Υγεία » Καρκίνος θυρεοειδούς και χειρουργική αντιμετώπιση*

Καρκίνος θυρεοειδούς και χειρουργική αντιμετώπιση*

Καρκίνος θυρεοειδούς και χειρουργική αντιμετώπιση*

Γράφει ο δρ Φώτης Μάντζος

mantzos photo

Γενικός Χειρουργός

Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Χειρουργικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

Ο καρκίνος, ως άκουσμα και μόνο, προκαλεί δικαιολογημένα φόβο και ανασφάλεια στον άνθρωπο. Όμως ο καρκίνος θυρεοειδούς διαφέρει σημαντικά από άλλες μορφές καρκίνου, διότι με την κατάλληλη αντιμετώπιση η ίαση είναι  εφικτή.

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες κυρίως άνω των 60 και παρουσιάζεται είτε ως ψηλαφητή σκληρία είτε ως υπερηχογραφικό εύρημα. Διάγνωση τίθεται με βιοψία  δια λεπτής βελόνης.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου θυρεοειδούς,  έχουν πολύ καλή πρόγνωση, ιδίως όταν η αντιμετώπισή τους είναι η δέουσα. Αυτή δε συνίσταται στη σωστή χειρουργική επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή και κατά περίπτωση κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός) και  συνήθως μετεγχειρητική χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου.

Όσον αφορά τη χειρουργική επέμβαση για τον  καρκίνο θυρεοειδούς, οποιαδήποτε άλλη επέμβαση πέραν της προαναφερθείσας, είναι ελλιπής και δεν θα πρέπει να γίνεται. Αυτή καθαυτή η επέμβαση (ολική θυρεοειδεκτομή και ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός) είναι ένα ειδικό χειρουργείο, που θα πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργούς που γνωρίζουν αυτό το είδος της επέμβασης.

Ένα μη πλήρες χειρουργείο (υφολική θυρεοειδεκτομή χωρίς λεμφαδενικό καθαρισμό) απαιτεί επανεπέμβαση  με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών η δε μη σαφής γνώση του εξειδικευμένου αυτού χειρουργείου, μπορεί να έχει ανεπιθύμητα έως και καταστροφικά αποτελέσματα.

Συνοψίζοντας, ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται με επιτυχία, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τον ασθενή, που όμως προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία από τον θεράποντα ιατρό.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: