Βιβλίο » Φιγούρες σε νεκρό τοπίο (Κάπου στον Κόκκινο Πλανήτη)*
ΔΙΗΓΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

Φιγούρες σε νεκρό τοπίο (Κάπου στον Κόκκινο Πλανήτη)*

Φιγούρες σε νεκρό τοπίο (Κάπου στον Κόκκινο Πλανήτη)*

Γράφει ο Θανάσης Μάργαρης

Το σκάφος ακούμπησε στο σκληρό έδαφος του πλανήτη μέσα σε ένα κίτρινο νέφος σκόνης. Τα τρία μέλη που αποτελούν το πλήρωμα, προσπαθούν να συνέλθουν από το τράνταγμα, έπειτα από ταξίδι πολλών μηνών.

Είναι ο Τζιμ, η Αλέξια και ο Κονσταντίν, γνωστοί επιστήμονες και φίλοι. Χρόνια στο διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ και μοναδικοί στην επιλογή τους για το πρώτο ταξίδι στον Άρη, τον Κόκκινο Πλανήτη με τα τόσα μυστικά του.

Ο Τζιμ γνωστός γλωσσολόγος και ανθρωπολόγος. Η Αλέξια περιβαλοντολόγος με πολλές μελέτες στο ενεργητικό της. Τέλος ο Κονσταντίν συγγραφέας Science Fiction και λάτρης του Star Trek, μέλος της ομάδας για την εξιστόρηση στο γήινο κοινό της αποστολής.

Οι τρεις ανθρώπινες φιγούρες μόλις πάτησαν το αρειανό έδαφος, άρχισαν για τον καθένα ξεχωριστά γεγονότα πρωτόγνωρα και μοναδικά.

ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΤΗ

Ο Τζιμ ένιωσε εντελώς μόνος αποκομμένος από τους συντρόφους του. Ξαφνικά άλλαξαν όλα.

Μπροστά του μια γνωστή παραλία, τότε που πήγαινε στην Αιδηψό τα καλοκαίρια και ένα κορίτσι που τον καλούσε φωνάζοντας το όνομά του. Ήταν η Ντομινίκ γαλλίδα ηθοποιός, εφηβικός έρωτας χωρίς μέλλον.

Ολοζώντανη, πανέμορφη, τρυφερή όπως τότε, μια ανεξίτηλη ανάμνηση, ένα αξέχαστο καλοκαίρι.

Κι όμως όλα συμβαίνουν τόσο απρόσμενα και υλοποιούνται με μια ανυπέρβλητη ομορφιά. Το τοπίο, ο καταγάλανος ουρανός και το κορίτσι.

Εκείνος μόνο είκοσι χρονών όπως και το κορίτσι, μια φιγούρα με αλά γκαρσόν εμφάνιση, σαν να ξεπήδησε μέσα από πλάνο ταινίας του Γκοντάρ, όπως της έλεγε τότε στους συχνούς περίπατους στην παραλία της λουτρόπολης.

Κάποια στιγμή έτσι χωρίς λογική εξήγηση μια βάρκα πρόβαλε μπροστά τους. Μέσα της ένας άντρας που κωπηλατούσε αργά και ένα κορίτσι με κοντά μαλλιά. Ο Τζιμ αναγνώρισε τον εικοσάχρονο εαυτό του και τη Ντομινίκ να τον καλούν να ανέβει στο μικρό πλεούμενο. Προσπάθησε να πιαστεί από τα χέρια τους.

Τότε όλα έσβησαν και ο Τζιμ διάβηκε το κατώφλι της ανυπαρξίας, έτσι απρόσμενα μέσα από τον πυρήνα μιας νεανικής μνήμης που υλοποιήθηκε και έσβησε χωρίς λόγο.

ΕΙΚΟΝΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

Η Αλέξια βρέθηκε αποκομμένη από τους συντρόφους της, σε μια παραλία στην Κέρκυρα κάποιο καλοκαίρι με το αγόρι της. Είχε απλώσει μπροστά της τα βότσαλα που μάζεψε, την ώρα που το αγόρι της ήταν μονίμως απορροφημένο στην ομορφιά του τοπίου.

Προσπάθησε να τον πλησιάσει χωρίς αποτέλεσμα. Όλα σκοτείνιασαν ξαφνικά μέσα από τη μνήμη της και η ίδια ένα άβουλο ον, στο έρεβος της ανυπαρξίας.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΤΗ

Ο Κονσταντίν βρέθηκε απροειδοποίητα σε ένα σαλόνι με μια υπερμεγέθη τηλεόραση. Στο εκράν ο Γουίλλιαμ Σάτνερ ως Τζιμ Κερκ κυνηγούσε εξωγήινα εχθρικά όντα σημαδεύοντας με το φέϊζερ. Ύστερα χωρίς λόγο και αιτία, όπως σε ταινία του Γούντι Άλλεν, ο Κερκ άπλωσε το χέρι του από την οθόνη και κάλεσε τον Κονσταντίν να τον ακολουθήσει.

Ο Κονσταντίν έκπληκτος και γοητευμένος από την εξέλιξη τον ακολούθησε.

Τα πάντα έσβησαν και ο αστροναύτης διάβηκε χωρίς αντιστάσεις το χώρο της ανυπαρξίας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα τρία άυλα όντα του Κόκκινου Πλανήτη μετά την πετυχημένη εισβολή τους στα σώματα των τριών γήινων αστροναυτών προσπαθούν να προσαρμόσουν την παρουσία τους με το γήινο τρόπο των χωρίς μνήμες όντων που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη με άγνωστες προθέσεις.

Περιφέρονται στον άγονο πλανήτη με ένα χαμόγελο ικανοποίησης. Άλλωστε η επόμενη αποστολή γήινου σκάφους δε θα αργήσει.

Η εικόνα αποκρουστική και ανελέητη.

Τρεις ρομποτικές ανθρώπινες φιγούρες σε ένα χωρίς προοπτική νεκρό τοπίο.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: