Πολιτισμός » «Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» (φωτ.)
«ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ-Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ»

«Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» (φωτ.)

«Το έργο και ο όρκος του Ιπποκράτη» (φωτ.)

Φωτό: Tsantopoulos

Τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων με τίτλο «Ιπποκράτης-Η αέναη επιστροφή» με τη… σκυτάλη να παραχωρείται στο ΔΩΛ, εκεί που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Το έργο και ο Όρκος του Ιπποκράτη».

Αρχικά μίλησε ο κ. Γεράσιμος Ρηγάτος, Αμ. Επικ. Καθηγητής Ιατρικής και Επίτιμος Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Εισαγωγή στην Ιπποκρατική Συλλογή» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Ιπποκρατική συλλογή ή ιπποκρατικό σώμα ονομάζεται το σύνολο των βιβλίων του Ιπποκράτη και κάποια των συνεργατών και μαθητών του. Δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε ακριβή αριθμό, καθώς οι εκδότες τα υπολογίζουν διαφορετικά είτε συνενώνοντας βιβλία ,είτε με το διαχωρισμό τους.

Το βυζαντινό λεξικό Σούδα (που αποκαλεί την ιπποκρατική συλλογή «θεού φωνάς») αναφέρει 64 βιβλία, αλλοι όμως τα μετρούν ως 53 και άλλοι ως 72. Ο Αριστ. Π. Κούζης, καθηγητής ιστορίας της Ιατρικής και πολυγράφος συγγραφέας διακρίνει τα βιβλία της ιπποκρατικής συλλογής σε 12 τάξεις:

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (5)

1) Γενικά: Όρκος, Νόμος, Περί ευσχημοσύνης κ.λπ. (σύνολο 8) αναφερόμενα στην Ηθική, τη Δεοντολογία και τη φιλοσοφία της Ιατρικής.

2) Ανατομία-Φυσιολογία: Περί ανατομής, Περί καρδίης, Περί αδένων κ.ά. (σύνολο 8) αναφερόμενα στην υποδομή και την εισαγωγή της Ιατρικής.

3) Διαιτητική: Περί τροφής, Περί διαίτης, Περί διαίτης υγιεινής (σύνολο 3).

4) Παθολογία: Περί αέρων, υδάτων, τόπων, Περί χυμών, Περί κρίσεων κ.λπ. (σύνολο 6).

5) Προγνωστικά: Προγνωστικόν, Κωακαί Προγνώσιες, Προρρητικός (σύνολο 3).

6) Ειδική Νοσολογία: Περί επιδημιών, Περί παθών, Περί νούσων, Περί Ιερής νούσου κ.λπ. (σύνολο 6).  Ειδικός σχολιασμός στο «Περί Ιερής νούσου».

7) Θεραπευτική: Περί διαίτης οξέων, Περί υγρών χρήσιος (σύνολο 2).

8) Χειρουργική: Περί ελκών, Περί αιμορροΐδων, Περί συρίγγων κ.λπ. (σύνολο 8).

9) Οφθαλμολογία: Περί όψιος (σύνολο 1).

10) Μαιευτική-Γυναικολογία: Περί παρθενίων,  Περί γυναικείων, Περί αφόρων (σύνολο 7).

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (4)

11) Παιδιατρική: Περί οδοντοφυίης (σύνολο 1).

12) Ποικίλα -Νόθα: Επιστολαί.  Επιβώμιος κλπ. (σύνολο 4).

Μετά την παρουσίαση της ιπποκρατικής συλλογής ακολούθησε σύντομος ιστορικός σχολιασμός επίλεκτων έργων της, που αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξη της Ιατρικής.

Ο κ. Βασίλης Χατζηβασιλείου, Ιστορικός συγγραφέας-Νομικός, μίλησε με θέμα «Ο Ιπποκρατικός Όρκος και η επίδρασή του στην Ελληνική Ιατρική Νομοθεσία και στις Διεθνείς Ιατρικές Διακηρύξεις»:

«Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει μέχρι σήμερα αναγνωρίσει ότι ο περίφημος Ιπποκρατικός Όρκος αποτελεί το πρότυπο και την πυξίδα της ιατρικής βιοηθικής και δεοντολογίας, μέσω του οποίου προβάλλεται η εξανθρωπισμένη ιατρική. Τι είναι όμως ο Ιπποκρατικός Όρκος; Είναι πρώτον ένα συμβόλαιο μεταξύ δασκάλου και  μαθητή και δεύτερον ένας ηθικός κανόνας, που ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του γιατρού προς τον ασθενή. Το αξιοσημείωτο  μάλιστα του Όρκου είναι ότι πλαισιώνεται από έξι απαγορεύσεις, που τον καθιστούν ιδιαίτερα αξιοσέβαστο απέναντι στους σύγχρονους θεράποντες της υγείας.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (3)

Τόσο ο Ελληνικός Κώδικας της Ιατρικής Δεοντολογίας και ο Κώδικας Ασκήσεως του Ιατρικού Επαγγέλματος ως και πλήθος άλλων ελληνικών νομοθετημάτων, όσο και ο Διεθνής Κώδικας Ιατρικής Ηθικής, οι Διακηρύξεις της Γενεύης του 1948 και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας καθώς και σειρά άλλων Διεθνών Διακηρύξεων, στις οποίες θα αναφερθώ και θα αναλύσω με συντομία στην ομιλία μου, διαπνέονται σε βάθος από τις αρχές του Όρκου του Ιπποκράτη.

Με τις βασικές διδαχές του Ιπποκρατικού Όρκου εναρμονίζονται παγκοσμίως όλα σχεδόν τα ιατρικά νομοθετήματα. Γι αυτό και το χρέος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των φορέων διαφύλαξης και προβολής της Ιπποκρατικής Ιδέας συνίσταται στο να δίνουμε καθημερινά, πειστικά, μεθοδικά και συγκροτημένα τη μάχη, ώστε η καθολικότητα  των ηθικών κανόνων του Ιπποκρατικού Όρκου και η βαθύτατα εξανθρωπισμένη Ιπποκρατική Ιατρική να συνεχίσουν να καθοδηγούν ακλόνητα ολόκληρη την Ανθρωπότητα».

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ο Όρκος του Ιπποκράτη» μελοποιημένος από τη Ράνια Τσοχατζή και τραγούδησε ο Θοδωρής Κανάκης.

Συντονισμός της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του  Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (2)

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (1)

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (7)

Διαβάστε επίσης: