Ελλάδα » Άρειος Πάγος: Πράσινο στην έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

Άρειος Πάγος: Πράσινο στην έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

Άρειος Πάγος: Πράσινο στην έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

Το πράσινο φως για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr. Bitcoin» στη Ρωσία έδωσε ο Άρειος Πάγος, όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του, στο ρωσικό πρακτορείο TASS και αναμεταδίδει το Reuters. 

«Η απόφαση του δικαστηρίου θα δημοσιομοποιηθεί επισήμως στις 14 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο η απόφαση για την έκδοση ελήφθη» δήλωσε ο δικηγόρος Ηλίας Σπιρλιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε γνωμοδοτήσει θετικά στο αίτημα των Αρχών της Ρωσίας για έκδοση του Βίνικ, τον οποίο κατηγορούν για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά από τη φερόμενη δράση του να προσδιορίζεται σε 750 εκατ. ρούβλια.

Επρόκειτο για συμπληρωματικό αίτημα της Ρωσίας, καθώς ήρθε στη συνέχεια προηγούμενου, με το οποίο ζητείτο η έκδοσή του για απάτη και για το οποίο το αρμόδιο Συμβούλιο, τον περασμένο Φθινόπωρο, αποφάσισε να το κάνει δεκτό.

Ο ίδιος κρατείται από τον Ιούλιο του 2017 στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, καθώς, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος των ΗΠΑ, συνελήφθη στη Χαλκιδική, όπου έκανε διακοπές με την οικογένειά του. Οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ του καταλογίζουν ότι μέσω της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, της οποίας φέρεται ως διαχειριστής, «ξέπλενε» κέρδη εγκληματικών οργανώσεων ύψους 4 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης: