Λάρισα » «Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» στο ΔΩΛ

«Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» στο ΔΩΛ

«Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» στο ΔΩΛ

Εκδήλωση με θέμα «Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, 7/9/2018 και 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ιπποκράτης, Η αέναη επιστροφή».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνει τα εξής:

«Εισαγωγή στην Ιπποκρατική Συλλογή» – Γεράσιμος Ρηγάτος – Αμ. Επικ. Καθηγητής Ιατρικής και Επίτιμος Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών

Ιπποκρατική συλλογή ή ιπποκρατικό σώμα ονομάζεται το σύνολο των βιβλίων του Ιπποκράτη και κάποια των συνεργατών και μαθητών του. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε ακριβή αριθμό, καθώς οι εκδότες τα υπολογίζουν διαφορετικά είτε συνενώνοντας βιβλία ,είτε με το διαχωρισμό τους. Μετά την παρουσίαση της ιπποκρατικής συλλογής θα ακολουθήσει σύντομος ιστορικός σχολιασμός επίλεκτων έργων της, που αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξη της Ιατρικής.

Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος εργάστηκε σε νοσοκομείο επί 40 χρόνια, 26 από τα οποία ως διευθυντής Παθολόγος-Ογκολόγος. Είναι υφηγητής – άμισθος επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί με υποτροφία από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, με βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών και με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο Ιπποκρατικός Όρκος και η επίδρασή του στην Ελληνική Ιατρική Νομοθεσία και στις Διεθνείς Ιατρικές Διακηρύξεις» – Βασίλης Χατζηβασιλείου – Ιστορικός συγγραφέας – Νομικός

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει μέχρι σήμερα αναγνωρίσει ότι ο περίφημος Ιπποκρατικός Όρκος αποτελεί το πρότυπο και την πυξίδα της ιατρικής βιοηθικής και δεοντολογίας, μέσω του οποίου προβάλλεται η εξανθρωπισμένη ιατρική. Τόσο ο Ελληνικός Κώδικας της Ιατρικής Δεοντολογίας και ο Κώδικας Ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος ως και πλήθος άλλων ελληνικών νομοθετημάτων, όσο και ο Διεθνής Κώδικας Ιατρικής Ηθικής, οι Διακηρύξεις της Γενεύης του 1948 και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας καθώς και σειρά άλλων Διεθνών Διακηρύξεων, διαπνέονται σε βάθος από τις αρχές του Όρκου του Ιπποκράτη.

Ο κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ γεννήθηκε στην Κω. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πτυχίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.  Συνέγραψε την «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΩ. ΑΡΧΑΙΑ -ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ  ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ», που ο Δήμος της Κω εξέδωσε το 1990.  Για την ελληνόφωνη έκδοση αυτού του έργου του, που αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική καταγραφή της τοπικής ιστορίας της Κω, ο Βασίλης Χατζηβασιλείου τιμήθηκε με τον Χρυσούν Σταυρόν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.

Μουσική εκδήλωση : «Ο Όρκος του Ιπποκράτη» μελοποιημένος από τη Ράνια Τσοχατζή, τραγούδι ο Θοδωρής Κανάκης.

Η Ράνια Τσοχατζή είναι Πτυχιούχος και Διπλωματούχος πιανίστρια και αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας μετά από 19 χρόνια σπουδών. Ζει στη Λάρισα όπου είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών και διδάσκει στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια μουσικής στο 6ο & 29ο δημ. σχολ.

Συνθέτει δική της μουσική και έχει μελοποιήσει ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων ποιητών-Ελύτη, Βρεττάκου, Καβάφη, Ρίτσου κ.α –τα οποία έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς στο κοινό της Λάρισας.    Απέσπασε πολλά βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής για τις συνθέσεις και μελοποιήσεις της.

Επίσης ασχολείται και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.

Την Άνοιξη του 2018 μελοποίησε τον’’ Όρκο του Ιπποκράτη ‘’ και τον παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο ΔΩΛ –στο τραγούδι ο Θοδωρής Κανάκης- στην εκδήλωση με την Αιμοδοσία Γ.Ν. Λάρισας.

Συντονισμός της εκδήλωσης : Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του  Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Διαβάστε επίσης: