Λάρισα » Ενεργειακή αναβάθμιση για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας
«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ - ΜΕΙΩΝΕΙ ΚΑΤΑ 47% ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ενεργειακή αναβάθμιση για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

Ενεργειακή αναβάθμιση για τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Τις παρεμβάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ανέλυσε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων Παναγιώτης Νάνος.

Το Πανεπιστημιακό γίνεται «πράσινο» νοσοκομείο

Το Πανεπιστημιακό σύμφωνα με το κ. Νάνο θα είναι από τα πρώτα νοσοκομεία στην Ελλάδα που θα εγκαταστήσει σύστημα ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα φέρει σημαντική μείωση η οποία θα αγγίξει το 47%. Σήμερα το ενεργειακό κόστος ανέρχεται σε 1,4 εκ. ετησίως και αναμένεται να μειωθεί κατά 600.000 ευρώ. Σε αυτό θα συμβάλει η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την ψύξη των κτιρίων, όπως και η αντικατάσταση 12.500 λαμπτήρων με αντίστοιχους led που θα φέρουν μείωση έως και 60% στην κατανάλωση ρεύματος στο φωτισμό. Μάλιστα στο νοσοκομείο θα λειτουργεί και θα υπάρξει εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης ενεργειακής συμπεριφοράς. Το νοσοκομείο από την Δ΄ενεργειακή κατηγορία θα πάει στην Β΄. Η πρόταση για το Πανεπιστημιακό ανέρχεται στα 4 εκ. ευρώ και αναμένεται να υποβληθεί ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Το έργο είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων.

Νάνος

Ο Παναγιώτης Νάνος Διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας

Ενεργειακές παρεμβάσεις και στο ΓΝΛ

Ενεργειακές παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Και εδώ θα έχουμε αντικατάσταση των λαμπτήρων με led που θα φέρουν μείωση έως 60%. Επίσης θα τεθούν σε λειτουργία δύο δεξαμενές 3000 λίτρων που θα εξασφαλίσουν ζεστό νερό στο νοσοκομείο με μικρό κόστος. Αυτό το νερό θα περνά και από σύστημα θέρμανση βοηθώντας στη μείωση και σε αυτό τον τομέα. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου με θερμοπροσόψεις, αλλαγή των κουφωμάτων και αντικατάσταση των κλιματιστικών με inverter. Το νοσοκομείο από την Ε ενεργειακή κατηγορία θα πάει στη Β. Η αναβάθμιση του νοσοκομείου θα στοιχίσει 2,7 εκ. και θα υλοποιηθεί από το πρόγραμμα ΠΕΠ Θεσσαλίας το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί. Πάντως με την ανακοίνωση η διοίκηση του νοσοκομείου είναι έτοιμη να υποβάλει άμεσα την πρότασή της.

Διαβάστε επίσης: