Λάρισα » Π.Γ.Ν.Λ.: 40.000 εξετάσεις σε 10 χρόνια στον μαγνητικό (φωτ.)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ

Π.Γ.Ν.Λ.: 40.000 εξετάσεις σε 10 χρόνια στον μαγνητικό (φωτ.)

Π.Γ.Ν.Λ.: 40.000 εξετάσεις σε 10 χρόνια στον μαγνητικό  (φωτ.)

Με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων από την εγκατάσταση και λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου 3Tesla στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας (ΠΓΝΛ) διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ακτινολογίας – Ιατρικής Απεικόνισης ημερίδα το πρωί της Παρασκευής, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.
Ο Μαγνητικός Τομογράφος του ΠΓΝ Λάρισας είναι ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος υψηλού μαγνητικού πεδίου (3Tesla) που εγκαταστάθηκε το 2008 σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Το εργαστήριο παρέχει εδώ και μία δεκαετία προηγμένες διαγνωστικές υπηρεσίες στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και αποτελεί κέντρο αναφοράς για την απεικόνιση σε όλη την Θεσσαλία. Επιπρόσθετα, έχει συμβάλλει στην ερευνητική μελέτη παθήσεων με εξειδικευμένες τεχνικές με έμφαση κυρίως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, το Μυοσκελετικό, το Μαστό καθώς και παθήσεις νεογνών και παίδων. Η ογκολογική απεικόνιση έχει ενισχυθεί διαγνωστικά με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας, κυρίως για τον εγκέφαλο και το μαστό και έχει προγραμματισθεί η επέκτασή του στον προστάτη.

Φεζουλίδης 2

 

Μαγνητικός 5

Για το πόσο βοήθησε 10 χρόνια τώρα ο μαγνητικός τομογράφος μίλησε ο Καθηγητής Διαγνωστικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωάννης Φεζουλίδης. «Όταν εγκαταστάθηκε είχαμε μεγάλες προσδοκίες οι οποίες δικαιώθηκαν κοιτάζοντας 10 χρόνια μετά. Αυτός ο μαγνητικός τομογράφος έχει υποστηρίξει δυνατά την εκπαίδευση και στους φοιτητές ιατρικής, αλλά και σε γιατρούς που εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 40.000 εξετάσεις ασθενών από το συγκεκριμένο μηχάνημα στα πρωινά και απογευματινά ιατρεία», σημείωσε o καθηγητής. Υποστήριξε ότι το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκε μια τριετή συντήρηση του μηχανήματος που θα το βοηθήσει να συνεχίσει την λειτουργία του. Όμως ξεκαθάρισε ότι το τμήμα χρειάζεται τουλάχιστον ακόμη ένα μαγνητικό τομογράφο νέας τεχνολογίας για να βοηθηθεί το έργο του τμήματος.

Μαγνητικός 2

Μαγνητικός 4

Φεζουλίδης

Η θεματολογία των ομιλιών περιελάμαβανε ένα σύντομο απολογισμό της λειτουργίας του Μαγνητικού Τομογράφου, μια πιο αναλυτική αναφορά σε επιμέρους διαγνωστικές οντότητες και πως αυτές μπορούν να προσπελασθούν διαγνωστικά με τη σύγχρονη τεχνολογία καθώς και τις προοπτικές επέκτασης και αναβάθμισης των υπηρεσιών στο κοντινό μέλλον.

Μαγνητικός 3

Διαβάστε επίσης: