Πολιτισμός » Γιορτάζει τα 15χρονα το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας
ΩΔΕΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γιορτάζει τα 15χρονα το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας

Γιορτάζει τα 15χρονα το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας

Το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας ιδρύθηκε το 2003 στη Νέα Πολιτεία του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για Ίδρυμα Αναγνωρισμένο από το Κράτος και παρέχει όλους τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών. Ξεκινώντας με μικρό αριθμό μαθητών και καθηγητών, σύντομα αναπτύχθηκε στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης -μετά το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας- με δυναμικό στην παρούσα φάση 450 μαθητών και 35 εργαζομένων (ανθρώπων με γνώση, εμπειρία και διάθεση προσφοράς στο χώρο της μουσικής). Στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί μια εκπαιδευτική μονάδα, που κατάφερε με υψηλό επίπεδο παροχής γνώσεων να σταθεί αντάξιο και ισάξιο με ιδρύματα που διανύουν μακράν ιστορία στο χώρο της μουσικής παιδείας σε όλους τους τομείς (κλασσική, παραδοσιακή, σύγχρονη, λαϊκή μουσική).

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (3)

Αποφοιτήσαντες πτυχιούχοι και διπλωματούχοι  -περί τους 250- σταδιοδρομούν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και στο ίδιο το Ωδείο στο οποίο έλαβαν τις μουσικές τους γνώσεις.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου, το Σ.Ω.Λ. δημιούργησε πληθώρα μαθητικών συνόλων, προκειμένου οι μαθητές του να αποκτήσουν ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία στη μουσική πράξη.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ (1)

Τα σύνολά μας:

♪ Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής  

♪ Φυτώριο Παιδικής Χορωδίας

♪ Παιδική Χορωδία

♪ Μικτή-Νεανική Χορωδία

♪ Σύνολο Μικρών Κιθαριστών

♪ Σύνολο Κιθάρας “Solarpege”

♪ Παιδική Ορχήστρα “Solartino”

♪ Ορχήστρα Σ.Ω.Λ.

♪ Σύνολο Πνευστών

♪ Σύνολο Rock

♪ Σύνολο Musical

♪ Σύνολο Κρουστών τμήμα αρχαρίων

♪ Σύνολο Κρουστών τμήμα προχωρημένων

Με αυτά τα σύνολα οι μαθητές έχουν εμφανιστεί σε όλες τις διοργανώσεις του Δήμου Λαρισαίων όπου και όποτε τους έχει ζητηθεί, καθώς και έχουν λάβει μέρος σε συναυλίες και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, εκπροσωπώντας επάξια την πόλη της Λάρισας. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε συναυλίες σε συνεργασία με καταξιωμένους μουσικούς (Κωστή Κωνσταντάρα, Δημήτρη Δημόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Βασίλη Τενίδη, Γιώργο Νταλάρα, Κώστα Χατζή, κ.ά.)

ΑΣΤΕΡΙΑ & ΕΥΧΕΣ  by Kastanaras

Πέραν τούτου, το Σ.Ω.Λ. έχει διοργανώσει πληθώρα συναυλιών και εκδηλώσεων πολιτιστικού, κοινωνικού και γενικότερου ενδιαφέροντος με μετακλητούς αλλά και  καλλιτέχνες της πόλης μας:

Κουιντέτο Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Quator Tana (κουαρτέτο εγχόρδων από Γαλλία)

P. Heidsieck – H. Lamy,

Χριστίνα Πουλίτση – Φρίξος Μόρτζος,

Β. Αγροκώστα – Σ. Μαζέρα,

Ελ. Σκούρα – Βλ. Παπαγεωργίου, κ.ά.

καθώς και σεμινάρια φλάουτου επί δεκαετία , πιάνου, βιολιού, drums, κιθάρας, φωνητικής και χορωδιακής μουσικής, παρουσιάσεις καινούριων συγγραμμάτων που αφορούν την μουσική εκπαίδευση, θερινά σεμινάρια επί δεκαετία στην Ελλάδα αλλά και στην γειτονική Βουλγαρία σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους, κλπ.-σε συνεργασία με εγνωσμένης αξίας μουσικούς (Αντώνη Κοντογεωργίου, Δ.Καρακαντά, Adam Nussbaum, Νικολό Δημόπουλο, Φώτη Κουτσοθόδωρο, κ.ά.).

Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην πόλη, καθώς προστρέχει σε κάθε πρόσκληση και συνεργασία. Σύνολα μαθητικά ή καθηγητών του έχουν συμμετάσχει σε διοργανώσεις με τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Θεσσαλικό Θέατρο (εορτασμός 35 χρόνων Θεσσαλικού Θεάτρου), το Διαχρονικό Μουσείο (εορτασμός ενός έτους λειτουργίας, παγκόσμια ημέρα μουσείων, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, κ.ά.),το ειδικό σχολείο Λάρισας, Προσκόπους, Οδηγούς, τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας, την Μητρόπολη και άλλους φορείς της πόλης.

Στόχος του Σ.Ω.Λ. είναι η αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης που παρέχεται στους σπουδαστές που θέλουν να αναπτύξουν τις μουσικές τους δεξιότητες. Επίσης η ουσιαστική συνεργασία όλων των πολιτιστικών μουσικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής που ως αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία νέων πολιτιστικών μουσικών θεσμών για την πόλη με πρωτότυπες συμπαραγωγές και ξεχωριστές εκδηλώσεις ,με την συμβολή εξαίρετων μουσικών, ώστε να το αγκαλιάσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Ας μην ξεχνάμε πως στην πόλη μας δραστηριοποιούνται εκτός του Δημοτικού Ωδείου (το οποίο είναι και το αρχαιότερο και αναμφισβήτητα με μεγάλη ιστορία στον τόπο μας), άλλα πέντε Ωδεία και Μουσικές Σχολές, χωρίς να αναφερθούμε στους Πολιτιστικούς συλλόγους-στα οποία συμμετέχουν πολυάριθμοι πολίτες αναπτύσσοντας μία μουσική και πολιτιστική παιδεία η οποία αναζητά βήμα.

Ο Δήμος μας σε όλη αυτή την προσπάθεια μπορεί να γίνει ο πρωταγωνιστής στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, με τον συντονισμό των πολιτιστικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την υλική στήριξη συγκεκριμένων συμπαραγωγών που θα προκριθούν από τον Δήμο, μετά από την διαβούλευση και την συνεργασία όλων των φορέων.

Ταυτόχρονα το Σ.Ω.Λ. οραματίζεται μια ουσιαστική παρέμβαση στην πόλη της Λάρισας και στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζοντας να κάνει πράξη τις συναυλίες, τα σεμινάρια, τις διαλέξεις και τις παρουσιάσεις που προγραμματίζει και αφορούν όλο το φάσμα της μουσικής. Κύριος άξονας πάντα το  καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής, τόσο σπουδαστών, όσο και καθηγητών.

Info

Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας, Θεοφράστου 62 – 64, Νέα Πολιτεία, Λάρισα. Τηλ. 2410 670917. email: solconservatory@gmail.com

ΕΝΘΕΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε επίσης: