Ελλάδα » Στα χέρια αρχαιοκάπηλου η Αφροδίτη της Σαντορίνης

Στα χέρια αρχαιοκάπηλου η Αφροδίτη της Σαντορίνης

Στα χέρια αρχαιοκάπηλου η Αφροδίτη της Σαντορίνης

Να πουλήσει παράνομα αρχαιότητες έναντι 350.000 ευρώ θα επιχειρούσε, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 46χρονος που συνελήφθη χθες το πρωί στο Λουτράκι Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. 

Τον εντόπισαν να κινείται με αυτοκίνητο, το οποίο ακινητοποίησαν όταν μπήκε σε υπαίθριο χώρο καταστήματος.

Σε έρευνα στον χώρο των αποσκευών του οχήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, που ακουμπάει σε πεσσό, φοράει χιτώνα και ιμάτιο, αποτελούμενο από οκτώ τμήματα, του 2ου ή του 1ου αιώνα π.Χ., συνολικού ύψους 80 εκατοστών.
  • Μαρμάρινο σώμα κυλινδρικής πυξίδας, ελληνιστικής περιόδου, διαμέτρου 14 εκατοστών και ύψους έξι εκατοστών, που φέρει διακόσμηση επάλληλων ανάγλυφων ταινιών, με τμήμα του που συνιστά το πώμα της πυξίδας διαμέτρου 17 εκατοστών και ύψους δύο εκατοστών, με διακόσμηση πλογμού και ψαροκόκαλου.
  • Λίθο λαξευμένο στις τέσσερις πλευρές, διαστάσεων 25 εκατοστών και ύψους 14 εκατοστών, με παράσταση του Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα, της ύστερης αρχαιότητας του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Επίσης, κατασχέθηκαν ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τέσσερις κάρτες μνήμης, δύο κινητά τηλέφωνα, usb stick, 900 ευρώ, καθώς και το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επεδείχθησαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για κινητά μνημεία που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, το κατασχεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, Ρωμαϊκής εποχής, έχει αφαιρεθεί από το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στη Σαντορίνη, όπου φυλασσόταν στους αποθηκευτικούς χώρους του και αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από την αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και προϊσταμένη του Μουσείου.

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες θα παραδοθούν στα Μουσεία Κορίνθου και Προϊστορικής Θήρας, αντίστοιχα.

Από την ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποιήθηκαν και δύο συνεργοί του 46χρονου.

Σε βάρος των τριών εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου.

 

Διαβάστε επίσης: