Λάρισα » «Εμφανής η προσπάθεια υποκλοπής της ιστορίας ΠΑΣΟΚ»
Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗ LARISSANET

«Εμφανής η προσπάθεια υποκλοπής της ιστορίας ΠΑΣΟΚ»

«Εμφανής η προσπάθεια υποκλοπής της ιστορίας ΠΑΣΟΚ»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

«Υποκριτικές και καιροσκοπικές» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την 44η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για εμφανή προσπάθεια υποκλοπής της ιστορίας του. Παράλληλα, δίνει τη δική του απάντηση στις προσκλήσεις που απευθύνουν κυβερνητικά στελέχη για τη συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου».

Ο κ. Μπαργιώτας σχολιάζει την παραμονή του «δίδυμου» Ανδρέα Ξανθού – Παύλου Πολάκη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε ότι αφορά το Κίνημα Αλλαγής αναφέρεται στην ανάγκη «ισχυρής εντολής στις εκλογές». «Το ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί ήδη τον τρίτο, ισχυρό πολιτικό πόλο. Η εκλογική του ενίσχυση θα αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Ο Λαρισαίος βουλευτής σκιαγραφεί τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών και κλείνοντας επισημαίνει ότι προσωπικό στόχος του είναι να συνεχίσει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αναλυτικά, όλη η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μπαργιώτα:

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και πέρα από τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής δεν έλειψαν οι θετικές δηλώσεις για την επέτειο και από την πλευρά μελών της Κυβέρνησης. Πώς το σχολιάζετε;

Η ίδρυση και επικράτηση του ΠΑΣΟΚ σφράγισε την μεταπολίτευση. Παρά τα λάθη και τις αστοχίες, το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στην Ευρώπη, την εποχή που τα υπόλοιπα Βαλκάνια κατέρρεαν. Εκδημοκρατισμός, εθνική συμφιλίωση, Ευρώπη, ευρώ, σταθερή- μέχρι το 2004- ευημερία. Όλα αυτά τα χρόνια η «παραδοσιακή αριστερά», όπως την αποκαλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν σταθερά εχθρική απέναντι σε κάθε μεταρρύθμιση και αλλαγή. Οι σημερινές δηλώσεις των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτικές και καιροσκοπικές. Προσπαθούν να προσεταιριστούν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ αυτοί που το πολεμούν ακόμη και σήμερα. Αυτοί που έδωσαν συγχωροχάρτι στην καραμανλική διακυβέρνηση της χρεοκοπίας. Η προσπάθεια υποκλοπής είναι εμφανής. Όμως, δεν ζούμε σε χώρα Λωτοφάγων.

Πώς απαντάτε στις προσκλήσεις που απευθύνουν υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερα τμήματα της Κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση «προοδευτικού μετώπου»; Υπάρχει περιθώριο διαλόγου με το κυβερνών κόμμα;

Ο εθνολαϊκισμός, βασικό στίγμα της σημερινής κυβέρνησης, δεν έχει καμία σχέση με την προοδευτική παράταξη ιστορικά. Ούτε ο κ. Καμμένος και η κ. Παπακώστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία εφευρίσκοντας τεχνάσματα. Δεν έχει αναστολές. Οι γερμανοτσολιάδες σήμερα γίνονται «προοδευτικοί σύμμαχοι». Έτσι, στήνεται ένα καινούριο σκηνικό διχασμού. Οι  τακτικές των μετώπων δε μας βρίσκουν σύμφωνους. Η χώρα δεν χρειάζεται αναζωπύρωση του διχασμού και εμφύλιο.  Έχει ανάγκη από ηρεμία, μετριοπάθεια και εθνική συνεννόηση. Για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση -συζήτηση με όλους-, βασική προϋπόθεση είναι η στρατηγική ήττα του εθνολαϊκισμού, της κυβέρνησης των μεγάλων ψεμάτων και των ελάχιστων έργων. Mετά τις εκλογές, ένα ισχυρό ΚΙΝ.ΑΛ. θα ανατρέψει το κλίμα της σύγκρουσης και του διχασμού.

Είσαστε υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πώς είδατε την παραμονή του «δίδυμου» Ανδρέα Ξανθού – Παύλου Πολάκη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας;

Ίδια γεύση. Ο ανασχηματισμός συνολικά υπήρξε μια έμμεση παραδοχή ήττας. Η κυβέρνηση έχει χάσει την πολιτική πρωτοβουλία. Μέχρι τις εκλογές, θα σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις. Στην υγεία τα πράγματα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Τα νοσοκομεία βρίσκονται διαρκώς στην κόψη του ξυραφιού, ενώ η πρωτοβάθμια διαλύεται οριστικά με τις ολέθριες επιλογές που η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση. Η ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, η ανασύσταση ενός ενιαίου, δημόσιου συστήματος υγείας με ελεύθερη πρόσβαση θα πρέπει δυστυχώς να περιμένει. Το δίδυμο Πολάκη – Ξανθού προσπαθεί να συνδυάσει περικοπές με ρουσφετολογικές πολιτικές. Το αποτέλεσμα είναι ένα ΕΣΥ όλο και πιο φτωχό και αναποτελεσματικό.

Με ποιες βασικές θέσεις και στοχεύσεις εισέρχεται το Κίνημα Αλλαγής στη νέα πολιτική περίοδο, για την οποία πολλοί πιστεύουν πως είναι και εκλογική;

Το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί την ανασύσταση της μεγάλης, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τον καταλύτη μιας νέας εποχής. Φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε νέες δυνάμεις, νέους ανθρώπους σε ένα εντελώς καινούριο πλαίσιο, μακριά από τις στρεβλώσεις που κηλίδωσαν την μεταπολίτευση, οδήγησαν στην χρεοκοπία και, δυστυχώς, συμπυκνώνονται στην κυβερνητική πρακτική της κυβέρνησης της αριστεράς. Ονειρευόμαστε ένα νέο δημόσιο τομέα με διαφάνεια, αξιολόγηση και σύγχρονο management. Μια νέα, αποτελεσματική πολιτική για τους αγρότες, που θα ενισχύει τις ομάδες παραγωγών, τους νέους και την καινοτομία, ένα σύγχρονο ΕΣΥ. Επιδιώκουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε υγιή θεμέλια, με άξονα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για όλα αυτά, χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή στις εκλογές. Το ΚΙΝ.ΑΛ. αποτελεί ήδη τον τρίτο, ισχυρό πολιτικό πόλο. Η εκλογική του ενίσχυση θα αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων.

Ποια – κατά τη γνώμη σας – θα πρέπει να είναι η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής ενόψει Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών; Υπάρχουν περιθώρια συμμαχιών και προς ποιες κατευθύνσεις;

Όλες τις μεγάλες τομές στην αυτοδιοίκηση, τις οραματίστηκαν και τις εφάρμοσαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, με πρόσχημα την εφαρμογή της απλής αναλογικής η κυβέρνηση επέβαλε έναν νόμο που συνειδητά ενισχύει τις διαλυτικές τάσεις και αποθαρρύνει τις συνεργασίες. Συνειδητά επιδιώκει την πολυδιάσπαση. Στόχος -μεταξύ άλλων- είναι η ισχυρή παρουσία του ΚΙΝ.ΑΛ. στους δήμους και τις περιφέρειες. Το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει όλους τους συνδυασμούς που προέρχονται ή θα δημιουργηθούν από τα σπλάχνα του. Ενθαρρύνει  πρωτοβουλίες που προέρχονται από ακηδεμόνευτους, προοδευτικούς πολίτες. Είμαστε ανοιχτοί σε ουσιαστικές πολιτικές συγκλίσεις στη βάση προγραμματικών συμφωνιών και μιας ειλικρινούς, ισότιμης συμμέτοχης. Τα όργανα του κινήματος θα αποφασίσουν σύντομα για τα πρόσωπα και τις επιμέρους συνεργασίες.

Κλείνοντας και σε ότι αφορά τα προσωπικά πολιτικά σας σχέδια, θα διεκδικήσετε την εκλογή σας στο Κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής στο ν. Λάρισας; Στα ενδιαφέροντά σας θα ήταν ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ανήκω σε εκείνους που πίστεψαν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός μεγάλου, ενιαίου, κεντροαριστερού πολιτικού σχήματος. Η δημιουργία και η ενδυνάμωση του ΚΙΝ.ΑΛ. οφείλεται –αισθάνομαι- και στην δική μου συνεισφορά. Για μια νέα πορεία, όπως την οραματίζεται το ΚΙΝ.ΑΛ., πιστεύω πως χρειάζονται νέοι άνθρωποι από την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, για να σηκώσουν το βάρος της εξόδου από την κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που άφησα μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Αυτός είναι ο λόγος που επιθυμώ να συνεχίσω. Δεν επιδιώκω να εκλεγώ «σώνει και καλά» κάπου. Δεν βλέπω την πολιτική ως επάγγελμα. Με ενδιαφέρει η υγεία και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη, επειδή χρόνια την υπηρετώ από μέσα. Φιλοδοξία μου είναι να δουλέψω για αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: