων που χωρίς να τα ποδηγετούν εκφράζονται πολιτικά και υπηρετούν αυθεντικά την τοπική κοινωνία;

Ποιο αλήθεια είναι το «διακύβευμα» στις τοπικές εκλογές για την πόλη και την τοπική κοινωνία;

Ένας διχαστικός προεκλογικός βερμπαλισμός που θα αναλωθεί με τσιτάτα σε ζητήματα ατζέντας που δεν θα έχουν σχέση άμεση με τα τοπικά καυτά ζητήματα των πολιτών;

Ένας δημοτικός «λαβύρινθος» στον οποίο τα αμιγώς κομματικοποιημένα σχήματα και πρόσωπα θα περιφέρονται αδιέξοδα οδηγώντας την πόλη σε εσωστρέφεια, διχασμό και οπισθοδρόμηση;

Η μήπως απέναντι σ’ αυτά, αξίζει ο Δήμος (Λαός) να ξεχωρίσει «την Ήρα από το Στάρι» ; Τις τοπικές εκλογές από τις Εθνικές και τις Ευρωεκλογές; Και να αποφασίσει για την τοπική του τύχη, το τοπικό του μέλλον; Με καθαρά Αυτοδιοικητικά κριτήρια να χαράξει την επόμενη μέρα.

Σε μία επόμενη μέρα στο Δήμο που μπορεί να «ακουμπήσει» για τα προβλήματα της ζέουσας καθημερινότητάς του; Που η τοπική πολιτική για τα προβλήματά του θα είναι διεκδικητική, αποτελεσματική, ακόμα και ρηξικέλευθη αν απαιτείται;

Η «επικαλούμενη» Ενότητα από κάποιους, δεν είναι και η «επιζητούμενη».

Η «επικαλούμενη» εξυπηρετεί μικρόνοους, ιδιοτελείς στόχους. Είτε κομματικούς είτε προσωπικούς.

Η «επιζητούμενη» όμως ενότητα είναι εκείνη που είναι απαλλαγμένη από τα όποια «δεσμά και εξαρτήσεις». Είναι εκείνη που στηρίζεται στη σύγκλιση, στη σύνθεση, στη συμμετοχή, στον ανοιχτό διάλογο για τη συνδιαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου.

Είναι εκείνη η Ενότητα που αφορά το σύνολο των Δημοτών χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι εκείνη που φέρνει κοντά Δημότες που μπορεί να έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες αλλά, η συνδιαμόρφωση ενός κοινού Αξιακού Κώδικα διαλύει την «κομματική Βαβέλ» και τη μετατρέπει  σε «δημοτική κοινή ομιλούσα» για το μέλλον της πόλης, του Δήμου, των Δημοτών και κυρίως, των νέων ανθρώπων που θέλουμε να επαναπατριστούν μετά τις σπουδές τους στη γενέθλια πόλη τους.

Είναι εκείνη η Ενότητα που – ειδικά σε μία πόλη σαν τη Λάρισα μας- δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία Κοινωνική αναφορά και συνοχή που η Ξένια εξωστρέφεια της θα αγκαλιάζει όλους όσους θέλουν να ζήσουν σ’ αυτήν. Και αυτό στη συνέχεια να δημιουργεί και μία αναπτυξιακή δυναμική με προστιθέμενη αξία στον παραγωγικό ιστό της πόλης μας.

Όλα αυτά πρέσβευε από την αρχή της παρουσίας της η Νέα Λάρισα. Και αυτά προσπάθησε στην πράξη να εφαρμόσει στη θητεία αυτή από τη θέση της Αντιπολίτευσης που της εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. «Μικρής» αντιπολίτευσης που εμείς θελήσαμε να την κάνουμε στην πράξη «Μείζονα». Και πιστεύω – γιατί αυτό εισπράττουμε ως κοινή διαπίστωση- ότι καταφέραμε αρκετά και διακριτά. Μέσα από μία εντελώς διαφορετικής νοοτροπίας άσκηση μίας δημιουργικής αντιπολίτευσης. Οξύτατης αλλά απόλυτα τεκμηριωμένης άποψης  όπου χρειαζόταν και, επαινετικής στάσης σε θετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες χωρίς μικροπολιτικούς εγωισμούς και υπολογισμούς.

Είναι ακριβώς και ότι προσωπικά με εκφράζει. Γι’ αυτό και η συνέχεια δεν μπορεί να είναι διαφορετική.

Όσοι προτάσσουν άλλες προτεραιότητες προσωπικές ή, κομματικές, όσοι έχουν μετανιώσει και απέκτησαν κομματικές αγκυλώσεις και κομματική μυωπία προτάσσοντας την κομματική ενότητα από την ενότητα της πόλης και της τοπικής κοινωνίας προφανώς και οι αναζητήσεις μας με δική τους ευθύνη δεν θα είναι κοινές.

Με όσους εμφορούνται από τις μοναδικές αξίες του Δήμου (Λαού) που υπηρετούν πρώτιστα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της πόλης προφανώς και η συμπόρευση αποτελεί «ανοιχτό δρόμο συνεργασίας».

Άλλωστε, εκ της απλής αναλογικής είναι δεδομένο ότι οι Δημοτικές παρατάξεις θα είναι υποχρεωμένες να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν ενδυναμώνοντας τη στόχευση. Είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Είμαι βέβαιος ότι η «Πηνελόπη» (Λάρισα) θα αντισταθεί. Και ο «Οδυσσέας» θα φτάσει στην Ιθάκη και θα την απαλλάξει από τους επίβουλους «μνηστήρες».

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: